I strålende sol midt i juli besøker Gjengangeren Buggegården på Nykirke. Gårdstunet er allerede fylt til randen med barnefamilier. Det første som møter oss ved inngangen er en ung mann i grønn kjeledress fra Felleskjøpet. Han ønsker hjertelig velkommen.

På veien videre inn på opplevelsesgården passerer alle besøkende en gjeng med kalkuner, og de kan høre lyden av snorking fra fjøsnissen. Nissen skal vekkes i løpet av teaterforestillingen senere på dagen. Inne på selve gårdstunet er det muligheter for å hoppe i høyet, kose med kaniner og prøve seg på en hinderløype. Blant annet.

Når klokka blir 13 er det tid for teaterforestilling i låven, etterfulgt av en traktortur. Å si at dette er gøy for barna, er vel kanskje ikke nødvendig, egentlig. Buggegården har blitt viden kjent for bredt tilbud. Siden starten har gården rukket å bli en av de virkelige store attraksjonene i vår kommune.

LES OGSÅ: Sammen skal Kasper og Nicolai gjøre drømmer til virkelighet: – Foretrekker ekstra fart og adrenalin

Tidenes sommer

Nå er medeier og driver Hanneli Bugge-Hansen og resten av gjengen på Buggegården inne i sin tiende sommersesong, den første ordinære siden koronapandemien traff oss. Og sesong 2022 har så langt vært god. Hanneli beskriver den som tidenes beste, med hele 7.500 besøkende til nå.

– Omtrent hele juli har det vært fullt, for første gang må vi faktisk sende folk hjem hvis de ikke har kjøpt billetter på forhånd.Hanneli forteller at det er både hortensfolk, men også tilreisende fra byene i nærheten som kommer på besøk hit. På en liten rundtur på gårdstunet treffer vi på familier fra både Larvik, Drammen og Tønsberg.

Nærheten til E18, kun en kort kilometer fra Kopstad, gjør at forholdene ligger godt til rette for besøk langveisfra. Hanneli Bugge-Hansen begynner etter hvert å se kjente fjes - folk som kommer tilbake gang på gang. Men i år har det også vært mange nye fjes innom, forteller hun.

– Utrolig gøy!

LES OGSÅ:– Jørgen er så driftig at han må man bare ha med seg

Tar over som Rottenikken

Buggegårdens teaterforestilling om Bonden og Rottenikken trekker mye folk. I år har den blitt markedsført gjennom blant annet Youtube-videoer. Helt siden starten for ti år siden er det Hanneli selv som har stått for underholdningen i teatersalen, men nå har tiden kommet for å gi ansvaret videre til yngre krefter.

– Det er veldig gøy å se andre ta over, fastslår hun fornøyd.

Rottenikken kan besøkende møte i kiosken på gården, men i år er det altså ikke gårdsdriveren selv som spiller rollen. Pernille Seljeseth Krämer (23), som til vanlig er student i Bergen, har overtatt stafettpinnen nå. Denne sesongen er det hun som har ansvaret for teaterstykket om Bonden og Rottenikken. Dette er en jobb hun tar på seg med glede, etter å ha jobbet mange somre på gården.

– Dette var jo første sommerjobben min, jeg begynte da jeg var sånn 16–17. Så har jeg holdt ut til nå da, ler hun.


LES OGSÅ: Etter 15 år i Horten sentrum valgte William (21) og faren å flytte bedriften: – Vi har fått mange positive tilbakemeldinger

– Føles som hjemme

Pernille er kattnægling, født og oppvokst på Nykirke. Hun har både gått på barneskolen rett i nærheten, vært med i skolekorpset, og spilt teater.

– Så selv om jeg ikke bor akkurat her ved gården så føles det jo som hjemme.

Hun studerer psykologi, men det er i musikk og teater at hjertet hennes ligger. Pernille har gått på musikk, dans og drama på videregående. Men det var på den lokale teaterscenen at hun ble oppdaget av Hanneli.

– Hun så meg på scenen og spurte om jeg hadde lyst til å komme hit og spille teater og jobbe, og det hadde jeg selvfølgelig lyst til!Siden har Pernille i tillegg til å spille teater både jobbet i kafeen og vært det hun kaller «potet», altså en som gjør mye forskjellig, på Buggegården hver eneste sommer i seks år. Det er gode grunner til at 23-åringen kommer tilbake år etter år.

– Jeg får drive med musikk og teater som jeg elsker, men det beste er jo å jobbe med folk. Det er jo de som gjør jobben spennende, at ingen dager er like. Jeg blir ofte gjenkjent av barna som Rottenikken, og det er jo utrolig koselig og gøy.

Sommervikarene er virkelig «poteter». Mats Løkeberg, som vi møtte i inngangen ikledd kjeledress, ser publikum senere på scenen som bonde. Pernille får vi se først i kiosken, så på scenen, og etterpå som traktorsjåfør. Hanneli Bugge-Hansen er til de grader stolt av gårdens flinke sommervikarer.

– Jeg har virkelige kapret de beste sommervikarene, de er dritgode og har så mye engasjement!Startet med en festivaldo

Så ber vi Hanneli oppsummere ti års drift av attraksjonen Buggegården. Det gjør hun, med ett eneste ord.

– Kjempegøy!

Det har blitt levebrødet, Hanneli og ektemann Erling Kristensen har utviklet gårdens potensial steg for steg.

– Det startet med en festivaldo på gårdstunet, og nå har vi alt dette her. Vi har virkelig bygget stein på stein, og det skal vi fortsette med. Man kan jo alltid fornye seg, sier hun.

Pandemien har vært tøff for Buggegården som for alle andre, så nå gjør det ekstra godt med en knallgod sommersesong. Når sommeren er over står den viktige julesesongen for tur, og på Buggegården er de allerede i gang med planleggingen. Vi spør om planene enda lenger fram i tid. Hva med de neste ti årene? Spørsmålet møtes med hjertelig latter fra Hanneli.

– Nei, så langt fram i tid har jeg ikke tenkt. Jeg må bli ferdig med jula først!