Gå til sidens hovedinnhold

Sosialdemokratiet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For alle som har etterlyst klarere politiske svar fra Arbeiderpartiet bør partiets landsmøte representere en god nyhet. Programmet som ble vedtatt kjennetegnes av en tydelig ideologisk profil. Det gir konkrete svar på utfordringer knyttet til både arbeidsledigheten, klimakrisen og velferdsstaten.

Etter åtte år med skattelettelser til de rikeste, økte sosiale forskjeller og en klimapolitikk preget av mangelfulle virkemidler har Arbeiderpartiet lagt fram et program med fornyet vilje til politisk styring. Staten skal spille en mer aktiv rolle, både som eier og som samarbeidspartner med det private næringslivet.

Når partileder Jonas Gahr Støre skuer utover Norges grenser ser han et viktig kappløp innen industri og energi. Han ser ambisiøse mål for klimakutt, og frykter at Norge skal bli frakjørt. I en kommentar til det nye partiprogrammet peker han på at det trengs kapital til store investeringer. Regjeringen sitter stille og venter på et private investorer skal ta landet videre. Det er ikke nok.

For i Norge er det ikke nok privat kapital tilgjengelig for å nå målene om nye arbeidsplasser og utslippskutt. Staten må stille opp, ikke minst for å få fortgang på grønn industri. Det er en satsning som er nødvendig av hensyn til både klima, fremtidig sysselsetting og en bærekraftig velferdsstat.

Partileder Jonas Gahr Støre ledet selv programarbeidet i forkant av landsmøtet. Han gjorde det sammen med representanter fra både LO og AUF. Programmet representerer i så måte en kraftfull mobilisering fra hele arbeiderbevegelsens side.

Høyre er selvsagt kritisk til programmets sosialdemokratiske profil. Det er ikke overraskende. Det var de også da Arbeiderpartiet på 1970-tallet tok staten i bruk for å sikre at oljeformuen ble folkets eiendom.

Tydelige ideologiske skillelinjer er bare bra. Velgerne fortjener klare politiske alternativer ved høstens valg.

Kommentarer til denne saken