(Nettavisen)

Denne ukens søndagskupong består av sju kamper fra Eliteserien, to fra OBOS-ligaen, en fra Premier League, en fra tysk Bundesliga og en fra italiensk Serie A. Bonuspotten er oppe i ca. 2,3 millioner kroner. Innleveringsfristen er kl. 14.55.

1. Molde - Aalesund
Molde holder et enormt tempo i Eliteserien, og etter den meget imponerende seieren 4-1 borte mot Bodø/Glimt nest sist fulgte de opp med nok en seier 4-2 borte mot Jerv sist. De har avgjort gullkampen til sin fordel, og formen er helt enorm med 15-2-0 siste 17, og med 54 poeng har de nå hele ti poeng ned til Lillestrøm. Det er bredden i laget som har blitt avgjørende, for selv om Molde har slitt enormt med skader har de levert støtt og stadig hele sesongen gjennom. På hjemmebane har de levert solid med 25 poeng på elleve kamper og 26 poeng, og selv om nå kommer fra et kjipt tap 2-3 borte mot Djurgården i Conference League bør de så absolutt klare å hamle opp med Aalesund som de en helt enorm statistikk mot. De ni sist seriekampene viser nemlig åtte seire og et tap for Molde sin del.

Aalesund var tilbake med seier igjen nest sist når de slo til med en fin borteseier over Strømsgodset (2-1, men sist klarte de ikke å holde den stigende formen ved like når de tapte 1-3 for Sarpsborg 08. Med svake 1-3-5 siste ni har de rast nedover på tabellen, og nå er de på en 12.plass med 25 poeng, og er med det tre poeng over Sandefjord på kvalik. Borte står de med tolv poeng på elleve kamper, men akkurat i disse kampene mot Molde bruker de å slite noe voldsomt.

Molde seiler på en sjø av gull nå. Dette derbyet vil de nok uansett vinne pga prestisje. H.

2. Bodø/Glimt - Haugesund
Det ble et tap sist i det nord-norske rivalmøtet borte mot Tromsø med 2-3, men man skal kanskje ikke legge for mye i akkurat den kampen som kom på et vrient tidspunkt for Bodø/Glimt med kamper i Europa League både noen dager før og etter. Og kampene i Europa League gikk mye bedre, der Bodø/Glimt først klarte 1-1 borte mot PSV før de slo Zürich 2-1 på hjemmebane sist. Dermed leder de sin gruppe i Europa League med fire poeng. I serien har de etter tap for både Tromsø (2-3) og Molde (1-4) i de to siste gitt opp gullkampen helt, og nå må de faktisk kjempe for å klare en medalje. For nå er de nummer tre med 41 poeng, mens Lillestrøm på sølv har 44. Rett bak Bodø/Glimt ligger Rosenborg å lurer på en 4.plass med 40 poeng, og dermed har man en reell medaljekamp i vente med åtte runder igjen. Hjemme har ikke Bodø/Glimt vært like overlegne denne sesongen, og er kun det sjette beste hjemmelaget i serien med 20 poeng på elleve kamper.

Haugesund har begynt å vise muskler nå i det siste. Fem seire på de sju siste er bra, og nå kommer de fra to fine hjemmeseire over Tromsø (2-1) og Rosenborg (2-1). Fire av de fem siste seirene har kommet på hjemmebane, mens her på bortebane er det langt i fra like bra med åtte poeng på ti kamper. Men den fine hjemmeformen er nok til at de holder seg unna bunnstriden enn så lenge med en 10.plass og 28 poeng, seks poeng unna kvalik. Her i Bodø har de ikke trives de siste årene, og etter hele 1-6 i forfjor ble det 0-2 her forrige sesong.

Bodø/Glimt har blitt noe forstyrret av E-cup og det har gitt to strake tap. Nå må medaljen berges, og da ryker de nok ikke mot Haugesund som er klart best hjemme. Klar H for oss.

