20 år med familietradisjon i jordbæråkeren hos Moskvil: – Å spise så mye vi vil er gøy!

HELE LIVET: Arne Sander,  Celine  og Ida Margrethe Askjer har plukket jordbær hver sommer så lenge de kan huske. Og det er like hyggelig hvert år.

HELE LIVET: Arne Sander, Celine og Ida Margrethe Askjer har plukket jordbær hver sommer så lenge de kan huske. Og det er like hyggelig hvert år. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sesongen for selvplukk av jordbær går mot slutten og det er folksomt i åkeren på Moskvil gård på Nykirke. Familien Askjer er blant dem som høster bær, en tradisjon de har hatt i nærmere 20 år.

DEL

– Hver sommer drar hele familien ut i jordbæråkeren, plukker, og spiser så mye bær vi orker, sier Mona og Asbjørn Askjer.

Enda et år er de tilbake i jordbæråkeren til Moskvil for å gjennomføre familietradisjonen sammen med barna Celine, Arne Sander og Ida Margrethe.

– Å plukke bær og få lov til å spise så mye vi vil er gøy og bærene er veldig gode, sier de fornøyd.

BESØK: Hver dag besøker mellom 40 og 50 mennesker Moskvil for å plukke jordbær.

BESØK: Hver dag besøker mellom 40 og 50 mennesker Moskvil for å plukke jordbær. Foto:

Les også: – Dette er HortenLove på sitt beste

Sitter på kne

Tradisjonen har de hatt i nærmere 20 år.

– Vi plukker oftest hos Moskvil. Det er koselig, ligger i nærområdet, med bra service og gode bær, mener Asbjørn Askjer.

Hele familien sitter på knærne ute i åkeren og leter etter de beste bærene, som de skal ta med hjem.

– Ida Margrethe fyller snart 17 år nå, og har vært med på den årlige selvplukkturen til åkeren på Moskvil siden hun var baby, forteller moren, Mona Askjer.

2.400 kilo daglig

Det begynner å bli tomt for bær i jordbæråkeren og det er kun få dager igjen av selvplukksesongen. Til tross for regnvær er det mange som har besøkt Moskvil gård siden selvplukksesongen startet for tre uker siden.

– Bærene er glade i regn og vi skulle gjerne hatt mer av det. Heldigvis har ikke været vært for varmt. Det har vært litt få bær, men en ellers god sesong. Til tross for været har vi hatt gått med besøk og det går opp imot 70 kasser med selvplukkede jordbær daglig. Om du teller med kassene som går ut til butikkene er det over 400 kasser daglig, det tilsier 2.400 kilo, forteller jordbærbonde Hans Olav Moskvil.

HEKTISK: Når bærsesongen er i gang er det mye å gjøre for Hans Olav og Elin Moskvil.

HEKTISK: Når bærsesongen er i gang er det mye å gjøre for Hans Olav og Elin Moskvil. Foto:

Familien Askjer tar to kasser med selvplukkede jordbær hjem.

– Bærene legger vi i fryseren, og lager smoothie. Etter at vi har fylt jordbærkassene skal vi plukke bringebær, sier Askjer.

Bringebærene modnes

Nå som det begynner å bli få jordbær i åkeren er nemlig Moskvils bringebær klare til høsting.

– Selvplukk av bringebær er populært, mange velger det framfor jordbær, ettersom du jo kan stå oppreist og plukke. Vi merker at stadig flere unge er med på å plukke bær, ofte kommer hele familier, forteller Hans Olav Moskvil.

Moskvil og de 26 andre ansatte på gården skal bruke enda en måned ute i jordbæråkeren og kjøre ut jordbær til butikker i Horten og Holmestrand.

– Arbeidet starter klokken seks på morgenen og vi er ikke ferdige med å kjøre ut bærene før på ettermiddagen.

Og en slik hverdag har Moskvil hatt siden slutten av mai, da jordbærsesongen startet. Han begynner å se fram til å starte arbeidet med å treske åkerne.

I KASSER: Hver dag går det over 400 kasser med jordbær fra Moskvil gård på Nykirke.

I KASSER: Hver dag går det over 400 kasser med jordbær fra Moskvil gård på Nykirke. Foto:

Artikkeltags