Travsport på fransk

SPRÅK OG TRAV: 
Kari Agerlie bedrer språkkunnskapene og trener travere i Frankrike. 
FOTO: VIDAR KALNES

SPRÅK OG TRAV: Kari Agerlie bedrer språkkunnskapene og trener travere i Frankrike. FOTO: VIDAR KALNES

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

HORTEN:– Det var veldig tilfeldig at jeg havnet i Frankrike, men det er en fin mulighet til å friske opp fransken min, smiler Kari Agerlie.

DEL

Kari Agerlie har bl.a. vært formann i Horten & Omegn Travforening og dessuten vært aktiv i den lokale travsporten en årrekke. Nå jobber hun for på Per Dave Holtungs frankrikefilial på gården til den svenske treneren Ulf Nordin.
– Det var helt tilfeldig at det ble fransk travsport for meg ei tid, sier Kari og fortsetter:– Jeg har tatt meg et års permisjon fra min vanlige jobb og har holdt på med hester på deltid en periode. Stein Ivar Kløven skulle ned med noen hester til Holtung, og jeg lot det vel skinne igjennom at det kunne vært interessant å jobbe en tid i Frankrike. Holtung ringte meg i midten av september og tilbød meg å jobbe på hans filial, og det takket jeg ja til. Rent lønnsmessig er det ikke så mye å hente, men han har tatt hesten min i trening og jeg har gratis kost og losji og klarer meg godt med det jeg har.

Forstår det meste

For å kunne trives i Frankrike, må du kunne språket. Ingen er vel så sære som nettopp franskmenn når det gjelder å bruke et fremmedspråk som engelsk, men det var Kari klar over.
– Dette er vel noe jeg kun gjør for en kortere periode i livet, og det er en fin mulighet til å følge opp fransken jeg en gang hadde på gymnaset. Allerede nå forstår jeg det meste som blir sagt og klarer også å gjøre meg forståelig i mange sammenhenger. Når du bruke språket, lærer du det også ganske fort.

Stort

Franskmenn er spillegale, og det er ingen land hvor travsporten er så stor som i nettopp Frankrike.
– Det er utrolig moro å reise rundt med de norske hestene på de forskjellige banene. I forhold til i Norge er trav kjempestort i Frankrike. Det er i alt 280 travbaner der det kjøres løp, og mens 1.premien på en lokalbane i Norge er 10-12.000 kroner, er det snakk om 80.000 i Frankrike. Har du en sterk og god hest i Norge, kan det fort lønne seg å sende den i trening til en stall i Frankrike. Selvom du ikke kan starte så mye på Vincennes i Paris, er det nok av løp å melde i på mindre baner, forteller Kari, som skryter av forholdene på gården til Nordin.
– Her er det topp treningsmuligheter, og Nordin har selv plass til 70 hester bare på gården. Han hjelper også til når de norske hestene til Holtung skal meldes i løp. Det er langt mer kaotisk rundt innmeldingen til franske løp, og du vet ikke før tre dager før løpet om du kommer med. Holtung har for tiden syv hester her nede og har startet flere i romjula. Nordins anlegg ligger drøyt ti mil nordvest for Paris i et stort hestedistrikt.
Etter en kort juleferie, er Kari tilbake i Frankrike i disse dager og ser fram til å bli bedre kjent med fransk travsport.
– Jeg gleder meg til å reise til baner i Cannes og Toulouse, og i første omgang kommer jeg til å være i Frankrike til midten av mars. Om det er muligheter, tror jeg nok jeg kommer til å forlenge oppholdet noe, sier den travinteresserte hortensjenta.

Artikkeltags