Thore Haukner kom til Løvøya for første gang i fjor, hvor han tilbrakte sommermånedene i en campingvogn på toppen av fjellet bak kapellet. Han fattet fort interesse for Løvøykapellet, en av Hortens tre middelalderkirker, og meldte seg inn i Løvøykapellets venner.
– Middelalderen har alltid fascinert meg. I fjor leste jeg meg opp om kapellet og brønnen på Løvøya. Kilden her fikk tidlig rykte på seg for å være helbredende. Jeg ønsket å gi historien til Olavskilden et musikalsk uttrykk, forteller Haukner.

Oslomannen er utdannet litograf og har jobbet som illustratør og organist. Men han har flere strenger å spille på. På fritida har komponisten Haukner fått fritt spillerom. Da han gikk av med pensjon, bestemte han seg for å bruke mer tid på hobbyen.
– Jeg har skrevet musikk siden jeg var 17 år, og i løpet av årene har jeg komponert godt over 40 låter for fløyte. Men jeg spiller ikke fløyte selv. Jeg har også skrevet mye musikk for klaver, orgel og kor, dessuten har det blitt noen sanger og salmer. Kjell Bækkelund har spilt noen av mine klaververker i NRK. Det var veldig hyggelig, men det er synd at han ikke fikk gjort mer, forteller komponisten.

Nå er Thore Haukner klar for urframføring av stykket "Olavskilden ved Løvøya", som ble skrevet på seinsommeren i fjor. Stykket skal framføres på klaver og fløyte under olsokfeiringen ved kapellet 29. juli.
– Vi kunne ikke funnet en bedre anledning for urframføringen. Jeg synes jo at det er stas, smiler han.
– Jeg har sett det som en utfordring å skape et musikalsk bilde av Olavskilden. Så vidt meg bekjent er det ikke skrevet et musikkstykke om brønnen tidligere, så det var på tide, mener Haukner.

Urframføringen ser han fram til med skrekkblandet fryd. Komponisten selv har aldri hørt låten, kun i sitt eget hode.
– Man trenger ikke kjenne alle instrumenter for å skrive en låt. Jeg vet omfanget av fløyta og hvor høyt den kan gå. Melodien til Olavskilden dukket opp i hodet mitt, og der ble den, forteller Haukner.
Han beskriver stykket som et stemningsbilde av romantisk art. Et sangbart tema høres i åpningen, som en dialog mellom klaveret og fløyta.
– Dette kan gi en tanke om mennesket i bønn, med svar fra det himmelske. Noen steder blir bønnen heftigere og svaret kommer som et ekko.

Han har vært på Løvøya siden mai og blir her til ut august. Med kort vei hjem til Groruddalen blir det imidlertid noen svippturer til hovedstaden. Men det meste av tiden tilbringer Haukner på toppen av Løvøya.
– Det er et kjempefint sted. På kveldene kan vi sitte å se utover fjorden og over til Østfold. Vi har en båt her, så vi kommer oss ut å fiske. Her forleden fikk vi fem makreller og én torsk. Det har ikke blitt mye komponering når jeg er her, det blir mest skriving. Jeg har blant annet skrevet noen dikt om Olavskilden, forteller han.
– Vet du, vi har faktisk vann fra Olavskilden i springen i campingvogna. Jeg fikk høre det i fjor sommer. Det gjelder alle på den siden her av øya. Det er ikke hvem som helst som kan skryte av det, sier Haukner og smiler.