Gå til sidens hovedinnhold

Smiths Venner: Gjengangeren bryter god presseskikk

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Samfunnet trenger en kritisk presse. Vi trenger også en presse som klarer å skille klinten fra hveten, og som ikke publiserer klinten. I sin dekning av Brunstad Kristelige Menighet (BKM), har Gjengangeren brutt god presseskikk på viktige punkter.

Det mest alvorlige er at Gjengangeren velger å sitere anonyme kilder uten å ha gitt BKM mulighet til samtidig imøtegåelse, slik god presseskikk krever. I tillegg er flere av påstandene fra anonyme kilder usanne. Og Gjengangeren kan umulig ha oppfylt forpliktelsen de har om å kontrollere at opplysninger de publiserer, er korrekte.

Arbeidstilsynets pålegg ryster BCC: – Det slår beina under dugnadsånden 

Gjengangeren trekker som vanlig inn utenforliggende synsing og useriøse påstander om BKM i en sak som handler om en grenseoppgang av hva som er dugnadsvirksomhet. I løpet av vinteren og våren har Arbeidstilsynet Sør-Øst valgt å frafalle de fleste av sine opprinnelige varslede pålegg. Det som gjenstår er ett prinsipielt pålegg hvor de pålegger aksjeselskapene Dal Gård Eiendom AS og Adal Mulitiservice AS å ansette alle frivillige.

Leder for Arbeidstilsynet Sør-Øst Norge, Arve Semb Christoffersen, hevder at han «vil ha avklaring på dugnadsvirksomhet». Det vil faktisk både BKM og selskapene også. Da burde det være et minstekrav at Arbeidstilsynet forteller alle som driver dugnadsarbeid hva de mener kan defineres som dugnadsarbeid og hva som eventuelt er utenfor grensen. Dette er høyst uklart. Det er som at Arbeidstilsynet gjennomfører en fartskontroll uten å informere om hvilken fartsgrense som gjelder.

Arbeidstilsynet: – Smiths Venner følger ikke lovverket 

Selskapene er uenige i Arbeidstilsynets vurdering om at frivillig innsats er så omfattende at de frivillige fra BKM er å anse som arbeidstakere. Advokatfirmaet Hjort DA har derfor påklaget Arbeidstilsynets pålegg på vegne av selskapene. Hvis vedtaket blir stående får dette store konsekvenser for svært mange andre frivillige idrettslag og organisasjoner i byen vår, som også ønsker å jobbe dugnad for å finansiere sine hjertesaker.

Om Arbeidstilsynet mener at det i vårt land ytes mer frivillig innsats enn loven gir rom for, bør tilsynet angi hvor de mener grensen går. Da kan virksomheter forholde seg til den eller velge å etterprøve den gjennom en klageprosess. Uansett utfall vil det gi den nødvendige avklaringen Arbeidstilsynet sier de ønsker.

Arbeidstilsynets vurderinger er tidligere blitt overprøvd av departementet, i en parallell sak mot Fjordteam AS i Sandefjord. Vi tror det kan bli utfallet også i denne saken, og vi regner med at Gjengangeren i så fall vil bruke like mye plass på omtalen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.