3. Rosenborg - Lillestrøm
Etter en varierende start på sesongen fikk Kjetil Rekdal skikk på mannskapet sitt etter bortemøtet mot Lillestrøm 19. juni. I den kampen røk de 1-3 på Åråsen, men uken til hjemmekampen mot Kristiansund ble tydeligvis benyttet godt. De vant 3-1 hjemme mot bunnlaget, og det startet en bunnsolid rekke med gode resultater. 7-2-0 på de ni neste førte trønderne rett inn i medaljekampen. De tre siste har det buttet litt igjen. Smellen borte mot Tromsø var blytung, spesielt siden avgjørelsen kom på overtid når Tromsøs lille artist - August Mikkelsen - hamret inn vinnermålet etter 92 minutter. Også bortetapet mot Haugesund i siste serierunde var en nedtur. De tok ledelsen, men Haugesund har historisk vært en vanskelig motstander, og nok en gang måtte trønderne reise hjem med tap. Mellom disse tapene knuste de Viking 4-1 hjemme på Lerkendal, og akkurat hjemmeformen har det ikke vært noe å si på siden seriestart. De er Eliteseriens eneste ubeseirede lag på eget gress, hvor de har vært sterke hele sesongen, og medregnet fjoråret har de nå spilt 12 kamper uten tap(8-4-0). Siden de spilte 3-3 mot Haugesund 26. mai, har de nå radet opp seks seiere på rad, og har 17-6 i målforskjell på de kampene.

Lillestrøm hadde en kanonstart på sesongen, og ledet serien til og med borteseieren over Kristiansund 3. juli (vant 3-1). De sto da med 9-3-1, og virket bunnsolide, spesielt hjemme på Åråsen. Hjemmekampen mot Viking 10. juli endte med sesongens første og hittil eneste tap på Åråsen, noe som førte til at Molde snek seg forbi, og siden ikke har sett seg tilbake. Det er mulig smellen mot Viking fjernet noe av uovervinnelighetsfølelsen som laget til Geir Bakke hadde hatt frem til det. For siden det tapet har det svingt mer for LSK, og det er spesielt på bortebane de har hatt noen ordentlig svake kamper. 0-1 for bunnlaget Jerv og 1-3 for erkerival Vålerenga på de to siste, bygger ikke selvtillit før de skal til Lerkendal for nok en vrien bortekamp. På tabellen har de hengt med i toppen hele veien, og med den viktige seieren hjemme mot Strømsgodset sist helg fikk de et lite pusterom i kampen om sølvet. I den noe uforutsigbare ligaen som Eliteserien er(bortsett fra Molde), røk både Bodø/Glimt, Rosenborg og Vålerenga på tap sist helg, og Lillestrøm har nå tre poeng ned til Glimt på tredje, fire til Rosenborg på fjerde, og åtte poeng til Vålerenga på femteplass. Mye kan avhøres i de fire neste kampene for Lillestrøm, for etter oppgjøret mot Rosenborg venter Bodø/Glimt hjemme, Viking borte, før serieleder Molde kommer til Åråsen.

Rosenborg er sterke på Lerkendal denne sesongen, men Lillestrøm jakter sølvet og bruker å kunne skape trøbbel her. HU må da kunne holde her.

4. Sarpsborg 08 - Jerv
Etter en helt hinsides dårlig rad som viste åtte strake tap har Sarpsborg 08 endelig begynt å våkne. De var nok noe heldige når de klarte å snu 0-1 til 2-1 på overtid hjemme mot HamKam, men med den seieren forsvant nok hundre kilo fra skuldrene deres, og dermed fulgte de også opp med enda en seier borte mot Aalesund sist (3-1). To kjappe seire holder for å ta seg borte fra den verste bunnstriden, og nå ligger de på en 11.plass med 25 poeng, tre poeng over Sandefjord på kvalik. Sarpsborg 08 har slitt her på hjemmebane hele sesongen, hvor 13 poeng etter elleve kamper rett og slett blir for svakt.

Jerv virker dessverre nedrykksdømte nå. For etter en seier og ni tap på de ti siste begynner realiteten å gå opp for selv de mest optimistiske i Jerv-leiren. Med 14 poeng har de nå blitt tatt igjen av Kristiansund, og med åtte poeng opp til Sandefjord på kvalik skal det mer enn et mirakel til for å klare å berge seg unna nedrykk når formen er som den er. Men Jerv skal ha for at de aldri gir opp, og sist mot Molde hentet de opp 0-2 til 2-2 før Molde avgjorde til 4-2 med to kjappe scoringer på slutten.

