(Nettavisen)

Denne ukens midtukekupong spilles torsdag/fredag og består i sin helhet av tolv kamper fra Nations League. De seks første kampene spilles torsdag, mens de seks resterende spilles fredag. Bonuspotten har steget til ca. 2,4 millioner kroner. Innleveringsfristen er torsdag kl. 20.40.

1. Belgia - Wales
Belgia så en stund ut som et av verdens beste landslag, og de har en drøss av gode spillere og en herlig årgang. Men de siste årene har de trøblet når det har gjeldt som mest, noe man f.eks så i fjor når de røk ut mot Italia i EM-kvartfinalen med 1-2. Da var de inne i en enorm periode, men etter tapet der har de slått mer sprekker enn vanlig. Det siste året har nemlig gitt tap for Frankrike, Italia og Nederland samt uavgjort mot Wales x 2 og Irland. Og akkurat dagens motstander Wales har ikke vært noen enkel motstander for Belgia hvor de har møttes både i VM-kvalik og Nations League de siste årene. I VM-kvaliken vant de hjemmekampen sin 3-1, men bortekampen endte uavgjort 1-1. Akkurat 1-1 endte bortekampen også i Nations League, og når de også tapte 1-4 for Nederland har Belgia nå en lang vei å gå før det blir noe gruppeseier. Nå ligger de tre poeng bak Nederland, og dermed trengs det mest sannsynlig seire i begge de to siste kampene for at de i det hele tatt skal ha en mulighet.

Wales fikk en tidlig julepresang tidligere i år når de slo Ukraina 1-0 i VM-playoffen og kvalifiserte seg til VM for første gang på 64 år. Etter den tid har de fortsatt å spille tette og harde kamper, selv om det ikke alltid vises i poengstatistikken. For med 0-3-1 står de kun med ett poeng hittil i Nations League, men alle tapene har vært knepne ettmålstap for Polen og Nederland x 2. Deres fjerde kamp og første poeng kom mot Belgia i en kamp som endte 1-1, og det var andre gang det siste året at Wales klarte 1-1 mot belgierne på eget gress. Nå har de ikke så mye å spille for, og det blir nok mest sannsynlig en sisteplass i gruppa da de har igjen to tøffe bortekamper mot Belgia og Polen. Uansett skal Wales være meget godt fornøyde med hva de har prestert dette året, og VM blir toppen av kransekaka for deres del.

Skal man følge statistikken så vinner vel Belgia 3-1 her. Egentlig skal de jo vinne denne greit. men Wales har vist seg noe vriene å slå. Likevel ender vi opp med en H.

2. Frankrike - Østerrike
Frankrike har skuffet stort i Nations League. De ligger overraskende på bunn i sin gruppe. Franskmennene har spilt fire kamper, men de har så langt til gode å vinne. De har tapt hjemme mot Danmark (1-2) og Kroatia (0-1), mens de har spilt 1-1 borte mot både Østerrike og Kroatia. Det gir Frankrike to av tolv mulige poeng i Nations League så langt. Meget magre tall med andre ord. De avsluttet en elendig juni-måned med 0-1-tap mot Kroatia. Det franske laget opplevde å spille fem kamper på rad uten seier så sent som i 2021, og de vil oppleve det samme uten seier mot Østerrike torsdag. De står også i fare for å tape tre hjemmekamper på rad i Nations League. Det vil i så fall gjøre at enda flere vil rope på Zinedine Zidane som erstatter for Didier Deschamps som landslagssjef for franskmennene etter VM i Qatar. Didier Deschamps mangler flere nøkkelspillere til kampen mot Østerrike, blant andre Karim Benzema, Lucas Digne, N’Golo Kante, Lucas Hernandez, Hugo Lloris, Kingsley Coman, Adrien Rabiot og Boubacar Kamara, men Frankrike er vanligvis et sterkt hjemmelag. Statistikken viser at de kun har tapt tre av de siste 28 kampene på Stade de France siden 2018.

