Vant "in absentia"

VANT: 
Geir Pedersen sikret seg Gjengangerens seiersdekken for andre år på rad. Ustartede French Story (3) poserer i Djengis Attack's fravær. 
FOTO: VIDAR KALNES

VANT: Geir Pedersen sikret seg Gjengangerens seiersdekken for andre år på rad. Ustartede French Story (3) poserer i Djengis Attack's fravær. FOTO: VIDAR KALNES

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

HORTEN: Djengis Attack vant Gjengangerens seiersdekken for andre år på rad, men får ikke glede av det i de franske stallene.

DEL

Gjengangerens seiersdekken går til 2003- års mestvinnende hest i Horten & Omegn Travforening. Djengis Attack har riktignok kampert tre år på Stora Alby hos Stig H.Johansson før han i juni i fjor ble solgt til Frankrike, men hesten rakk å trave inn drøyt 180.000 kroner til sin eier, Geir Pedersen, før hesten forsvant sydover.
– Grunnen til at jeg solgte, var først og fremst fordi det ville koste meg 200.000 kroner å ta hesten tilbake til Norge, forteller Geir Pedersen. – Den norske staten har et toll- og avgiftssystem som, i forhold ti Sverige, straffer hestesporten hardt. Det ser vi dessverre eksempler på når nordmenn kjøper topphester i USA og velger å sette dem i trening i Sverige der momsreglene er helt annerledes.

Til Stig H.

Geir kjøpte Djengis Attack billig fra Danmark som 3-åring. Etter et år hos Petter Glittum der hesten viste stor kapasitet, men samtidig mye galopper, ble det besluttet å la Sveriges beste trener, Stig H.Johansson, få prøve og få den galopplystne ungdommen på bedre tanker.
– Stig H. viste hvilken kapasitet han er, og etter noen måneder på gården hans, vant Djengis i sverigedebuten i august, husker Geir. – Deretter ble det tre år med stort sett oppturer, og totalt travet hesten inn over 1,1 million kroner den tiden han stod i Sverige. Egentlig ble det ikke så veldig mange løp han gikk, men premiene ligger jo på et helt annet nivå enn her, og seier i V75-løp betydde over 100.000 kroner.

Fikk bud

Gode hester er aldri vanskelige å selge, men Djengis Attack forble i hortenseie lenge.
– Ja, det var mange som ville kjøpe, men jeg hadde ikke spesielt bruk for pengene og klarte meg godt på det hesten travet inn. Jeg visste vel også at jeg sannsynligvis aldri vil få en såpass god traver igjen, og det morsomme med å ha hest, er jo at den vinner løp og hevder seg mot de beste, forklarer Geir, som var flere ganger på seremoniplass i Sverige.
– Jeg var ofte på plass da Djengis startet og forsøkte gjerne å kombinere det med forretningsreiser. På senvinteren i fjor vant vi et sølvdivisjonsløp på Åby ved Gøteborg, og det blir lagt merke til i Sverige der V75 får en helt annen oppmerksomhet enn her hjemme.

Miljøskifte

Ut på våren i fjor begynte Djengis Attack å vise svakhetstegn, og Stig H.Johansson mente det ville være godt med et miljøskifte.
– Etter å ha hatt hesten hos Stig H.Johansson, trodde jeg nok det ville bli vanskelig for en ny svensk trener å få hesten til å yte topp igjen. Derfor valgte jeg å selge da det kom et bud fra Frankrike. Aller helst ville jeg tatt hesten hjem for å starte mot de beste norske der jeg tror han kunne hevdet seg bra, men det ville som sagt blitt for dyrt, sier Geir, som har fulgt karrieren til Djengis i hestens nye hjemland.
– Han har blant annet vunnet et løp på Vincennes med 240.000 kroner i 1.premie, men ellers har det gått litt opp og ned.

Fortsatt med

Det var ikke aktuelt for Geir å trappe ned da han solgte Djengis, selvom hesten gjorde det veldig bra økonomisk.
– Det er riktig at Djengis Attack travet inn en solid sum, og mange som ikke har så god greie på hestesport tror at dette nærmest er netto. Slik er det imidlertid langtfra. Å ha en hest i profesjonell trening er svært kostbart, og det kan fort bli særdeles dyrt om det blir skadeavbrekk eller at hesten rett og slett ikke er god nok.
Nå eier Geir parter i tre hester. Sugar For You har han alene, mens en kameratgjeng på fire har klokketro på 3-årige French Story, som Geir trener selv. I tillegg er Geir medeier i Super Rolly, Delicious Rhythm's 3-årige helbror.
– Trav er så spennende og miljøskapende at jeg nok alltid kommer til å være med å eie hest, tror hortensgutten. – Sugar For You er en hobbyhest som jeg kjører i løp selv og ikke mer enn en premieplukker. 3-åringene er det mer spennende med, og jeg regner med at French Story kjenner presset etter å ha posert med seiersdekken som Djengis Attack gjorde seg fortjent til, hehe...

sitat
Jeg visste at jeg aldri ville få en så god traver igjen
GEIR PEDERSEN

Artikkeltags