Virus rammer særlig små barn: – Vi får inn opptil 15 henvendelser om dagen

PASS PÅ: Sykehuset i Vestfold (SiV) melder om stor smittefare.

PASS PÅ: Sykehuset i Vestfold (SiV) melder om stor smittefare. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Viruset som fører til akutt bronkiolitt er fortsatt i sving i Vestfold

DEL

(Østlands-Posten) Dagfinn Skaare, avdelingsoverlege ved Sykehuset i Vestfoldbekrefter at det fortsatt er høy aktivitet av RS-virus:

– Sykdommen smitter fra person til person, men rammer særlig små barn fra tre måneders alder. Viruset blomstrer opp hver vinter, det har med klima og temperatur å gjøre.

Stor pågang

Anette Faye Lund, seksjonsoverlege ved barneavdelingen forklarer at sesongen startet opp allerede i desember.

– Det har vært et spesielt høyt påtrykk i desember og januar i år. På det meste har vi fått opp til 15 henvendelser om dagen, bekrefter Faye-Lund. Hun forteller at det er mest kritisk for de aller minste barna:

Virusinfeksjonen medfører betennelse i luftrørene og ned i lungene. Her dannes det slim som kan gjøre det vanskelig å puste.

– Vi behandler barna med fysiologisk saltvann som inhaleres inn. Enkelte barn har problemer med å få inn nok surstoff og disse trenger ekstra hjelp gjennom å få tilført ekstra oksygen.

Heldigvis klarer mange av barna seg uten innleggelse, bekrefter Lund. De behandles med saltvannsdråper i nesen. Noen familier får låne med seg saltvannsapparater som barna kan puste med over en viss periode hjemme.

Det er svært viktig med behandling for å rense og holde nesen åpen for å unngå tetthet, sier Fay-Lund. Mange barn som er blitt smittet av viruset føler seg slappe og har vanskelig for å ta til seg næring.

– En del trenger støtte ved ernæring, enten gjennom sonde eller intravenøst.  Ernæringsproblematikken kommer som en komplikasjon av virussykdommen, bekrefter Faye-Lund.

SE OGSÅ: Denne vaksinen er gratis – og nei, du får ikke ME av den

Dette gjør RS viruset

■ RS står for Respiratorisk Syncytialvirus

■ Virusinfeksjonen kan føre til akutt bronkiolitt som medfører at enkelte deler av lungene ikke får luft

■ Hos barn som er smittet av viruset vil det ofte høres en hvesende lyd når de puster

■ De aller minste barna bør også få nesedråper eller saltvann for å lette pusten. Perioder med respiratorbehandling kan være nødvendig.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Artikkeltags