Samler inn ting til brannskadd familie i Lier. Men det har ikke vært noen brann

Dette innlegget publiserte kvinnen på Facebook-gruppen etter at flere begynte å mistenke at gavene hun etterlyste slettes ikke skulle gå til brannofre fra Lier. Hun skriver i innlegget at saken er sendt til avisa, men ingen aviser verken i Lier, Drammen eller stedet kvinnen selv er fra jobber med en slik sak.

Dette innlegget publiserte kvinnen på Facebook-gruppen etter at flere begynte å mistenke at gavene hun etterlyste slettes ikke skulle gå til brannofre fra Lier. Hun skriver i innlegget at saken er sendt til avisa, men ingen aviser verken i Lier, Drammen eller stedet kvinnen selv er fra jobber med en slik sak. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Siw Indsetviken og flere sier at de nå anmelder kvinnen for bedrageri. – Nå er hun på ferde igjen. Jeg blir skremt.

DEL

(Tønsbergs Blad) LIER/ROMERIKE: En kvinne som opererer fra en lukket profil på Facebook har publisert flere innlegg på en kjøp- og salg-facebookside i Akershus, der hun forteller en hjerteskjærende historie om en familie i Lier. Det får leder Siw Indsetviken i «Hjelp oss å hjelpe Akershus og Oslo» til å reagere. Hun kjente nemlig kvinnens navn og ansikt godt.

– Hun spiller på folks samvittighet, og forteller forskjellige rørende historier på Facebook fra stadig nye profiler. Folk vippser over penger og gir gaver, men med en gang folk blir mistenksomme, sletter hun innlegget og facebookprofilen, sier Indsetviken.

I innlegget hun publiserte påskeaften skriver hun at hele familien i Lier er røykskadd, og ligger på sykehuset. Blant annet er en gutt på fem år skadet, og hun vil så gjerne gi et påskeegg til han. Hun etterlyser også dyner, puter og lignende.

Vil ikke svare

Innlegget hennes fikk flere i Facebook-gruppen til å reagere, da de slettes ikke hadde hørt om noen brann i Lier av dette omfanget, og kvinnen flere ganger hadde lagt ut annonser der hun ber om ting til folk i nød. Da begynte folk å mistenke at historien ikke var sann, og at kvinnen hadde en annen agenda med tingene hun samlet inn.

– Jeg har selv vært offer for en husbrann, og vet godt at kommunen hjelper til med det man trenger. Derfor stusset jeg på at denne familien trengte dyner og puter. De var jo i tillegg på sykehuset, og der har de jo det, sier Mari Hove, som er en av dem som har kommentert på innlegget.

Da mange begynte å spørre om detaljer rundt brannen, og hvor og når denne brannen skal ha skjedd, ble det tyst fra kvinnen, og innlegget ble slettet.

Noen i gruppen gikk også ut med en advarsel:

Skjermdump fra Facebook-gruppen «Kjøp, salg og bytte Akershus». En av gruppene der kvinnen har opprettet flere innlegg der hun ber om gaver og ting.

Skjermdump fra Facebook-gruppen «Kjøp, salg og bytte Akershus». En av gruppene der kvinnen har opprettet flere innlegg der hun ber om gaver og ting.

Politiet kjenner ikke til brannen

Verken politiet i Sør-Øst politidistrikt eller media i området kjenner til brannen kvinnen omtaler.

Arkivfoto av operasjonsleder Rune Hunshamar ved Sør-Øst politidistrikt.

Arkivfoto av operasjonsleder Rune Hunshamar ved Sør-Øst politidistrikt. Foto:

– Så vidt jeg ser har det ikke vært en brann de siste månedene i Lier med slike personskader, sier operasjonsleder Rune Hunshamar, etter et søk i databasen.

Drammens Tidende, Lierposten og Romerikes Blad kjenner heller ikke til noen brann som passer til beskrivelsen.

Vi har prøvd å kontakte kvinnen, men hun svarer ikke på vår henvendelse på Facebook. Det er ingen med hennes navn registrert på nummertjenester i Norge.

Mari Hove informerte kvinnen på Facebook-gruppen om at vi laget en sak om henne, og ba henne ta kontakt med oss. Hun svarte at hun skulle kontakte redaksjonen, men vi har ikke mottatt noen henvendelse.

