Gå til sidens hovedinnhold

START har ikke landet!

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Riksantikvaren pålegger Horten kommune å fjerne Start monumentet fra Kirkebakken. I tidligere innsigelse til Horten kommune, høsten 2017, påpeker Norsk Ubåtforening og Norges Luftsportforbund at forslaget om plassering av monumentet på Kirkebakken, er fattet på feile premisser og et svakt begrunnet historisk faktagrunnlag. Dette bekreftes i ettertid av kommunedirektør Ragnar Sundklakk.

Leder i Borre Velforening, Kjell Arne Brudvik vil at monumentet i fremtiden skal forbli på Borre-grunn og er bekymret for at turistene skal gå glipp av den store symbolske og historiske begivenhet som monumentet representerer.

Merkelig nok var bekymringene ikke så stor i Horten kommune og Borre Velforening i de årene monumentet og parkområdet utenfor Herredshuset var preget av forfall og dårlig vedlikehold.

Selvfølgelig er jeg enig med leder i Borre Velforening. Vi må ha turistene i tankene ved vurdering av ny plassering av Startmonumentet, men ikke bare turistene, vi må også ivareta tilgjengelighet og det historiske. Borre Vel har fem forslag, alle rundt om på Borre. Et av forslagene er nå skutt ned av Riksantikvaren, de øvrige fire forslagene omfatter ikke stedet hvor Start tok av.

Jeg tviler derfor på at det blir kø av turister på Borre. Karljohansvern har ca 60 - 70 000 besøkende pr år. For å sitere Vestfold.net:  ”Karljohansvern i Horten har alltid hatt en magnetisk tiltrekningskraft på fotoentusiaster og historieinteresserte.

Nå blomstrer kunst- og kulturlivet på den gamle marinebasen, og er nå blant de mest interessante stedene å besøke langs Oslofjorden” Her er Marinemuseet, Marinemusikken, Preus fotomuseum, Lokal historisk senter, Verven festivalen, Øl og Matfestivalen, Fyrverkerikonserten og for ikke å glemme, det årlige Julemarked på KJV og ansatte/besøkende til Horten Industripark.

Her var undervannsbåtene tidligere stasjonert. Her ble grunnlaget lagt for opprettelsen av Marinens Flyvevesen og Marinens Flyvebaatfabrikk etablert.

Norges Luftsportforbund og Norsk Ubåtforening, hadde en klar oppfatning og anbefaling om at monumentet for Start bør settes opp på Karljohansvern, i grøntområdet hvor den gamle sambandsbunkeren tidligere sto.

En plassering på nedsiden av Sjømilitære Samfund vil ivareta det historiske ved at Samfunnsbyggingen, hvor idéen om å sende Dons til Tyskland og kjøp av Start, ble unnfanget fredag 19. april 1912.

Over kanalen, ved innkjøring til Karljohansvern, får monumentet den synlighet historien fortjener og vil binde historien sammen. Marinemuseet i samarbeid med Sjømilitære Samfund har tidligere gitt tilsagn om å sette opp en informasjonstavle om flyvemaskinen Start og Undervannsbaaten ”Kobben”s Flyvekomitè.

Det vil etter min mening, være naturlig at Norges Luftsportforbund (tidl Norsk Aero klub), som finansierte monumentet i 1960, får uttale seg om fremtidig plassering.

Mer utgifter, nye utfordringer: Hva nå?

Jeg håper Horten kommune og politikerne nå gjør en grundigere vurdering og at avgjørelsen om ny plassering av monumentet, ikke blir basert på en politisk hestehandel.

Bjørn Erik Strønen

Kommentarer til denne saken