Klokka halv åtte lørdag morgen gikk startskuddet for den årlige utgaven av XTerra Open Water Horten – Moss. I år var det 66 påmeldte, noe som representerer en tredobling av deltakerantallet fra fjorårets utgave av arrangementet. Ansvarlig for arrangementet var Tom Remman fra XTerra Norge. Han forteller at de er veldig fornøyde med oppslutningen om arrangementet.
- Dette er et helt fantastisk oppmøte. Det er veldig gøy at det er så mange som kommer hit og som vil være med på denne klassiske distansen, sier han.
Før svømmerne gikk i vannet kunne Remman melde om 18 grader i Oslofjorden og perfekte forhold over til Jeløya, og videre til Moss. Etter at alle var kommet i mål kunne Remman imidlertid fortelle at det var mange som hadde slitt med strømmen.
- Strømmene ble vanskelige for mange, og mange slet med å finne riktig høyde i forhold til Jeløya. Det betød at det ble litt feilberegning på noen i forhold til energibruken, sier Remman.
At forholdene ble noe var dårligere enn ventet betød at det ikke var noen som var i nærheten av å slå Knut Ivan Rasmussens rekordtid fra i fjor, 2.03. Rasmussen befestet også i år sin dominans i herreklassen, med vinnertiden 2.05. Britiske Janina Dowding tok seieren i dameklassen med tiden 3.11.
- Ikke toppidrett
De to lokale utøverne Jørn Skaane og Rune Stålstrøm har lang erfaring med strekningen Horten – Moss, og begge har gjennomført strekningen både alene og sammen med andre flere ganger. Før Knut Ivan Rasmussen satte den foreløpige rekorden på strekningen med sine solide to timer og tre minutter under fjorårets utgave av XTerra Open Water Horten – Moss leverte Skaane og arrangør Tom Remman en solid tid på samme strekningen, med tiden 2.26. Skaane understreket før start at det er tungt å slå Rasmussens tid.
- Om jeg kommer i mål på 2.30 her skal jeg si meg veldig fornøyd, for det er en solid tid. Det skal gå helt ekstremt fort hele veien om noen skal ha sjanse på Rasmussens tid. Det er uansett ikke det viktigste: Dette er ikke toppidrett, og turen står i fokus, sier han.
Han forteller at det hovedsakelig er forholdene som avgjør om det blir nye rekorder eller en tøff tur for alle involverte. Selv kom han i land i Moss klokka 09.49, og brukte følgelig 2.19 på turen. Det holdt til en fjerdeplass i herreklassen.
- Man er veldig avhengig av strømmene for å få til noe her. Kommer man rundt Jeløya og strømmen står midt imot blir det ekstremt tøft inn, sier han.
Gøy å gjennomføre
Stålstrøm understreker at det hovedsakelig er gøy å ha gjennomført turen, og at dette nesten er viktigere enn hva tiden blir. I en tid der det å sykle Birken nesten er blitt folkesport er det stadig flere som synes det er mer spennende med mer ekstreme utfordringer, sier han.
- Dette er jo en klassisk distanse, og vi ser at miljøet er veldig i vekst. Samtidig er det en kjempeutfordring å gjøre noe sånt som dette, og det er kanskje det som trekker folk.
Han forteller at treningen fram mot konkurransen har bestått av svømming flere dager i uka gjennom hele vinteren. Samtidig er det vel så viktig å jobbe med det som foregår inne i hodet.
- Det kommer til et punkt omtrent midtveis der man er veldig alene, og der det meste føles ganske mørkt. Da er det viktig at man har forberedt seg mentalt, og at man vet hvordan man jobber seg gjennom det, mener Stålstrøm.
Selv kunne han notere at målet om 2.30 akkurat var nådd, da han kom i mål i Moss klokka 09.59.
Også internasjonalt
På startstreken var det representanter for fem land. Blant dem var engelske Hilary Jones, Melody Bartlett, Janina Dowding og Matthew Hills. Det var tilfeldighetene, og en familiær tilknytning til Horten, som gjorde at Jones meldte seg på i konkurransen.
- Moren min er fra Horten, og derfor er jeg her. Jeg fant ut at når jeg allikevel var her kunne jeg like gjerne slå to fluer i en smekk, sier hun.
Hun forteller at hun på forhånd ikke hadde satt seg så veldig nøye inn i hvordan forholdene skulle være før hun gikk i vannet.
- Jeg velger å være lykkelig uvitende. Målet er å gjennomføre uansett vær og føreforhold, sier hun.
Halvdistanse neste år
Remman forteller at XTerra Norge håper på en tredobling av startfeltet også neste år, og at de neste år vil gjøre det hele litt mindre skummelt.
- Det gjør vi gjennom en halvdistanse, der målgang er ved Jeløya. På den måten har man krysset Oslofjorden, men man trenger ikke å svømme helt inn til Moss, forklarer Remman.