Tufte på hogget foran VM i «den originale ekstremsporten»

INVITERER: Olaf Tufte er klar for VM i timbersports i Lillehammer.

INVITERER: Olaf Tufte er klar for VM i timbersports i Lillehammer. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Rokjempen Olaf Tufte er på bokstavelig talt på hogget foran helgens VM i timbersports i Lillehammer.

DEL

Rundt 4000 mennesker er ventet til Håkons Hall både fredag og lørdag, og av alle ting er bonden og den doble OL-vinneren i singelsculler i roing klar for det norske laget som skal ut i lagkonkurranse i det som blir betegnet som den originale ekstremsporten.

Midt i ro-VM kom telefonen til Florida med spørsmål om 41-åringen kunne ta i et tak med både øks og sag for Norge i det 13. verdensmesterskapet i rekken i denne sporten.

– Dette er en fantastisk idrett der menn er menn. En idrett for mannfolk som stammer fra tiden menn måtte hogge ved for å varme familien. De beste utøverne er rå atleter, og vi snakker om idrett på høyt nivå. I enkelte land finnes det egne skoler for timbersports, på linje med skigymnasene i Norge, sa Tufte da det norske laget ble presentert på Skur 13 på Filipstadkaia i Oslo for knappe to uker siden.

LES OGSÅ: Alle var vinnere hos Aina på Tufte Gård

Trigger

Tufte er odelsgutt og oppvokst på gård i Nykirke i Horten, så verken øks eller sag er ukjente redskaper.

Men som idrett er dette nokså nytt for mannen som fortsatt er en av verdens aller beste roere i en alder av 41 år.

– Jeg startet med dette i 2012. Jeg har ikke trent så mye, men jeg har fått vært med laget nå i siden VM i roing tidligere i høst. Jeg synes det er vanvittig moro, og det er en bra gjeng med karer. Det er morsomt, og det er mannfolkarbeid, sier Tufte til NTB.

– Hva trigger deg med denne idretten?

– Konkurranse er alltid gøy, og så er det hele elementet med presisjon og forberedelser og det å prestere når dommeren skyter i lufta.

Det er en skade på Norges lagkaptein Ole Ivar Lierskogen som gjør at Tufte kom inn i laget som femtemann. Lierskogen er ikke i stand til å svinge øksa slik skaden hans er. Sag går greit.

– Ole Ivar er skadd, og det ble rokeringer. Vi får diskutere hva jeg skal være med på. Jeg føler at jeg er best på det som kalles «Underhand Chop». Da står du på en stubbe og skal forsøke å dele den så fort som mulig med øks.

LES OGSÅ: Sjanseløse i VM: – Målet var medalje, og det var vi langt unna

Mental hjelper

– Hvilke ambisjoner har du?

– Jeg må innrømme at jeg ikke får satset like mye som de store gutta gjør. Det var ikke meningen at jeg skulle være med i VM. Men de ringte meg under VM i roing og sa at jeg var nødt til å finne fram utstyret fordi Ole Ivar er skadd. Jeg trener så mye jeg kan, og så får jeg gjøre det beste ut av det. Jeg får jeg tilføre det jeg kan når gutta skal på scenen, og det har vi allerede jobbet litt med, for det er spesielt å skulle konkurrere i et VM på hjemmebane.

– Hva kan du tilføre?

– Det handler litt om å fokusere på det du selv skal gjøre og ikke alt det andre. Samtidig er det viktig å ha senkede skuldre slik at du får utført det du skal. Det er fort gjort å få høye skuldre, og da er det kjørt.

– Kan dette være noe å satse mer på når rokarrieren en gang er over?

– Ja, vi får ta et lite møte med IOC (Den internasjonale olympiske komité) og få med det som prøvegren i OL i 2024. Da er jeg med.

Konkurransemannen Olaf Tufte tar i et tak for Norge på flere felt.

Artikkeltags