Best på egen bane

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

Som yrkesmusiker har Glenn Tharaldsen spilt rundt om i hele verden. Men med "Ørn-gutt-hei" har han blitt profet i egen by. Mandag fyller han 50 år.

DEL

Og i sine 20 seneste år har han vært skyldig i de klassiske Ørn-sangene som har runget ut over speakeren i Lystlunden. "Ørn-gutt-hei", "Brun gutt er i slag", "Se de brune guttane" er alle sanger stadig strekker sin levedyktighet.
– Det er morsomt. Og pussig. Jeg trodde de sangene skulle være for gutta på laget og nærmeste familie. Nå hører jeg at besteforeldre går rundt å nynner på de gamle Ørn-sangene, sier Glenn, som nå er klasseforstander på Nordskogen skole.

Ørn-patrioten

I 1982 ga oppmann Bjørn Borgen Tharaldsen oppdraget med å lage noen Ørn-sanger. Tekstforfatteren, komponisten og musikeren fikk tre Ørn-bøker å pugge igjennom, og ut trillet en lang, rekke fengende Ørn-låter.
– Jeg var jo Ørn-supporter, men måtte ha hjelp med klubbhistorien. Så begynte jeg å lage en karikatur av en Ørn-supporter, og skrev sanger i hans jeg-form. Jeg prøvde å samle 1000 Ørn-patrioter i denne typen som er brun langt inn i sjela, sier Glenn, som senest for to år siden samlet hele Ørn-stallen i sitt lille studio i Torggata for å gjøre en ny innspilling. Men det er klassikerne fra tidlig 80-tall som har slått rot i høytaleranlegget i Lystlunden.
– Jeg ble spurt om jeg kunne lage noen nye låter til denne sesongen. Men resultatene har foreløpig ikke vært det helt store. Så da har det falt litt bort, sier hortensmannen som plukket opp musikkinteressen tidlig gjennom farens gamle sjømannsviser.

Viste allsidighet

Som niåring spilte han i Horten Guttemusikkorps, som senere ble hetende Sentrumsmusikken. Men da Beatles-feberen begynte å herje byttet han ut trommer og korps med gitar og band.
– På den tiden krydde det av band i Horten. Det var et yrende musikkliv, og nede på Bromsjordet var brakkene fulle av unge musikere, sier Glenn, som likevel sørget for å gå lærerhøgskolen før han satset som profesjonell musiker.
"Korpus Glenn" het hans første band med plateutgivelser, og der hadde han med seg Bjørn Fredriksen, Jørn Sund og Harald Lunde. Etter mye utskiftninger i dette bandet, ble han så vokalist for Ole Ivars. Og etter tre år i dansemusikken viste han igjen sin allsidighet med Teddy Nelsons "Nashville Connection", der han var orkesterleder.

Populær hjemme

Etter 12 år som yrkesmusiker gikk han tilbake som lærer, uten at han noen gang har holdt musikken på avstand. Fra sitt studio i Torggata har han hjulpet i gang mange unge musikere, og selv bruker han oftest helgene på spillejobber. Som stadig inkluderer reising, men det er her hjemme applausen ofte er aller størst.
– Ja, det er rart med det. Det sies at man ikke blir profet i egen by, men det ordtaket stemmer ikke for meg. Jeg har alltid lykkes godt i Horten. Ikke spør meg hvorfor, sier Glenn, som stadig lurer med planer om et comeback for fullt.
– Ikke umulig. Men da vil det gå i countrymusikk, slår han fast. Han har nå i 16 år holdt "Country-forum" i Horten Nærradio. I tillegg til å engasjere seg med lokale revygrupper, Horten Ungdomsmusikk og mye mer innen Hortens kultur- og musikkliv.

Artikkeltags