Frankrike er ikke det eneste laget som er ute av form i denne gruppen. Østerrike har kun vunnet én av de siste seks kampene, og de har opplevd å tape tre av de siste fire bortekampene. Det betyr at den tidligere Manchester United-manageren Ralf Rangnick kun har tatt én seier etter at han tok over det østerrikske landslaget. Den østerrikske stjernespissen Sasa Kalajdzic ble skadet i sin første kamp for Wolverhhampton, og han er ute i minst seks måneder. RB Leipzigs midtbanespiller Konrad Laimer er en annen spiller som er ute med langtidsskade. I tillegg er Valentino Lazaro, Florian Grillitsch og Stefan Ilsanker ute med skader, mens Martin Hinteregger la opp i sommer. Ikke nok med det. Kevin Danso er suspendert. Heldigvis har Ralf Rangnick spissen Marko Arnautovic. Han scoret seks mål på de syv første Serie A-kampene for Bologna, og 33-åringen kan også stelle i stand trøbbel for det franske forsvaret.

Frankrike har vært fullstendig ute av form lenge nå, men selv om de mangler en hel skokk med spillere skal de kunne slå et Østerrike som heller ikke viser all verdens for tiden. H.

3. Kroatia - Danmark
Kroatia er for alvor med i kampen om førsteplassen i gruppen, og en plass i finalespillet neste år. For etter ar de fikk seg en skikkelig på nesen i det første oppgjøret hjemme mot Østerrike (0-3) har de klart bedre seg utover gruppespillet. Først holdt de Frankrike til uavgjort 1-1 hjemme i Split, før de nå har vunnet begge sine to siste bortekamper sterkt mot Danmark (1-0) og Frankrike (1-0). Dermed har de tatt sju poeng, og ligger med det to poeng bak dagens motstander Danmark.

Danmark har startet strålende, og står med tre seiere og et tap. De fikk en flying start med knallsterke 2-1 borte mot Frankrike, før også Østerrike ble beseiret 2-1 på bortebane. De to hjemmekampene endte med et tap og en seier. Først kom torsdagens motstander Kroatia på besøk, og bortelaget stakk av med alle tre poengene når Mario Pasalic pirket ballen over streken etter 69 minutter. Litt tilfeldig var det, men scoringen ble kampens eneste, og Danmark tapte hjemme for første gang siden Belgia vant i Parken 5. september 2020. I den neste kampen reiste danskene seg, og Østerrike måtte ta sommerferie med 0-2 i kofferten. De to neste kampene vil avgjøre om Danmark går til finalespillet, og det kunne nesten ikke vært vanskeligere. Først Kroatia borte, før regjerende verdensmester Frankrike kommer på besøk i Parken. Men Danmark leder inntil videre gruppen med sine ni poeng, og med to poeng ned til Kroatia og fem poeng ned til Østerrike er de i høyeste grad fortsatt med.

Danmark vil vel være ganske så fornøyde med poeng her, mens Kroatia helst trenger tre. Kroatia kommer fra to flotte borteseire, men Danmark har levert bra over flere år. Tøff kamp denne, og vi spiller HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

4. Polen - Nederland
Polen tok sin største seier i år allerede i mars når de slo Sverige 2-0 i sin avgjørende playoff-kamp foran vinterens VM i Qatar. De fulgte også opp med en grei seier 2-1 hjemme over Wales i Nations League, men etter det har det kladdet klart mer med to tap for Belgia (1-6 og 0-1) samt en poengdeling borte mot Nederland. Med fire poeng har de allerede seks poeng opp til ledende Nederland, og i så måte må de nok ha tre poeng mot Nederland her i dag. Det kan borge for en noe mer åpen forestilling enn vanlig for polakkene som muligens ser på dette som ren trening foran VM om et par måneder.

