Gå til sidens hovedinnhold

Svar til eierne: – Bukken og havresekken på Horten Gård

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er på tide å kalle en spade for en spade. Denne saken handler ikke om kultur, ikke om respekt for historiske røtter og ikke om omsorg for gamle bygninger. Det handler om penger. Mye penger.

Det store – ja, faktisk det eneste – spørsmålet som betyr noe nå, er om Hortens politikere klarer å stå imot presset om å omregulere Horten gård til private boliger. Eierne har mer enn antydet at, hvis de ikke får det som de vil, så må de (dessverre!) selge gården til høystbydende, underforstått en eiendomsutvikler, som har råd til å holde på den i påvente av at politikerne gir etter i neste omgang.

Les innlegget fra eierne her

Vi tviler ikke på at eierne hadde de beste intensjoner da de kjøpte gården for fem år siden. Til Gjengangeren (20.05.2016) sa Henrik Lysell at de: «... først og fremst føler ærbødighet når de nå overtar eiendomsselskapet som formelt eier den historiske bygningsmassen.

– Det er jo i realiteten ingen som eier denne bygningen, den tilhører hele Horten. Vi har den jo sånn sett bare til låns. Derfor er vi også så opptatt av å sørge for at dette blir best mulig, og dyrke videre det som har fungert så godt her ute.»

Det er ikke godt å vite når ideen om boliger dukket opp; om den lå i kortene fra starten av, eller om den er kommet til underveis. Vi velger å tro det siste. Men når tanken på å skille ut «indrefileten» i gårdsanlegget til eksklusive privatboliger først er lansert, så forstår vi at den er vanskelig å legge bort. For her er det utsikt til milliongevinst. Det er klart det må være fristende.

Eierne har påstått at gjestegården ikke er drivverdig, men dette er tilbakevist. De sier det vil koste mange millioner å få på plass brukstillatelser. Kalkyler vi har fått tilgang til, viser at dette er en grov overdrivelse.

Vi vet at driften av gjestegården var lønnsom under forrige eier – inkludert betydelig restaurering og vedlikehold av bygningene. Dette fikk man til med enkle midler og stor innsats i en oppbyggingsfase. Tenk da hva det er mulig å få til hvis man setter inn profesjonell innsats nå for å bygge opp Gamlehorten Gjestegård som en «merkevare» for kulturbyen Horten, med et spekter av tjenester, fra overnatting og selskapslokaler i historiske omgivelser, til konserter og arrangementer. Slik man har fått til tidligere.

Gjestegården som gjestegård vil aldri bli noen gullgruve, men det er fullt mulig å få til sunn, lønnsom drift, hvor også vedlikehold av gårdsanlegget dekkes. Hvis man vil. Og dagens eiere er gode konseptselgere; dette burde være midt i blinken for dem.

Men i stedet for å gyve løs på oppgaven, velger man å snakke ned kritikerne og fortsette terpingen på det man vet er en avsporing: at det er umulig å få til et lønnsomt kulturtilbud. Dette er en tilsløring av debatten, for alle vet at kulturarrangementer ikke kan bære gården økonomisk. Det er gjestegården som lønner seg – kulturtilbudet er en bonus.

Sentrale politikere har uttalt til Gjengangeren (01.02.2021) at «Når dagens eiere sier at det er for lite grunnlag til å drive kultur på Gamlehorten, så må vi stole på det». Vi mener at dette er utilgivelig naivt. I en sak som denne skal man ikke anta, man skal verifisere. Det er ikke snakk om mistillit, men om ryddighet.

Vi er etter hvert mange som har fått vårt pass påskrevet av eierne, både i Gjengangeren og andre fora. Tidligere eier er «uredelig», lederen i Fortidsminneforening er «inkompetent», budgiverne er «useriøse» og kan ikke tas på alvor, og vi som aksjonerer for gårdsanlegget (med over 1.400 underskrifter i ryggen), er uansvarlige drømmere som «gambler med gjestegårdens fremtid».

Det blir vanskelig å ta debatten på alvor når dette er nivået. Det blir litt som å kjempe mot Bøygen. For er det riktig at alle vi andre er dumme? Er det bare eierne som har skjønt det?

Vi tror ikke det. Derimot tror vi at stadig flere av Hortens innbyggere – og forhåpentlig også politikere – innser at det er en dårlig ide å splitte opp dette unike gårdsanlegget og å bygge private boenheter i byens eldste, viktigste og vakreste kulturminne. Vi tror folk etter hvert har innsett hva byen står i fare for å miste.

Horten står ved en korsvei; dette er et skjebnevalg. Horten gård er umistelig, og den tilhører oss alle. Hvis omreguleringen vedtas, er det ingen vei tilbake.

Nå ligger saken på politikernes bord. Avgjørelsen dere tar, vil bli husket.

Kommentarer til denne saken