Gå til sidens hovedinnhold

Sykdommene som ingen kan se

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tenker vi egentlig like mye på det psykiske som vi burde og hva får oss til å bli de lykkeligste? Selv om vi er et av verdens lykkeligste land er det mye vi ikke tenker på og mye som blir lagt et slør over. Vår psykiske helse er en av disse.

Psykisk helse er viktig for ungdommer og barn for at vi kan få mulighet til å snakke om det og ikke holde det som et lukket tema. Dersom man ikke får mulighetene til å snakke om slike ting kan man få alvorlige vansker i hverdagen. Derfor er det viktig å ta opp dette med psykisk helse så tidlig som barnehage alder. Som gjør det viktig at skoler og barnehager holder kunnskapsnivået oppdatert. For at barn og unge skal kunne minske sjansen for slike vansker er det viktig at de har gode relasjoner til voksne fordi det er med på å skape trygghet for disse barna og ungdommene. Hvis ikke barn og unge har muligheten til å snakke med noen voksne kan det føre til at vi vil føle oss innestengt i oss selv. Dette kan føre til flere alvorlige problemer. Skoler og barnehager må derfor ha et helhetlig fokus på den psykiske helsen. Vi må få til en større normalisering av snakk om den psykiske helsen. Vi må ha et stort nok fokus på følelser til at barn og tenåringer kan se at de ikke er alene og at de har voksne rundt seg som kan forstå. Det må også være et større fokus på de ulike hjelpe linjene vi har som man kan ringe når man har en vanskelig situasjon.

Hvis vi får et godt nok fokus og normaliserer dette tema kan både barn og tenåringer bli tryggere på å snakke om hvordan de har det. Jo større fokus vi får på dette temaet jo tryggere blir vi på følelsene våre. Den psykiske helsen er viktigere enn toppkarakterer. Det er alt for mange barn i Norge som har så store psykiske plager at det går ut over skole og fritid.

Det vi kan gjøre for å få et større fokus er å snakke åpent om de ulike problemene og ha grupper man kan delta i hvis man har behov for det. Det er muligheter for å ha kampanjer på skolen og vise at dette er et trygt tema og at alle sliter med noe. Det er muligheter for å finne filmer man kan se som har flere perspektiver på ulike problemer ofte barn eller tenåringer kan slite med. Det er viktig og ha et likt tilbud om hjelp for psykisk helse rundt om i hele landet. Det er også viktig og ha et samarbeid mellom instanser for elevenes læringsmiljø og psykisk helse.

Jeg håper at ulike psykiske lidelser en gang kan bli sett som like alvorlig som fysiske lidelser. Begge lidelser kan oppleves som like vondt for de som opplever det. Det er på tide at de psykiske helsene blir prioritert likt som en fysiske.

Emilie Andreassen, Nestleder for Horten AUF, Horten

Kommentarer til denne saken