(pd.no): – Det er sommer og folk tar kanskje litt ferie fra reglene også, sier politioverbetjent Stefan Moldvær.

Som politibetjent om bord i båt møter han folk som regel er på ferie. Og med ferie opplever han at folk ofte blir litt mer slepphendte med hva som lov å ikke.

Når de møter båter på sjøen er det derfor en rekke ting de umiddelbart sjekker.

– Det første vi ser på er om folk har redningsvest, og den skal være på om man er i båt under 8 meter. Og så er det fart, lanterner eller uvettig kjøring, men så er det jo også promille, sier Moldvær.

LES OGSÅ: Tor fra Horten kaster seg ut av fly på fritida: «Herregud! Hva er det jeg driver med?»

Mye promillekjøring

På sjøen er promillegrensen på 0,8. Altså en god del høyere enn 0,2 som er grensen bak rattet i bil.

Men på tross av høyere grense opplever de ofte å møte på berusede båtførere.

– Ja, det er noe som skjer ofte. Det er ikke alltid de er over lovlig grense på 0,8, men det er mange som kjører med promille, sier han.

Moldvær mener selv en promille på under 0,8 ofte kan bli problematisk når man kjører båt.

– Jeg syns det er vanskelig, for vi ser at folk dummer seg ut på helt grunnleggende ting som lanterner, fart og det å være aktpågivende. Og så er det mange som setter seg bak rattet og har med seg folk i båten. Det er folk man som fører har et stort ansvar over. Da synes jeg det er problematisk å kjøre med en promille helt opp til grensa, sier han og legger til.

– Det er en del andre elementer man må tenke på når man er ute på sjøen. Det er vind, strøm, tåke også står aldri en båt stille. Det er heller ikke alt av holmer og skjær som er merket. Dette blir jo bare vanskeligere om man i tillegg har høy fart, sier politioverbetjenten.

At det er mange som har stor pondus over egne egenskaper på sjøen er ingen godt skjult hemmelighet, men politiet har merket seg at det ikke nødvendigvis holder med bare selvtillit. Spesielt om man har tatt seg en øl eller to for mye.

– Her om dagen hadde vi en som var lommekjent og komfortabel med å kjøre i området, men som hadde for høy promille. Vi så han han først bare på radar, for han hadde helt glemt å skru på lanternene. Radaren var den eneste grunnen til at vi ikke kjørte i han, sier Moldvær.

Blir verdsatt

Heldigvis opplever ikke ferieglade båtfolk politibåten som noen stor stygg ulv på sjøen. Politiets erfaring er heller at båtfolket takker dem for at de er til stedet.

– De sier faktisk at de er glad for å møte oss, selv om de får med seg et forenklet forelegg. De synes det er fint at vi passer på, og det sier de, sier Moldvær.

Politiet er ikke like tilstedeværende på sjøen som på land, men politioverbetjenten mener det har stor forebyggende effekt at de viser seg.

– Det er ikke alt vi kan måle, men når vi kjører innom steder hvor noen har bråket eller drevet med villmannskjøring, så har bare det at vi viser oss i området en helt klar forebyggende effekt, sier han.