Endelig har Sarpsborg 08 funnet tilbake til flyten. Jerv skal være en enkel oppgave. H.

5. Strømsgodset - Kristiansund
Formen daler feil vei for Strømsgodset nå. For etter to seire over Sarpsborg 08 og Jerv kom det en poengdeling mot Sandefjord, før de nå kommer fra tre strake tap mot Tromsø (0-1), Aalesund (1-2) og Lillestrøm (1-2). Det betyr at de også raser på tabellen hvor de nå er nummer ni med 29 poeng. Heldigvis er de fortsatt ganske gode på Marienlyst, hvor 20 poeng på elleve kamper er godkjent. Med sju poeng ned til Sandefjord på kvalik er de ikke helt sikre på ny kontrakt , men det skal nok en del til for at det ender så ille med åtte kamper igjen å spille.

Kristiansund virket å være totalt sjanseløse for kun noen kamper siden. Men plutselig har noen dratt ut proppen i troppen, og nå har psykologien snudd. Tre hjemmeseire på rad det blitt over Viking, Sandefjord og Vålerenga, og nå jakter Kristiansund virkelig "the great escape" hvor de nå "bare" er seks poeng bak Sandefjord på kvalik. For med ti poeng på de fire siste har Kristiansund kommet seg opp til 16 poeng, mens Sandefjord på plassen over har 22. Det store aberet i denne snuoperasjonen er statusen på bortebane. For den er svak med fire poeng på elleve kamper, og den må snus om de skal ha noen som helst håp om å berge seg fra nedrykk.

Kristiansund har plutselig hentet frem superkrefter og kan klare det helt store. Borte er de dog svake, men Strømsgodset er ikke inne i sin beste periode nå. Denne er vrien. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

6. Viking - Tromsø
Etter fem kamper uten seier ble det endelig klaff igjen for Viking når de noe overraskende slo HamKam 2-1 i Hamar. Det ga et lite hopp opp til en 7.plass på tabellen, men med 32 poeng har de fortsatt ni poeng opp til noen eventuell medalje. Mer viktig var den for selvtilliten, for etter en skikkelig formsvikt både i Eliteserien og ute i Europa fikk de kanskje senket skuldrene sine noe. 1-1-1-4 er fortsatt en meget svak rad, men de bruker å trives her mot Tromsø hvor de har vunnet fire av de seks siste oppgjørene.

Men det var Tromsø som vant her i fjor med 1-0, og nå har Tromsø virkelig funnet stimen. Med 5-2-2 på de ni siste og tre seire på de fire siste har de jobbet seg helt opp til en 8.plass med 30 poeng. Det er nå hele åtte poeng unna kvalik, og når de også slo Bodø/Glimt 3-2 sist så ser man at dette laget virkelig er på vei en plass. Borte er det mye mer ujevnt enn hjemme på Alfheim, for de har kun hentet seks av sine 30 poeng her på bortebane.

Viking slo tilbake sist, og kan vinne på nytt her. Tromsø viser knallform, men det er på Alfheim de henter de fleste av sine poeng. Vi prøver HU.

7. Vålerenga - Sandefjord
Seriens store formlag er Vålerenga, som sto med 8-1-0 før de røk på en litt uventet smell borte mot Kristiansund hvor de tapte 2-3 sist. Uansett er åtte seire på de ti siste kampene fryktelig sterkt for Dag-Eilev Fagermo og hans menn, og viser at de kan bli utrolig farlige fremover. En medalje i år kan bli i overkant vrient fra deres femteplass og 36 poeng, men med fem poeng opp til Bodø/Glimt på tredje er ikke alt håp ute. Uansett blir det spennende å se hva Vålerenga klarer til neste år når de har fått en sesong til å spille inn det meget spennende mannskapet de har. Hjemme på Intility har de levert ganske så bra med 22 poeng på ti kamper.

