Gå til sidens hovedinnhold

– Stengt, du liksom . . .

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fagfolk skal ha respekt når de uttaler seg om noe de har greie på. Fagfolk som skal ha respekt skal vite at de skal være forsiktige når de tråkker inn i andres fagfelt. Folk som er fagpersoner og har en rolle når det kommer til, la oss si smittevern, kan i disse tider fort bli litt revet ned av sin plass i solen eller vinden, og uttale seg om, la oss si Opplæringsloven.

Les mer om saken her (+)

På Horten videregående skole er det en ganske stor drøss elever som i det siste er blitt smittet med korona. Det har ført langt flere ut i karantene, blant dem også lærerne deres. Jeg er ikke blant dem, men blant de lærerne som fortsatt tråkker rundt i fjerde etasje på skolen. For dem som ikke har vært i fjerde på Horten vgs, kan jeg opplyse at det er avdeling for studieforberedende. Det er en etasje som huser bortimot halvparten av skolens elever. Selv nå, når hauger av elever er i karantene, er det for trangt der oppe til å holde meteren. Skolens ledere og ansatte gjør sitt hver eneste hver dag for at så skal skje, men det lar seg altså ikke gjøre. Det er bare å ta seg en tur, la oss si på befaring.

Så var det Opplæringsloven og det at den blir brutt når skolen stenger dørene. Det hadde kanskje vært riktig om det hadde vært sant, men det er det jo ikke. Det er noe med ordbruken. Digitalskole kalles stengt skole, og det på tross av åpne dører for en hel del elever som av ulike grunner trenger det. Resten har også hatt et tilbud.

Kanskje får ikke alle dratt nytte av det, og det skal ikke bagatelliseres, men ordet stengt passer ikke. Hvorfor blir det ordet brukt? Og om Opplæringsloven hadde blitt brutt, hadde ikke det vært fordi Smittevernloven kan trumfe den? Men nå har den altså ikke det.

Mens fagfolk som ikke kan stort om opplæring får bestemme at vi som jobber og er elever på Horten videregående skole skal ha et dårligere smittevern enn dem som jobber og er elever, la oss si i Tønsberg kommune, en kommune mange av våre elever kommer fra, for eksempel de elevene som har festet en del den siste helga, så tråkker vi altså rundt med litt antibac og fint lite avstand. Når jeg er på jobb, prøver jeg derfor å late som jeg er konspirasjonsteoretiker som ikke tror på pandemi. Det er enklest sånn. Da klarer jeg å ignorere at jeg kommer for tett på flere hundre elever hver dag.

På lang sikt håper jeg at vi, når vi skal evaluere møtet med denne krisen, får med at vi kunne tatt oss råd til ordentlig smittevern i skoler og barnehager. Hvis betydninga av å holde åpent er så avgjørende, hvorfor sitter det så langt inne å legge på en meter? Det lar seg gjøre med en gang vi kan åpne for å gi digitalundervsining til noen av elevene.

På kort sikt ber jeg kommuneoverlegen komme seg på befaring til blant annet fjerde etasje på Horten videregående skole for å ta skikkelig stilling til hvordan vi kan unngå å bryte Smittevernloven en hvilken som helst hverdag, kanskje sånn rundt storefri.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.