Gå til sidens hovedinnhold

Svar til Martin Moland: – En bærekraftig økonomi bygges ikke på sparepenger

Martin Moland fra Arbeiderpartiet er tydelig i Gjengangeren, han sier Ap ALDRI går på akkord med hensynet til de aller svakeste.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg synes Moland er en kunnskapsrik og dyktig politiker, men vi har ulikt syn på hva som er best for Horten. Det er en ærlig sak.

Men leserbrevet Moland har i Gjengangeren 30. november er så fullt av ideologisk skolering og retorikk at Moland glemmer realitetene vi står i. La meg ta fatt i de påstandene Moland trekker frem.

Les innlegget fra Martin Moland her

Høyresiden har påpekt av kommuneøkonomien ikke er bærekraftig FREMOVER. Moland bruker samme retorikk som ordføreren om tidligere år med overskudd, mens Høyre snakker om årene som kommer. Tjenestetilbudet fremover trenger friske midler for å være på samme nivå som i dag. Det er jo svært tydelig når kommunedirektøren legger frem et budsjett med eiendomsskatt for å dekke vedtatte forpliktelser.

Dette er etter vår mening et tegn på at økonomien ikke er bærekraftig fremover. Moland går lagt på vei å innrømme at kommuneøkonomien ikke er bærekraftig fremover når han sier: «skylden for den manglende fremtidige bærekraften». Så velger han å skylde på regjeringen istedenfor alle forpliktelser kommunestyret har dratt på seg over tid gjennom ulike vedtak. Regjeringen har ikke ansvar for de investeringene vi gjør, heller ikke i de stillingene vi velger å opprette i kommunen, ei heller de julelysene vi ønsker å kjøpe. Vi står selv ansvarlig for de vedtak vi gjør.

Så sier Moland at Arbeiderpartiet ALDRI går på akkord med hensynet til de aller svakeste. I samme åndedrag sier Moland at kommuneøkonomiene rundt om i Norge er så bunnskrapt at det ikke er noe igjen å effektivisere. Og her skjærer det seg for meg. Arbeiderpartiet og budsjettkameratene finner rom for ytterligere effektivisering i kommunen tilsvarende 3,7 mill., kr i 2021. I tillegg velger de å fjerne en avdelingsleder i hjemmetjenesten, en avdelingsleder ved Voksenhabiliteringen, de avvikler en merkantilstilling på et sykehjem, samt en merkantil 30 prosent stilling i legetjenestene.

Så når Moland sier det ikke er rom for effektivisering, så finner Ap og budsjettkameratene allikevel rom for å kutte 3,7 mill., kr i tillegg til alle innsparinger kommunedirektøren allerede har foreslått.

Og når Moland sier at Arbeiderpartiet ALDRI går på akkord med hensynet til de svakeste, så velger Ap og budsjettkameratene allikevel å kutte i fire stillinger i helsesektoren. Stillinger som er viktig for de aller svakeste. Når man kutter stillinger innen helse og tilfører sparepenger for å få et budsjett til å gå opp, må man tåle at det stilles spørsmål om fremtidig bærekraft.

Kommentarer til denne saken