Sandefjord har kanskje glemt hvordan det føles å vinne, for nå begynner det å bli lenge siden. Etter 1-3 hjemme mot Odd sist har de nå sju kamper uten seier, og når hele fem av de i tillegg har endt med tap hjelper ikke det på heller. De har rast nedover tabellen til en kvalikplass med 22 poeng, og når også Kristiansund nå har begynt å vinne kamper så er de nå bare seks poeng bak. Det er bare poenget opp til HamKam på plassen foran, men skal Sandefjord klare å gjøre noen byks på tabellen så er det bare en ting som gjelder i kampene fremover. Seier og tre poeng. Og utrolig nok er det her på bortebane de har de største sjansene for akkurat det, hvor de faktisk er det fjerde beste laget i serien med sine 15 poeng på elleve kamper.

Vålerenga er det store formlaget så langt, og Sandefjord skal være enkel match. H.

8. KFUM - Bryne
KFUM er for alvor med i opprykksstriden selv om de tapte 1-3 borte mot Kongsvinger sist. For etter flotte 5-0-1 på de seks siste har de hentet fine 44 poeng, og dermed er de kun målforskjellen bak Stabæk på 2.plass med seks kamper igjen å spille. Snodig nok er de fortsatt bedre borte enn hjemme denne sesongen, for her hjemme står de med 21 poeng på tolv kamper, mens de har 23 poeng på fremmed gress.

Bryne har også de etter hvert fått en ganske fin rad. Med 2-3-0 på de fem siste (inkl uavgjort mot både Ranheim og Stabæk) begynner de å sikre plassen sin i serien, selv om de fortsatt ligger plassen over kvalik med sine 25 poeng. De har seks poeng ned til Skeid på kvalik, og med seks kamper igjen begynner det å se lyst ut for nok en OBOS-sesong nede på Jæren. Bryne har kun klart å ta ni poeng på bortebane denne sesongen, men de har som sagt klart å knipe noen bortepoeng mot noen av topplagene allerede.

KFUM skal jo egentlig vinne denne kampen greit, men Bryne har altså klart uavgjort mot både Stabæk og Ranheim nylig. H på 96-rekkeren og HU på 432-rekkeren.

9. Grorud - Stabæk
Grorud vant endelig sin første seriekamp for denne sesongen sist med 2-1 hjemme over Ranheim. Men sist var det for alvor tilbake på tapssporet med hele 0-7 borte mot Brann hvor Brann ledet 6-0 allerede til pause. Hele sesongen har vært miserabel for Grorud, og med kun ti poeng og ni poeng opp til Skeid på kvalik er det bare et tidsspørsmål før nedrykket er et faktum. Seks av poengene deres har kommet her på hjemmebane, men kun elleve scoringer på hjemmebane er færrest i serien også det.

Stabæk kjemper hardt for å klare opprykket. De lå fint an før de rotet det noe til med tap for både Brann og ikke minst Stjørdals-Blink. Men de har kommet seg tilbake igjen i det siste, og etter 3-1-0 og ti poeng på de fire siste har de overtatt andreplassen med 44 poeng hvor de nå er målforskjellen fora KFUM. Bak de ligger også Sandnes Ulf og Ranheim med 40 poeng, men det begynner å se ut som den siste opprykksplassen kanskje står mellom Stabæk og KFUM.

Stabæk skal være det klart beste laget her, og de kan ikke tape noen poeng i opprykksstriden nå. B.

10. Everton - West Ham
Everton har havnet i uavgjortløypa hvor alle de fire siste kampene deres har endt med poengdeling. Sist var det en uavgjort av det gode slaget med 0-0 i rivaloppgjøret mot Liverpool, mens de tre andre har alle vært i kamper de kunne ha vunnet med litt ekstra klaff (1-1 mot Nottingham, Brentford og Leeds). Etter seks kamper står de fortsatt uten seier med 0-4-2, og nå begynner det å se ut som de muligens må innfinne seg i en kamp om tilværelsen igjen om de ikke skjerper seg. Her på Goodison Park har de spilt gjerrig, og står med 0-2-1 og 1-2 etter tre kamper.

