Hvem var best i 2015?

Artikkelen er over 4 år gammel

For andre året på rad mener vi det er Hortens seileress som har stått for årets idrettsprestasjon av en hortensutøver.

DEL

1. Lars Johan Brodtkorb

Internasjonalt er seiling en mye større idrett, enn det vi tror her hjemme. Og når Lars Johan Brodtkorb i løpet av sommerhalvåret tar bronse i junior-VM i finnjolle, lag- og individuelt-gull i VM i europajolle og sølv i NM i finnjolle – sier det ganske mye om hvilke ferdigheter, egenskaper og forberedelser hortensmannen har og gjør i sin idrett.

Var nokså udiskutabel vinner av i denne kåringen i fjor, det samme kan sies også i år.

Lars Johan har også vist seg å være en av Hortens bedre sjakkspillere.

LES OGSÅ: Overlegen VM-seier i Arendal

2. Stein Bjørnsen

Og når vi snakker om sjakk, Stein Bjørnsen gikk inn i 2015 med et stort mål – sjakk-NM for svaksynte. Der var hortensmannen så suveren, vant finalen på 25 trekk, at han ble oppmuntret til å prøve seg i NM for seende. Der levert Stein en historisk prestasjon da han, som svaksynt, vant klasse 2. Prestasjonen førte til mye oppmerksomhet, og Stein gjestet blant annet TV2s «God morgen, Norge».

Ville også vunnet Baltic cup, men måtte melde forfall til to av sju kamper på grunn av sykdom. Vant de fem andre. Av totalt 57 kamper, endte 52 med seier, 5 med remis og ingen tap.

3. Olaf Tufte

I en alder av 39 er ikke Olaf Tufte noen «kid» lenger, men uttrykket «Comeback kid» kan helt klart brukes om roeren når vi snakker om årets VM.

Etter flere trøblete år, løsnet det endelig for Olaf når det gjaldt som mest igjen. Det ble en fjerdeplass, som viste han var tilbake i det aller ypperste selskap. Plassen i A-finalen betød også at ha hadde sikret Norge en singelscullerplass i OL i 2016.

Olaf tok i tillegg bronse i EM, og her hjemme viste han hvem som er best da han i NM vant singelsculler og fikk kongepokalen. Tok også NM-gull i dobbeltsculler med hovedutfordrer til tronen, Kjetil Borch.

4. Marthin Hamlet Nielsen

4) Marthin Hamlet Nielsen: Norsk og nordisk gull. Sølv i GP-stevne og 8.-plass i VM.Foto: NTB scanpix

4) Marthin Hamlet Nielsen: Norsk og nordisk gull. Sølv i GP-stevne og 8.-plass i VM.Foto: NTB scanpix

Avsluttet året med et beinbrudd, og avslørte at han ikke hadde følt seg helt i toppform i 2015.

Da gleder vi oss i så fall til å se Marthin i toppslag i 2016, for i løpet av 2015 tok han sitt sjuende NM gull – denne gangen gikk han opp i 130-kilosklassen for å få mer konkurranse. Han vant også gull i nordisk mesterskap i sin vanlige klasse 98 kilo, tok sølv i Grande Premio de Espana og ble nummer åtte i VM.

5. Sondre Holst Enger

Riktignok ble syklistens første hele år som proffsyklist i stor grad preget av sykdom og skader. Men da startskuddet gikk på den første etappen av Østerrike Rundt fikk Sondre vist både laget sitt, internasjonalt sykkelmiljø og media at han hører hjemme i proffsirkuset

Etappeseieren, selvfølgelig etter spurt, var hans aller første proffseier. I 2016 jakter han flere.

6. Ingvild Gåskjenn

Hvor skal vi egentlig starte med Ingvild Gåskjenn.

For 2015, hennes første år i juniorklassen, ramser vi opp: landslagsdebut på våren, uttak og deltakelse i både EM og VM, gull i junior-NM i landeveisritt, NM-sølv i tempo og gateritt. Og i juli og august fant hun fram terrengsykkelen, tok sølv i junior-NM og vant Birken. Hun vant også norgescupen i syklecross.

LES OGSÅ: Ble nr. 32 i VM

7. Vegard Robinson Bugge

Under den 2. etappen på Tour of Norway slo syklisten knockout på konkurrentene i kjente bakker i Vestfold, og tok bakkepoeng på bakkepoeng. På de neste etappene forsvarte han klatretrøyen, og vant den til odel og eie.

Dessverre for Vegard faller denne prestasjonen i skyggen på dopingsaken som kom en måned etterpå. Der ble han dømt for regelbrudd, ikke dopingbruk, etter å ha glemt å fornye tillatelse for bruk av en astmamedisin.

8. Robin Igelkjønn

Kickbokseren hadde sitt mest strålende øyeblikk under årets NM. Ikke bare gikk han til topps og ble norgesmester, men fikk også skryteretten da han slo klubbkamerat Anes Palani i finalen. Igelkjønn viste også jevnhet ved å vinne norgescupen i kickboksing.

9. Anabelle Bruun

Hortensjenta startet med kickboksing, men skiftet til tradisjonell boksing for rundt ett år siden. Og i 2015 har hun hatt en rakettutvikling.

Av større triumfer kan vi nevne seier i de internasjonale turneringene Angered Centrum Box Cup og Golden Girl. I en turnering i Trondheim slo hun norgesmesteren, og ble kåret til beste kvinnelige bokser. Det siste hadde aldri før skjedd med en diplombokser.

Anabelle ble også tatt ut til Norges Bokseforbunds storsatsing på kvinner, Female Box next generation.

Litt kickboksing ble det også, og hun tok sølv i Irish Open.

10. LM96

Falk-spillerne Tormod Hauane, Magnus Fredriksen og Karl-Henrik Stenkjær (utlånt til Nøtterøy) har alle vært fast inventar på Landslag Menn 96 (LM96) i håndball. Laget representerer norsk håndballframtid på herresiden, og da ungdoms-VM ble arrangert i sommer tok de sterk sjetteplass. Selv mente de at de kunne gjort det enda bedre.

Vurderingene er gjort av Vidar Kalnes, Jan-Rolf Ludvigsen og Aleksander Limkjær.

Uenig i lista? Har vi glemt noen? Send oss din mening, og vi setter den gjerne på trykk. Du treffer oss på e-post:

sport@gjengangeren.no

I morgendagens papirutgave av Gjengangeren kan du lese et intervju med Lars Johan Brodtkorb.

Artikkeltags