Ba om penger til Tyrkia – dro på shoppingtur til Oslo

Siw Indsetviken sier hun først ble kjent med kvinnen fra Romerike, som skal være den samme kvinnen som nå har fortalt om den angivelige brannen i Lier, da hun søkte nødhjelp fra organisasjonen for tre år siden.

– Det ble raskt «mye vil ha mer», og hun misbrukte tjenestene våre. Istedenfor å be om helt nødvendige gjenstander for å overleve, ba hun om brus, godteri og andre lite nødvendige ting. Etter at vi ga beskjed om reglene for nødhjelp, ble hun sint og blokkerte alle medarbeiderne våre på sosiale medier. Noen jeg kjenner ga beskjed om at hun begynte å skrive innlegg på diverse Facebook-grupper der hun søkte gaver til forskjellige rørende formål, sier Indsetviken.

På en av annonsene etterlyste hun ting hun skulle sende til trengende i Tyrkia, og Indsetvikenhevder flere kommenterte under innlegget at de hadde vippset henne penger.

– Dagen etter dro jeg inn til Oslo, og der møtte jeg tilfeldigvis kvinnen og søsteren hennes. De var på storshopping med masse shoppingbager i hendene.

Indsetvikenfikk vite om kvinnens nye historie om familien fra Lier gjennom et nettverk hun har sammen med andre i hjelpeorganisasjoner i Norge.

– Jeg er i en admingruppe på Facebook der vi advarer hverandre mot folk som melker tjenestene våre, og det var slik navnet hennes kom opp igjen, sier Indsetviken.

Hun hevder også at søsteren, som også er fra Romerike, driver med samme spill.

– Søsteren forteller samme historier på Facebook, og at mannen hennes er i Tyrkia. Men jeg vet at mannen er i Norge, for han jobber sammen med en bekjent av meg, hevder Indsetviken.

Skjermdump fra kommentarer på et av Facebook-innleggene kvinnen la ut på gi bort-siden. Den nederste kommentaren er skrevet av Siw Indsetviken.

Skjermdump fra kommentarer på et av Facebook-innleggene kvinnen la ut på gi bort-siden. Den nederste kommentaren er skrevet av Siw Indsetviken.

Skal anmelde

Nå skal både Siw Indsetviken og Mari Hove anmelde kvinnen til politiet for bedrageri. Operasjonsleder Rune Hunshamar i Sør-Øst politidistrikt bekrefter at dette er grunnlag for en anmeldelse.

– Hvis opplysningene stemmer og dette er bedrageri for å oppnå egen vinning, er det ulovlig, sier operasjonsleder Hunshamar.

– Ikke gi til private

Siw Indsetviken har samarbeidet med «Petter Uteligger».

Siw Indsetviken har samarbeidet med «Petter Uteligger». Foto:

Men ikke alle er mistenksomme og skeptiske til kvinnens historie. Hun får også støtte fra medlemmer av gruppa som har møtt henne, og sa sier at hun var veldig takknemlig for tingene. En mann skriver også «Hva personen skal med tingene er vel ikke så viktig?»

Siw Indsetviken ber folk være mer kritiske til privatpersoner som samler inn ting til et tilsynelatende godt formål.

– Vi er i en periode der folk er veldig hjelpsomme. Det har for eksempel programmet «Petter Uteligger» hjulpet til med. Men jeg ser en skummel tendens der flere melker systemet. Jeg som hjelper de på gata blir så utrolig lei meg når jeg ser at folk lager business av å utnytte folks godhet. Og det slår tilbake på oss som er i hjelpeorganisasjoner, for stadig flere blir skeptiske til hva som er svindel og ikke.

– Folk skal heller benytte seg av å gi via organisasjoner, for vi har mulighet til å ta bakgrunnsjekker på dem som kommer for å få hjelp, oppfordrer Indsetviken.

Vi har prøvd å kontakte kvinnen, men hun svarer ikke på vår henvendelse på Facebook. Det er ingen med hennes navn registrert på nummertjenester i Norge.

Mari Hove informerte kvinnen på Facebook-gruppen om at vi laget en sak om henne, og ba henne ta kontakt med oss. Hun svarte at hun skulle kontakte redaksjonen, men vi har ikke mottatt noen henvendelse.

Artikkeltags