Gå til sidens hovedinnhold

Svar til NOAH: – Grisen og pannekaka

NOAH er opptatt av dyreetikk og dyrevelferd, og det støtter jeg. Det norske husdyrholdet er strengt regulert.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Likevel, det avsløres for ofte mislighold og dyremishandling. Ofte som følge av personlige tragedier, men også av misforstått dyrehåndtering og ren dyreplaging. Det er selvfølgelig alvorlig og et problem for næringen.

Les innlegget fra NOAH her

Dyr er ikke til for at mennesker skal utnytte dem. Er det ensbetydende med at matproduksjonen er dyrefiendtlig og besetningene blir utnyttet? Neppe. Innebærer praksisen en stor fare for nye pandemier, og at det bidrar til en betydelig negativ klimautvikling? Det er en fordreid fokus og virkelighet – noe som ingen myndighet ville akseptere.

Mat er ikke en mangelvare i verden. Det ikke husdyrholdet som er galt eller er vår største trussel. Det er det faktumet at vi ikke tar befolkningsveksten, naturødslingen og forbruket på alvor. Når vi runder 10 milliarder mat- og godeforbrukende mennesker på kloden i år 2100, så blir jorda et mindre attraktivt sted for mennesket - uansett om du er vegetarianer, veganer eller kjøtteter.

Det industrielle husdyrholdet karakteriseres ved at det først og fremst umuliggjør akseptabel dyrevelferd. Våre domestiserte husdyrs velvære og adferd vurderes mot en fiktiv friere tilværelse i naturen, helt uten menneskelig påvirkning. Naturen er nokså nådeløs, men foretar viktig seleksjon. Forskningen selekterer på annet grunnlag. Husdyrholderne i vårt landbruk vil nok ikke definere seg innenfor NOAHs rammer. Mattilsynet er enig i det, og Brambellkommisjonens definisjon av dyrevelferd ligger til grunn for myndighetenes lovereguleringer på området.

Naturfolk har rett til å avlive ville dyr med snarer, feller, gift, spyd og pil og bue for sitt underhold. Vår utvikling og menneskets kultur er basert på domestisering av dyr for skinn, kjøtt, blod, melk og arbeidskraft. Det er grunnlaget for vårt husdyrhold, ikke for å pine dem. NOAHs Siri Martinsen viser til grisens intelligens og menneskelige trekk, for å mane oss til å legge om våre matvaner fra kjøttrikt til et vegetarisk kosthold. Selv spiser jeg mer plantebasert enn før, men nyter også kjøtt fra både skogens og dyr på bås. Jeg spiser fangstet fisk og drikker også kumelk.

Et faktum er likevel at strukturrasjonaliseringen fra 1950-tallet medførte intensivert produksjon for å bli mer kostnadseffektiv og profittskapende, det blir færre og større enheter. Det er ikke alltid en god utvikling for våre husdyr. Avl, for, teknikker og veterinærkunnskap har bidratt til at besetningene skal produsere mer. Transformasjonen var fra egenforsyning til produksjon. Men er det galt, og når tipper det over for NOAH?

Posisjonen til en veganer eller en vegetarianer er en ærlig sak. Norske kostholdsråd anbefaler oss å spise mindre rødt kjøtt. NOAH ønsker ikke at vi skal spise en trevl kjøtt. Logikken, om ønsket forfølges helt ut, er at vi da ikke vil ha gris, ku, geit, sau eller høns i landbruket. Besetningene blir borte – de skal slaktes ned. Fiskerier og oppdrett forsvinner.

Tåler norsk selvberging det? Hvem tilfredsstiler det – husdyra våre gagner det i alle fall ikke, ikke samfunnet, ikke distriktene, ikke kulturlandskapet, ikke husdyrholderne om de enn driver økologisk eller ordinært og heller ikke veterinærstanden eller andre leverandører.

Kommentarer til denne saken