Kjemper om 300.000 kroner

SNILL OG GOD:Tonar er lokalt innslag i Biri Oppdretningsløp søndag. Hingsten er rolig og grei og enkel å ha med og gjøre for sin eier, Torulf Gjedrem. I bakgrunnen rusler stallkameraten Stjernefaks. FOTO: VIDAR KALNES

SNILL OG GOD:Tonar er lokalt innslag i Biri Oppdretningsløp søndag. Hingsten er rolig og grei og enkel å ha med og gjøre for sin eier, Torulf Gjedrem. I bakgrunnen rusler stallkameraten Stjernefaks. FOTO: VIDAR KALNES

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

SKOPPUM: Torulf Gjedrem(66) har alltid vært engasjert i travsporten. For to år siden handlet pensjonisten inn tre toppstammete kaldblodsåringer. Søndag starter Tonar i Biri Oppdretningsløp med 300.000 i 1.premie.

DEL

– Jeg har holdt på med hest siden jeg var 14 år gammel og har eid god del. Spit Fargo var den mest lovende. Han vant både den regionale uttakingen og mellomheatet til kriteriet. Dessverre ble det galopp i finalen der for øvrig en annen stavangerhest, Siggy Star, gikk til topps. I tillegg oppdrettet jeg og eide Rex Pride. Han tjente et par hundre tusen og var det beste avkommet etter Rex Rodney. Det forteller vel hvilken skuffelse Elitloppsvinneren var i avlen, smiler Gjedrem, som flyttet fra Sandnes til Tolvrød og Vestfold da han pensjonerte seg for noen år siden.
Da hadde han jobbet i Statoil siden 1969 med oppgaver blant annet i Nordsjøen til å begynne med. Etter å ha steget jevnt i gradene, endte Gjedrem opp som direktør for borre- og brønnteknoloigien. Hele tiden har travsporten fulgt med på lasset, og nå har vestlendingen anledning til å dyrke hobbyen på heltid.
Konverterte til kaldblods
Gjedrem bestemte seg for en bevisst satsing da han for to år siden ville starte fra bunnen av med unghester.
– Etter å ha vært med såpass lenge har jeg, som så mange andre, sett at det er enklest å hevde seg i toppen i kaldblodsklassen. Her kan du få gode unghester til en overkommelig pris. Konkurransen er langt tøffere med dyre importer blant de varme, men det er like moro å lykkes med kaldblodser og gode premier å kjøre om.
Det var ingen tilfeldighet at Tonar havnet hos Gjedrem, som hadde anledning til å handle på øverste hylle.
– Jeg hadde bestemt meg for et avkom etter Moe Odin og sjekket ut hvilke hopper som hadde åringer etter han. Jeg fant da Tonar etter Slogum Bris, en tidligere kriterievinner, og handlet han. Tonar er for øvrig helbroren til Moe Brage(4) som har travet inn nesten 750.000 kroner, så talentet skulle være der.
I tillegg kjøpte Gjedrem inn hoppa Rei Spika(3) etter Spikeld og Stjernefaks(3) etter Järvsöfaks og Vinter Stjerna.
Talenter
– Stjernefaks var faktisk kommet lengst i vinter, men han skadet seg i luftegården. Nå er han snart startklar og er en hest jeg har forhåpninger til.
Tonar har tjent minst penger av finalistene i Biri Oppdretningsløp, men var sterk tredje på 1.29.5 etter galopp og tung reise i kvalifiseringen.
– Med litt tur underveis og feilfri, reise håper jeg på en trippelplass. Tonar har utviklet seg mye på kort tid og er sterk og god, mener eieren.
Selger - selger ikke
Rei Spika var faktisk avertert til salgs to ganger, men etter to sterke bjerkeløp, ombestemte Gjedrem seg.
– He he, det virket kanskje litt dumt, men det var madamen som bestemte, påstår eieren.
– Selv om jeg har god hjelp av to jenter, blir det litt mye å ha ansvaret for tre hester. Helsa er ikke helt på topp, og derfor mente kona at jeg burde selge Rei Spika, men hun ombestemte seg. Kanskje vi setter henne bort til en trener i vinter.
Gjedrem har fått et svært bra bud både på Rei Spika og Tonar, men det er hyggelig for den lokale travsporten at han har anledning til å beholde begge.
Gjedrem-trioen er oppstallet hos Kjell Roar Hansen på Teppa på Skoppum, og Truls Roar Wivestad var kjapp til å innlemme Torulf i medlemsregisteret til Horten Og Omegn Travforening.
– Det er flotte treningsmuligheter, en fin stall og hyggelige folk på Teppa. I tillegg må jeg få rette en takk til Wivestad for god hjelp når helsa har kranglet innimellom, sier den hardtsatsende hestesportsentusiasten.

Artikkeltags