Til VM skal også Nederland etter at de var landet som til slutt ødela Norges VM-drøm i siste kvalikkamp. Nederland vant gruppen to poeng foran Tyrkia, og kunne dermed gå inn i Nations League uten videre bekymringer. Og de har levert bra i Nations League hvor de åpnet med en overraskende sterk borteseier 4-1 over Belgia. To seire over Wales har det også blitt, mens deres eneste poengtap kom etter 2-2 hjemme mot dagens motstander Polen. Nå leder de tabellen tre poeng foran Belgia som de også har slått 4-1 i deres første innbyrdes møte.

Med en seier her skal det en del til for at ikke Nederland vinner denne gruppen. Vi tror Polen tar det mer som trening og tenker at UB bør være nok.

5. Litauen - Færøyene
Litauen ligger mellom Polen og Latvia, men har helt klart et nivå som er mest likt sistnevnte. For landet har spilt 19 kamper i 2021/22, og fasiten viser stygge 2-1-16. Kun San Marino og Bulgaria har blitt slått, og formen er rett og slett begredelig. Nations League viser fire strake tap for Luxembourg, Tyrkia x 2 og Færøyene, men nå kommer deres kanskje største sjanse til en seier på flere år.

For Færøyene er heller ingen seiersmaskin når det kommer til fotball. Med 3-3-11 på sine 19 siste viser de likevel noe mer enn hva Litauen har gjort. Og etter tapene for Tyrkia (0-4) og Luxembourg (0-1) i sine to første kamper i Nations League har de faktisk levert ganske så bra i de to siste med seier 2-1 over Litauen samt 2-2 borte mot Luxembourg sist.

Skal Litauen klare å ta en kjærkommen seier her på eget gress? Færøyene har bare vunnet en av sine 30 siste bortekamper, og vi tviler egentlig på at de tar tre poeng her. HU kan holde i en målfattig forestilling.

6. Slovakia - Aserbajdsjan
Slovakia har havnet skjevt ut her i Nations League etter at de klarte å tape begge kampene mot Kazakhstan med 0-1 og 1-2. Heldigvis klarte de å slå både Belarus (1-0) og Aserbajdsjan (1-0), men det betyr likevel at Slovakia nå har fire poeng å ta igjen på Kazakhstan som er en av de store overraskelsene hittil i Nations League.

Aserbajdsjan skal likevel være en grei motstander. For Aserbajdsjan har rett og slett levert enormt dårlig som landslag i lang tid, og før seieren deres 2-0 over Belarus sist sto de med 13 kamper uten seier. I kampene før seieren over Belarus kom de fra to strake tap mot Kazakhstan (0-2) og Slovakia (0-1), og nå blir det nok en kamp mot Belarus om å holde seg unna sisteplassen i sin gruppe.

Slovakia har langt ifra imponert hittil, men Aserbajdsjan skal være ganske så safe å slå på hjemmebane. H.

7. Estland - Malta
Ikke akkurat fiffen i Europa som møtes her i denne gruppen på laveste nivå som i tillegg til disse to lagene også har med seg San Marino. Men Estland har iallfall vist seg klart best av disse tre så langt med to seire. Etter 2-0 hjemme over San Marino slo de også Malta 2-1 borte. de har også spilt et par treningskamper mellom slagene, hvor de klarte målløst 0-0 mot Albania i sin forrige landskamp tilbake i juni.

Malta slår inni mellom til med noen meget spesielle resultater, men nå begynner det å bli lenge siden sist gang de tok en skalp. De klarte 1-1 borte mot Slovakia og slo Kypros 3-0 hjemme i VM-kvaliken, men avslutningen var laber med 0-1-5 på de seks siste. Her i Nations League har de vunnet begge sine kamper over San Marino med 2-0 og 1-0, men det sier egentlig veldig lite. At de tapte 1-2 hjemme mot dagens motstander Estland hjemme viser kanskje at de ligger et lite nivå under de pr dags dato.

