– Smittevern fungerer ikke i noen av de videregående skolene. Myndighetene ignorerer fakta

Av

Vestfold og Telemark er blitt Korona rødt. Covid-19 smitten sprer seg, spesielt blant yngre mennesker.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Samtidig klarer ikke en eneste av de videregående skolene i Vestfold og Telemark å følge fylkeskommunens egne smittevernregler, så vel som de sentrale myndighetenes pålegg og anbefalinger. Mens samfunnet er blitt «rødt», må skolene fortsatt følge tiltak som ved gult smittenivå, samme som i sommer. Med noen unntak, som bedre renhold, spridispensere og antibac overalt, fortsetter skolene nesten som før Covid-19.

Regjeringen, kunnskapsministeren, stortinget, helsedirektoratet, folkehelseinstituttet og lokale kommuneoverleger er uvillig til å treffe tiltak som samsvarer med det røde smittenivået. Slik kunne smittespredningen begrenses mens lærere, ansatte, elever og pårørende unngår smitte. I beste fall viser dette passivitet og ansvarsfraskrivelse. I verste fall alvorlig tjenesteforsømmelse. Elevene må ta overfylte busser til og fra skolene. I korridorene dulter elever borti hverandre og lærere. Lærerne må undervise i trange klasserom og verksteder, der det er gitt «behendige» unntak fra en-meters regelen. Skoler der det oppstår smitte skal ikke stenges. Kun den berørte klassen skal i karantene.

Hvor mange må bli smittet og syke før de ansvarlige reagerer? Ikke påstå at jeg overdriver: Like mange lærere, ansatte og pårørende er i høyrisikogrupper, som i andre deler av befolkningen. Disse risikerer sykdom med alvorlige konsekvenser. Dersom smitte-økningen fortsetter, er det bare et spørsmål om tid før situasjonen kan bli alvorlig. I tillegg har myndighetene bestemt at Covid-19 sykdom ikke regnes som yrkesskade, selv om man beviselig er blitt smittet på jobb(!).

Kunnskapsministeren og ansvarlige myndigheter burde sette inn konkrete tiltak: Elevene bør gå annenhver dag på skolen med undervisning via digitale læringsplattformer de dagene de ikke er på skolen. Det kan også settes inn egne tiltak for elever med særskilte behov. Da ville elevtallet halveres. Lærere og ansatte må kunne benytte hjemmekontor mye mer, slik de fleste andre anbefales og pålegges. Møtene bør være digitale. Så langt ignorerer statsråden og andre ansvarlige lærernes, ansattes og pårørendes sikkerhet. Skoler med smitte bør stenge. Det er gode grunnlag for å hevde at lærerne og elevene er uviktige brikker som kan ofres til fordel for økonomiske interesser, privat næringsliv, reiselivet, utelivsbransjen, idretten og andre interesser.

De folkevalgte i fylkestinget har det øverste arbeidsgiveransvaret i fylkeskommunen. De er skoleeier, ansvarlig for de overfylte bussene og de trange skolene. De har det øverste ansvaret for arbeidsmiljøet vårt. Likevel besvarer de bussutfordringene med uttalelser som at elevene kan «busse» til ulike tidspunkt. Samtidig krever de at undervisningen skal gå som normalt, med alle elevene på skolen, samtidig. I tillegg anklages mediene for «fake news» når de melder om overfylte busser. Dette blir nesten like surrealistisk som en pressekonferanse eller valgmøte med Donald Trump. Jeg evner i hvert fall ikke å se den helt store, prinsipielle forskjellen.

Jeg har et forslag, en invitasjon til dere som tar disse beslutningene:

Ta turen ut av smittefrie hjemmekontor, trygge, adgangskontrollerte kontor- og møtelokaler, der verken en ubetydelig lærer, den minste mus eller sågar et virus, slipper inn uten spesiell tillatelse. Besøk klassene og kollegene mine. Glem munnbind. Det har vi ikke. Glem adgangskontroll, slik dere er vant til. Det er bare å rusle rett inn. Glem håndspritdispenserne. De er frivillig å bruke. Glem en meters avstand. Ingen klarer det. Glem elever i trange korridorer som dulter borti både dere, lærere og hverandre. Glem meteravstanden i klasserommene og verkstedene. Den gjelder ikke der. Glem smittefaren og smittebekymring. Det nytter ikke å bekymre seg. Blir man smittet, så blir man smittet. Livet er hardt. Ta gjerne bussen hit, slik dere vil vi skal. Dere kan bare ta en buss med ledige seter.

Velkommen skal dere være!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.