West Ham har spilt en god del E-cup imellom slagene, og mens alle kampene ute i Europa har endt med seier (4 stk), har det gått mer så som så i Premier League. Etter tapet 1-2 for Chelsea sist står de med 1-1-4, og med fire poeng ligger de nå under streken. Dermed er det lett å se at satsingen på E-cup nok har forstyrret de en god del her i de første kampene. Deres eneste seier hittil kom på bortebane mot Aston Villa (1-0), mens de to andre har blitt tapt mot Nottingham Forest og Brighton.

Kun en seier totalt for disse to lagene så langt i Premier League. Typisk kamp hvor alt kan skje, og vi må gardere opp. HB på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

11. Union Berlin - Wolfsburg
En meget sterk start har det blitt for Union Berlin som fortsatt ikke har tapt etter seks kamper. Med 4-2-0 er de nummer to på tabellen som det eneste laget som har klart 14 poeng, kun poenget bak Dortmund som har en kamp mer spilt. Med 13-4 er målforskjellen flott også den, og nå kommer de fra seier 1-0 borte over Köln etter at de spilte 1-1 hjemme mot Bayern München nest sist.

Wolfsburg fikk sin første seier for sesongen sist med en sterk borteseier over Eintracht Frankfurt med 1-0. Ellers er raden i beste fall uryddig med 1-2-3 etter seks kamper, og det ble 2-4 hjemme mot Köln nest sist. Bortekampene før seieren over Eintracht Frankfurt var av det tøffe slaget, og 0-2 mot både Bayern München og Leipzig var vel som forventet. En 17.plass betyr at de ligger under streken for øyeblikket, men det skiller lite mellom lagene enn så lenge.

Union Berlin blir klare favoritter her, men vi tar oss råd til å doble opp med HU.

12. Roma - Atalanta
Roma har satset en del foran denne sesongen, hvor spillere som Dybala, Matic, Belotti etc har kommet inn i laget. Og det ser ut til å ha gjort de bedre, for etter 4-1-1 på de seks første kampene er de med helt der oppe kun poenget bak Napoli, Milan og dagens motstander Atalanta i topp. Sist slo de Empoli 2-1 på bortebane, mens her hjemme på Olympiastadion har de full pott og seks poeng uten et eneste baklengsmål så langt. De slo Atalanta 1-0 her forrige sesong, men kampene blir alltid jevne mellom disse to lagene, og de fem siste viser 1-2-2.

Atalanta hadde en noe skuffende sesong i fjor når de havnet utenfor E-cupspill, men det kan virke som de er tilbake for fullt denne sesongen. Det er fortsatt Zapata, Muriel etc som styrer showet, men med 4-2-0 og 14 poeng på seks kamper har de fått seg en flott åpning hvor de topper tabellen sammen med Napoli og Milan. Den største skuffelsen kom sist når de kun klarte 1-1 hjemme mot nyopprykkede Cremonese. Borte har de levert meget bra, hvor de har vunnet alle sine tre kamper mot Sampdoria, Verona og Monza.

Et skikkelig toppoppgjør dette, hvor vi ikke kan ta noen sjanser. HUB.

Sportspills 96-rekker:
1. Molde - Aalesund H

2. Bodø/Glimt - Haugesund H

3. Rosenborg - Lillestrøm HU

4. Sarpsborg 08 - Jerv H

5. Strømsgodset - Kristiansund HU

6. Viking - Tromsø HU

7. Vålerenga - Sandefjord H

8. KFUM - Bryne H

9. Grorud - Stabæk B

10. Everton - West Ham HB

11. Union Berlin - Wolfsburg HU

12. Roma - Atalanta HUB

Sportspills 432-rekker:
1. Molde - Aalesund H

2. Bodø/Glimt - Haugesund H

3. Rosenborg - Lillestrøm HU

4. Sarpsborg 08 - Jerv H

5. Strømsgodset - Kristiansund HUB

6. Viking - Tromsø HU

7. Vålerenga - Sandefjord H

8. KFUM - Bryne HU

9. Grorud - Stabæk B

10. Everton - West Ham HUB

11. Union Berlin - Wolfsburg HU

12. Roma - Atalanta HUB