Det her er langt unna en toppkamp og det er litt vanskelig å skille nivået. Men vi gir tilliten til Estland på hjemmebane og spiller H.

8. Georgia - Nord-Makedonia
Georgia gjorde seg for alvor kjent her i starten på denne Nations League-turneringen etter at de vant tre strake kamper mot Gibraltar (4-0), Bulgaria (5-2) og Nord-Makedonia (3-0). Dermed ble de også store favoritter i hjemmekampen mot Bulgaria, men der skuffet de noe og kampen endte målløst 0-0. Uansett leder Georgia gruppen klart med fine ti poeng og 12-2 etter fire kamper.

Nord-Makedonia var med i EM i fjor, men siden det har det ikke glidd like bra. VM-kvaliken gikk ikke veien, og når de står med 2-1-1 på sine fire første kamper her i Nations League har de tre poeng opp til dagens motstander Georgia. De har slått Gibraltar 2-0 og 4-0, mens mot de to andre landene har det endt med 1-1 borte mot Bulgaria og tap 0-3 hjemme for Georgia.

Georgia startet enormt bra i vår, men de er ferske i landslagssammenheng i forhold til Nord-Makedonia og trives nok best som underdogs. Dermed må vi gardere opp litt og spiller HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

9. Italia - England
I en meget jevn gruppe har Italia kommet helt ok i gang med 1-2-1 og fem poeng på de fire første kampene. For Italia har egentlig aldri kommet helt i gang etter at de vant EM i fjor, og resultatene viser flere humper i veien det siste året. Blant annet avsluttet de VM-kvaliken med fire poengdelinger på de fem siste, og dermed måtte de ut i playoff for å klare å kvalifisere. Det mislyktes miserabelt med tap 0-1 for Nord-Makedonia og dermed var floppen et faktum og den regjerende EM-mesteren blir ikke å se i vinterens VM i Qatar. Nå spiller de inn et nytt mesterlag, og de har prøvd en god del forskjellige oppstillinger så langt i Nations League.

Landet som kanskje har skuffet aller mest i Nations League er England. For etter at VM-kvaliken ble en parademarsj har formen stupt voldsomt her i Nations League, og de står uten seier på de fire første kampene. Det begynte dårlig med tap 0-1 borte mot Ungarn, og etter to poengdelinger mot Tyskland og Italia kom det enda et sjokktap 0-4 hjemme for Ungarn. Etter det har de engelske mediene ikke vært særlig snill i sin omtale av laget, og noe med rette da de rett og slett har sett til tider svake ut. En sisteplass med to poeng gjør at de trenger et par seire for å kunne henge med, men vi er langt fra sikre på om det kommer her.

Både Italia og England har skuffet i sine siste kamper. Italia prøver ut en del nytt, og det er helt umulig å vite hva de kommer med her. England er garantert revansjelystne, men her virker det helt åpent. HUB.

10. Tyskland - Ungarn
Tyskland har ikke tapt en landskamp siden de røk ut av EM i fjor med 0-2 for England i åttendedelsfinalen. Etter det står de med 9-4-0 på deres 13 siste landskamper, men de likevel ikke imponert noe voldsomt hittil i Nations League. For de startet med å spille tre strake uavgjorte kamper mot Italia (1-1), England (1-1) og Ungarn (1-1) før de endelig fikk sin første seier sist med sterke 5-2 hjemme over Italia. Etter alle poengdelingene ligger de faktisk poenget bak dagens motstander Ungarn som leder tabellen, men med en seier her overtar de ledelsen i gruppa.

Ungarn har vært en stor overraskelse i år, etter at de har slått England ikke bare en men to ganger (1-0 og 4-0) og særlig borteseieren 4-0 på Molineux sist var imponerende. Når de også klarte 1-1 hjemme mot Tyskland nest sist leder de gruppen med sju poeng, selv om de fikk seg et tap 1-2 borte mot Italia. Men det skal ikke mye til før de mister ledelsen da Tyskland og Italia er like bak med seks og fem poeng.

