Vegard (16) trener minst fire ganger i uka: – I år er det Birken som er det store målet

SNØ: Mandag snødde det skikkelig i skianlegget på Skoppum. I alle fall i en time. Vegard Bjerkelund håper på gode snøforhold på hjemmebane. Det vil gjøre treningsarbeidet lettere.

SNØ: Mandag snødde det skikkelig i skianlegget på Skoppum. I alle fall i en time. Vegard Bjerkelund håper på gode snøforhold på hjemmebane. Det vil gjøre treningsarbeidet lettere. Foto:

Vegard Bjerkelund (16) pakker skia inn i bilen til pappa. Han skal oppsøke snø og skiføre. Denne turen går til Botne i Holmestrand.

DEL

– Her på Skoppum er jeg alene i min alder i skigruppa. Hvorfor vet jeg egentlig ikke, men mange vintre uten skiføre på hjemmebane tærer på interessen. Vi hadde det fint med mye snø i fjor, men denne sesongen ser det verre ut, forteller Vegard Bjerkelund.

Skigruppa i Skoppum IL har mange jenter som trener langrenn, men de går fortsatt på barneskolen. Mens jentene tar treninga som en lek, må Vegard ha skiføre for å kunne forberede seg til sesongens store mål, Birkebeinerrennet. Løypa er 54 kilometer, går i klassisk stil og arrangeres for 81. gang den 16. mars.

LES OGSÅ: – Vi har nok 80 prosent jenter for tiden. Guttene er nok mer interessert i fotball og dataspill 

Satser langløp

– Jeg liker langløp, og jeg skal gå Montebelloløpet i Sande og et renn på Norefjell før Birken. Alle rennene er i klassisk stil. Jeg liker klassisk selv om jeg for det meste trener fristil. I Botne er forholdene fine for trening, og derfor drar jeg dit nå, forteller Vegard, mens snøen laver ned på Skoppum og været gir håp om bedre forhold i våre lokale løpere. Snøen som falt i fjor gir ingen vinter for en skiløper.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REISE: Som skiløper i vårt distrikt må du være forberedt på kjøring til gode forhold for trening og konkurranser. For Vegard Bjerkelund og pappa som sjåfør blir det mange mil i bil.

REISE: Som skiløper i vårt distrikt må du være forberedt på kjøring til gode forhold for trening og konkurranser. For Vegard Bjerkelund og pappa som sjåfør blir det mange mil i bil. Foto:

En løper – en klubb

– Hvor mye snø må falle før forholdene er greie på Skoppum?

– I alle fall 20 cm. Men i sprintløypa kan vi klare oss med noe mindre.

LES OGSÅ: Banken delte ut 695.000 kroner: – Dette er svært kjærkomne penger 

– Jeg reiser til Svarstad og Stokke i tillegg til Botne. Kunstsnøen i Stokke krever litt annen teknikk enn natursnø. Skia skjærer mer ut på kunstsnøen.

– Hvorfor oppsøker du ikke større miljøer i en annen klubb?

– Jeg liker meg i skigruppa på Skoppum, og jeg føler meg hjemme her. Folka i Oseberg Skilag kan reise sammen og har fordeler med det. Likevel velger jeg å bli på Skoppum, sier Vegard Bjerkelund.

I fjor gikk han «Fredagsbirken». Den følger samme trase som Birkebeinerrennet, med start på Rena og over fjellet mot Sjusjøen og Lillehammer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GLEDER SEG: Vegard Bjerkelund (16) gleder seg til Birkebeinerrennet. Her i våt snø og tåke på Skoppum, forhold som ødelegger rekrutteringen.

GLEDER SEG: Vegard Bjerkelund (16) gleder seg til Birkebeinerrennet. Her i våt snø og tåke på Skoppum, forhold som ødelegger rekrutteringen. Foto:

LES OGSÅ: Ikke et snøkorn i sikte ... men skihytta har åpnet sesongen 

Direkte farlig

– Går du langløp i klassisk på felleski eller ski som trenger smøring?

– Jeg velger smøreski. Som aktiv løper bør du ha det.

– Hvor ofte trener du?

Minst fire ganger i uka. Men i det siste har det vært glatt og jævlig for løping, egentlig direkte farlig, så derfor har det blitt litt for lite trening i det siste. Montebelloløpet er i siste halvdel av februar, så jeg har god tid til å trene meg i bra form, sier Vegard Bjerkelund.

LES OGSÅ: Skoppums Råeste: Ikke et løp for folk som misliker å bli søkkvåte, kalde og møkkete

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Team Nordre Vestfold

Skigruppa på Skoppum er med i Team Nordre Vestfold. Den består av Botne Skiklubb, Hof IL, IL Ivrig, Skoppum ski, Svarstad IL og Sande Sportsklubb. Teamet er et tilbud for gutter og jenter født 2003 og eldre.

– Foreløpig er jeg ikke med i dette teamet. Det blir dyrt for skigruppa på Skoppum siden jeg er alene om å kunne benytte meg av tilbudet. Men samtidig savner jeg noen på min alder i skimiljøet. Så kanskje, men først skal jeg gjennomføre denne sesongen, forteller Vegard Bjerkelund, før bilen med han selv, skia og pappa som sjåfør forsvinner i snøværet i retning Holmestrand og Botne.

Artikkeltags