(Nettavisen)

WC 10 km klassisk - Falun

Fredag 17. mars

Første herre starter kl 13.45

Live odds etter rennstart

Rennene vises på TV3 og Viaplay

Svenska Skidspelen er et årlig arrangement som første gang gikk i Sundsvall i 1947, men siden 1959 er konkurransene hovedsakelig blitt arrangert fast i Falun.

VM på ski ble arrangert i Falun i 1954, 1974, 1993 og 2015, og i 1980 var 20 km langrenn for kvinner VM-øvelse, fordi den ikke var en del av OL i Lake Placid samme vinter.

Været kan bli en utfordring

Verdenscupen i langrenn dundrer videre, og neste stoppested er altså på tradisjonsrike Lugnet skistadion i Falun. Herrene skal ut å gå 10 km klassisk, og værmeldingen er særdeles spennende.

Det er spådd en til to plussgrader og snøvær, noe som sannsynligvis betyr at rubbeski er høyaktuelt. Skivalget kan bli mer avgjørende enn vanlig for hvem som stikker av med seieren, men at det blir nordmenn på toppen er vi helt sikre på.

Det er tunge fravær fra utlendingene også denne gangen. Verken Iivo Niskanen eller William Poromaa stiller på start, og dette er to løpere som kunne utfordret den norske dominansen.

Calle Halfvarsson og Francesco De Fabiani er kanskje de to sterkeste igjen på papiret, men vi tror ingen av dem er gode nok til en pallplass.

All oddsen på 10 km klassisk i Falun finner du her

Klæbo er storfavoritt

Det største favoritten før rennet er Johannes Høsflot Klæbo. Den suverene trønderen klinket til igjen på sprinten i Drammen på tirsdag. Vår spådom var at han skulle være litt sliten etter to tøffe femmiler på en uke, men det virker ikke som det er noe som biter på han.

De tøffeste utfordrerne på dagens 10 km tror vi blir Pål Golberg og Martin Løwstrøm Nyenget.

Golberg har hatt en fantomsesong, og han bare toppet alle de gode verdenscuprennene han har gått med et overlegent VM. Han startet mesterskapet med sølv på sprinten, før han tok gullet på teamsprinten sammen med Klæbo. Stafetten ble en parademarsj for det norske laget, og kronen på verket for Golberg var da han knuste alle i spurten på femmila.

Han har kanskje vært litt sliten etter VM. Niendeplassen på femmila i Holmenkollen og syvendeplassen på sprinten i Drammen, gjør at det lukter en liten formsvikt, og Golberg ikke er vår heteste kandidat før dagens renn.

Martin Løwstrøm Nyenget er en interessant løper. Han kom inn som reserve på femmila i VM, og gikk in til en sterk femteplass. På samme distanse i Holmenkollen var han på hugget og skøytet seg inn til tredjeplass, like bak Krüger og Holund

Han vant femmila i Holmenkollen i fjor, og fulgte opp det med flere sterke løp på senvinteren. Det kan virke som han har samme formutvikling i år, og seier til Nyenget gir hele 9.00 i odds. Det kan være verdt et forsøk, og topp tre til 2.25 kan også spilles.

Vi må likevel tilbake til Klæbo. Det har vært tre 10 km klassiske intervallstarter tidligere i vinter, og Klæbo har vunnet de to han har gått suverent. Den tredje var på Beitostølen, og da var han ikke på start(Pål Golberg vant).

Verdenscupen sammenlagt er i praksis avgjort, men tynn teori gjør at Pål Golberg fortsatt kan hente Klæbo. Vi tror en fortsatt motivert trønder sørger for at håpet til Golberg forsvinner helt etter dagens renn.

Vårt tips er at Johannes Høsflot Klæbo vinner i Falun. Det spillet leverer du her