Stadig flere unge faller utenfor arbeidslivet

FAGLÆRTE: Norge vil mangle 90.000 faglærte i 2035, sa Per Harstad til politikerne.

FAGLÆRTE: Norge vil mangle 90.000 faglærte i 2035, sa Per Harstad til politikerne. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Nav advarer mot en bølge av unge ufaglærte som faller utenfor arbeidslivet og blir avhengige av trygdeytelser.

DEL

(Vestviken 24) - Likevel har politikerne bestemt seg for å kutte ut kvalifiseringsprogrammene som ga de som står uten formelle kvalifikasjoner og er lengst unna arbeidslivet, sjansen til å få fagbrev gjennom skreddersydde,  tilrettelagte løp, sa daglig leder Per Harstad i Velle Utvikling i Tønsberg da Stortingets arbeids- og sosialkomite nylig var på besøk.

Vil mangle faglærte

-  Norge vil mangle 90 000 faglærte i 2035. Samtidig er det slik at halvparten av de som tar yrkesfag ikke fullfører i løpet av fem år, og Nav advarer mot en bølge av unge ufaglærte som faller utenfor arbeidslivet og blir avhengige av trygdeytelser, sa Per Harstad.

LES OGSÅ: – Bruker vi 100.000 kroner på én ungdom, kan vi spare 10 millioner

PÅ BESØK: Stortingets arbeids- og sosialkomité på besøk hos Velle Utvikling i Tønsberg.

PÅ BESØK: Stortingets arbeids- og sosialkomité på besøk hos Velle Utvikling i Tønsberg. Foto:

Velle Utvikling har gjennom de siste 25 årene til enhver tid hatt ca. 45 lærekontrakter løpende for personer med nedsatt arbeidsevne. Så mye som 80 prosent av de som har fullført, går over i ordinært arbeidsliv.

Dyrt for samfunnet

- Når vi vet at ett liv på trygd koster samfunnet 10 millioner kroner, skjønner vi at utviklingen med unge som faller utenfor arbeidslivet («utenforskapet») har betydelige sosiale og økonomiske kostnader både for samfunnet og den enkelte, sa Velle-sjefen.

LES OGSÅ:

Velle utvikling har ett tilbud til skoletrøtte - for eksempel 16 år gamle Daniel Eriksen som droppet ut av videregående skole.

Stortingspolitikerne fikk også høre fra en barne – og ungdomsarbeider i opplæringsløp som fortalte om sine erfaringer.

- Vi har en rekke eksempler på at tilrettelagt fagutdanning i samarbeid med Nav virker, sa Per Harstad, som opplevde at komiteen skulle ta med innspillene tilbake til Stortinget for å vurdere hva som ligger av alternative muligheter for finansiering.

Artikkeltags