Gå til sidens hovedinnhold

– Stengte kirkedører, men påsken er ikke avlyst

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For andre år på rad går Norge inn i påskehøytiden med stengte kirkedører. Mange hadde håpet på en anledning til å leve seg inn i påskens drama sammen med andre. Nedstengingen kommer slik sett svært ubeleilig.

Men påsken er ikke avlyst. Det blir gudstjenester på NRK TV og radio, gospelkonsert, andakter og Ord for natten på Den norske kirkes Facebook-side og YouTube-kanal. I Tunsberg vil mange kirker sende andakter, gudstjenester og konserter på nettet. Ved noen kirker vil prester og andre kirkelige medarbeidere være tilgjengelige for samtale til visse tidspunkter, og et godt samtaletilbud på telefon finnes også takket være Kirkens SOS. Du kan finne mer informasjon på hjemmesider og facebooksider om hva din menighet kan tilby.

Påskefortellingen starter med skjærtorsdagens fellesskapsmåltid, fortsetter i nattens kamp og ensomhet og frykt. Deretter kommer sviket og arrestasjonen, torturen og lidelsen og dødskampen. Til slutt roper Jesus ut: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?»

Dette dramaet rommer gjenkjennelige, menneskelige erfaringer av ensomhet, angst og håpløshet. Men etter langfredagens lidelse og død og påskeaftens tyngende stillhet, demrer en ny morgen. Håpet som sluknet for Jesu venner i langfredagens grufulle mørke, står plutselig lys levende midt iblant dem påskemorgen.

Dette budskapet kan gi nye krefter og hjelpe oss til å møte morgendagen også i pandemiens skyggefulle landskap. Jesu seier over døden gir framtid og håp.

Kommentarer til denne saken