Gå til sidens hovedinnhold

Stopp profittfesten!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Altfor lenge har velferdsprofitørene fått være med på en profittfest betalt av fellesskapets skattepenger. Ingen regjering har så langt gjort noe for å begrense profitten, et sterkt Rødt vil etter valget sette en stopper for profittfesten.

I et innlegg i Nettavisen 15. juli skrev stortingskandidat for Høyre, Morten Steensrup, at: «Det er ikke tvil om at Rødt allerede har hatt en betydelig påvirkning på den politikk Arbeiderpartiet går til valg på ved stortingsvalget i september.»

Det han sikter til er at Rødt har blitt dominerende i debatten om profittfri velferd og da særlig når det kommer til barnehagesektoren. Det er få steder man tydeligere kan se konsekvensene av velferdsprofitørene og deres lobbyorganisasjons politikk enn på barnehagefeltet. Så når Steensrup mener vi har beveget Arbeiderpartiet i dette spørsmålet må vi selvsagt ta det som et kompliment, men vi kan ikke si oss fornøyd med det. Fordi det trengs sterkere lut mot velferdsprofitører enn hva både regjeringa, Senterpartiet og Arbeiderpartiet kan stille opp med. Senterpartiet har også vingla mye i det siste og det virker ikke som at de vil gi velgerne et klart svar om profitt i velferden før valget.

Så langt har ingen regjering, enten den har vært rødgrønn eller mørkeblå, klart å gjøre noe for å begrense profitten i barnehagesektoren. Etter man på begynnelsen av 2000-tallet åpnet for at kommersielle barnehager kunne få statsstøtte på lik linje som kommunale barnehager, har barnehagesektoren blitt «big business» for kommersielle barnehageeiere. Milliarder av kroner har forsvunnet ut av barnehagene og ned i private lommer. Avkastningen har faktisk vært tre ganger høyere i barnehage enn på børsen.

Det er heller ingen grunn til å tro at det vil bli bedre framover, tvert imot. Ifølge det regjeringsnedsatte barnehageutvalget, som skulle se på framtidig finansiering av private barnehager, vil de fem største kommersielle barnehagekjedene eie halvparten av de private barnehagene i 2029 hvis vi fortsetter i samme tempo som i dag.

«Når inntjeninga i førti prosent av de private barnehagene er så stor at det kan kalles superprofitt, da bør alle som er interessert i fornuftig bruk av offentlige midler reagere», sier Knut Storberget, som har ledet barnehageutvalget.

Dette viser bare at vi altfor lenge har latt de kommersielle aktørers profittmotiv blitt styrende.

«I forhold til privat eierskap er det derfor faktisk ganske mye som står på spill ved høstens valg», skriver den samme Høyre-politikerne videre i innlegget sitt. Det har han helt rett i, høstens valg kommer til å bli et skjebnevalg for landets velferdsprofitører. Men spørsmålet som gjenstår er: vil en ny rødgrønn regjering sette ned foten for profittfesten eller vil de nok en gang la seg presse av mektige kommersielle krefter?

Kommentarer til denne saken