(nettavisen.no) Kennet Nilsen var 19 år og utdannet elektriker da han bestemte seg for at han hadde lyst til å starte et eget selskap.
– Da jeg jobbet som elektriker så jeg at vi kunne gjøre ting på en lettere måte, men jeg fikk beskjed av ledelsen at jeg var lærling og at «de hadde gjort det på denne måten i mange år». Jeg hadde vasket fasader før og slik begynte det, sier Kennet Nilsen, gründer og daglig leder i KTV Group, til Nettavisen.
Den daværende 19-åring tok opp et lån på 60.000 kroner med faren som kausjonist, og kjøpte seg en bil og en høytrykksspyler.
30 år senere er firmaet hans verdsatt for mellom 80–100 millioner.
LES OGSÅ: Snart kan Alan servere noe mange har etterspurt på menyen: – Det kommer denne uken
– Responsen har vært helt enorm
En av de nyeste oppfinnelsene, en vaskedrone, har tatt markedet med storm. Prosjektet startet i 2015, men det var først i 2020 dronen kunne vaske fasader og vinduer.
En høyblokk i Bergen selskapet pleide å bruke tre måneder på å vaske, bruker de nå to dager på med vaskedronen.
– Etter ett og et halvt år med masse testing, hvor vi presset dronen til det ytterste, hadde vi en stabil løsning som fungerer helt fantastisk, sier gründeren.
I 2022 begynte selskapet å markedsføre produktet.
– Responsen har vært helt enorm. Det har gått i ett. Vi har daglig møter med forskjellige folk fra hele verden. Vi har hatt besøk fra folk i Serbia, Slovenia, Bosnia, Danmark og Nederland. Det har gått veldig fort, sier Nilsen.
Nilsen har heller ingen internasjonale konkurrenter som kan ta markedsandelen.
– Vi er de første som kommersialiserer denne teknologien i dette omfanget. Vi er de eneste i verden som har kommersialisert dette, påpeker han.
Forespørslene renner inn fra hele verden.
– Jeg synes det er veldig gøy å sitte i møter med folk fra hele verden som synes det vi har fått til er fantastisk, forteller Nilsen.
– Du kommer til å ha problemer med å levere
Henvendelsene kommer ofte fra byggeiere. I Storbritannia har KTV Working Drone blant annet vært i kontakt med et eiendomsfirma på størrelse med Obos i Norge.
– De har lett etter droner i flere år og sa at de kom til å trenge hundre droner, forteller gründeren.
I India er behovet enda større.
– En eiendomsutvikler i India sa «hvis disse dronene kan gjøre det du forteller, kommer du til å ha problemer med å levere så mange droner som vi trenger»
En av grunnene til at etterspørselen etter dronen er så stor, er at firmaene ønsker større sikkerhet og et effektivt system.
– Folk slipper å klatre i tau og bruke lifter for å gjøre jobben. Større eiendomsforvaltere er spesielt opptatt av sikkerheten. De vil ikke ha folk klatrende på byggene sine, de ønsker noe som er trygt og sikkert.
Støv er også et stort problem i mange deler av verden.
– Det betyr rett og slett at man må vaske enda mer.
Likevel er det ikke bare å levere dronen, og hente omsetningen hjem til Norge.
– Vi så ganske tidlig at vi måtte sette alt i et system. De som skal bruke dronene må ha tillatelse fra myndighetene, rutiner og trenger et system. Vi måtte levere en hel løsning.
KTV Working Drone har allerede tegnet kontrakter med Australia, New Zealand og Danmark, men omsetningen kommer ikke før 2023.
– Det tar tre til seks måneder å få tillatelser i de ulike landene, påpeker Nilsen.
– Frykter du at dronene ikke kommer til å bli godkjent?
– Det kan hende vi kommer til å støte på problemer, men de som utarbeider alle papirene i forbindelse med risikoanalysen sier at vi scorer lavt. Ifølge Droneakademiet skal det ikke være mulig å si nei til dette. I utgangspunktet skal dette være lov i hele verden, sier Nilsen.
– Jeg har 30 nye ideer hvert år
– Hvis du ser tilbake for 30 år siden, hadde du trodd at det skulle gå så bra?
– Ja, jeg hadde det. Jeg er en typisk gründer. Vi har utviklet og prøvd masse ting. Vi har fire utviklingsprosjekter på gang og har brukt godt over 100 millioner på å utvikle, sier Nilsen.
– Hva er tipset til andre gründerspirer?
– En gründer er en typisk person som setter spørsmålstegn ved ting. En gründer slutter aldri og spør alltid hvorfor man gjør ting på en spesiell måte.
– Veldig mange næringer og bransjer er tradisjonelle, legger han til.
Nilsen sier gründerlivet går ut på å tenke litt annerledes, og se mulighetene.
– Jeg har 30 nye ideer hvert år, men jeg har ikke tid til å gjennomføre alle.
I tillegg krever det tålmodighet.
– Det tok fem år med dronen før vi fikk det til å fungere. Når det blir mange problemer, må man ikke gi opp, understreker han.
Bare i Norge
En av samarbeidspartnerne er den australske forretningsutvikleren Leo Ruiu.
– Det er bare i Norge det finnes vaskedroner, og KTV Working Drone er en revolusjon. Jeg er imponert over hvor raskt og effektivt dronen rengjør bygninger, sier Ruiu.
Forretningsutvikleren har vært i Norge to ganger for å få innsikt i KTV Working Drone. Ruiu forteller at potensielle samarbeidspartnere allerede har varslet sin interesse.
Ruiu skal bygge ut et nettverk av lokale franchisetakere som skal benytte de norske dronene. Per nå er det snakk om 3000 vaskedroner.
I teorien kan Australia alene ta i bruk 3000 vaskedroner og dronene vil kunne være i arbeid hver dag hele året, ifølge Ruiu.