Vi tror tyskerne overtar tabellteten her med en ganske klar seier. H.

11. Bosnia-Hercegovina - Montenegro
Bosnia rotet seg bort i VM-kvaliken med kun sju poeng, og var aldri i nærheten å kvalifisere seg dit. Men i Nations League har de slått noe tilbake med uavgjort i begge bortekampene mot Finland (1-1= og Montenegro (1-1) samt seire hjemme mot Romania (1-0) og Finland (3-2). Det gir 2-2-0 og åtte poeng etter fire kamper, noe som holder til å innta førsteplassen med to kamper igjen å spille. Men gruppen er jevn og kun poenget bak ligger Montenegro med sju poeng, mens Finland har fire.

Montenegro har levert ganske bra nå i de siste par kampene sine, og hele denne turneringen har vært en stor forbedring for Montenegro som nå bygger opp et nytt landslag etter mange år med Jovetic som sin store stjerne. Med seire over både Romania x 2 (2-0 og 3-0) samt uavgjort hjemme mot Bosnia har Montenegro klart å hente sju poeng, noe som gir en andreplass i gruppa poenget bak dagens motstander Bosnia. I den fjerde kampen deres tapte Montenegro 0-2 borte mot Finland, men de ligger uansett tre poeng foran finnene på tabellen.

Bosnia har svart bra på den skuffende VM-kvaliken mens også Montenegro fortsetter fremgangen på landslaget. Vi prøver oss med H på 96-rekkeren og HU på 432-rekkeren.

12. Finland - Romania
Turneringen startet bra for finnene med 1-1 hjemme mot Bosnia og seier 2-0 hjemme mot Montenegro. Men så har det tapt seg en del etter det og de to siste bortekampene endte begge to med tap 0-1 for Romania og 2-3 for Bosnia. Nå er det igjen tilbake til hjemmebane hvor de trives best, selv om de kun har vunnet en av de seks siste hjemmekampene sine etter å ha møtt ganske tøff motstand. I en ganske jevn gruppe ligger Finland på tredjeplass, fire poeng bak ledende Bosnia og tre poeng bak Montenegro.

Romania er nærmest i oppløsning på landslaget nå, og har levert dårlig i lengre tid. Faktisk var seieren hjemme over Finland (1-0) nest sist deres eneste på de seks siste hvor de tapt mot både Montenegro x 2 og Bosnia i Nations League samt spilt 2-2 mot Israel og tapt 0-1 for Hellas i treningskampene før det. Nå ligger de helt sist i sin gruppe med tre poeng og kun ett scoret mål på fire kamper, og de interne stridighetene har preget landslaget voldsomt.

Finland er best hjemme, men tapte bortekampen 0-1. Romania er dog i voldsom motbakke og eneste måten de kan klare noe her vil være via en målfattig forestilling. HU skal holde.

Sportspills 96-rekker:
1. Belgia - Wales H

2. Frankrike - Østerrike H

3. Kroatia - Danmark HU

4. Polen - Nederland UB

5. Litauen - Færøyene HU

6. Slovakia - Aserbajdsjan H

7. Estland - Malta H

8. Georgia - Nord-Makedonia HU

9. Italia - England HUB

10. Tyskland - Ungarn H

11. Bosnia-Hercegovina - Montenegro H

12. Finland - Romania HU

Sportspills 432-rekker:
1. Belgia - Wales H

2. Frankrike - Østerrike H

3. Kroatia - Danmark HUB

4. Polen - Nederland UB

5. Litauen - Færøyene HU

6. Slovakia - Aserbajdsjan H

7. Estland - Malta H

8. Georgia - Nord-Makedonia HUB

9. Italia - England HUB

10. Tyskland - Ungarn H

11. Bosnia-Hercegovina - Montenegro HU

12. Finland - Romania HU