Et år som utvekslingsstudent: – Jeg ble mer selvstendig

IKKE DEN SAMME: Uten utvekslingsåret i York hadde ikke Tine Johnsrud (18) vært den samme personen som hun er i dag, mener hun selv.

IKKE DEN SAMME: Uten utvekslingsåret i York hadde ikke Tine Johnsrud (18) vært den samme personen som hun er i dag, mener hun selv. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Et utvekslingsår i York har gjort Tine Johnsrud (18) mer selvstendig og gitt henne mot til å være seg selv.

DEL

– Det beste med utveksling er nye venner og at du lærer å være selvstendig, forteller Tine Johnsrud (18) som kom hjem til Horten i slutten av juni.

Mye har forandret seg siden hun forlot hjembyen for ett år siden for å gå på skole i England.

Forandret

–Jeg har aldri vært en person som gleder meg til å starte på skolen igjen etter ferien, men i år gjør jeg det, smiler Tine, som starter sitt tredje år på videregående til høsten.

– Da jeg gikk i førsteklasse på studiespesialisering på Horten videregående skole, var jeg veldig stille og turte ikke å bidra så mye i timene. Nå tror jeg derimot at jeg kan klare å være mer aktiv og ta initiativ, nevner hun som en av forandringene etter utvekslingsåret.

I likhet med mange andre norske ungdommer tok hun utvekslingsåret gjennom Heltberg privatskole i Oslo, som har samarbeidet med skolen i York i 12 år. De har 80 plasser for norske elever på denne skolen.

LES OGSÅ: Flytter hjemmefra: Hennie (16) satser på syklingen

Velger selvstendig

Det siste året har hun lært å stå på egne bein.

– Jeg har fått erfare at jeg ikke alltid trenger andre for å klare meg. Å være selvstendig synes jeg er deilig, det gir meg en mestringsfølelse. Selv om jeg bodde hos en vertsfamilie som ga meg det mest nødvendige, måtte jeg finne fram og komme meg rundt i byen på egen hånd. Jeg har blitt så vant til å gjøre ting alene at selv om jeg nå er hjemme og har foreldre som tilbyr seg å kjøre meg rundt og hjelpe meg velger jeg likevel å ta buss og ordne opp selv, sier Tine Johnsrud.

Hun dro til York med tre andre elever fra Horten videregående skole, men kjente dem ikke godt. Vennene ble igjen i Horten i likhet med familien og hverdagen hun var vant til.

– Det kjentes litt rart å skulle flytte ut av landet, men jeg var for det meste spent og gledet meg til å se hva som ventet meg i York. Jeg tenkte at dette året varer tross alt bare ett år og vennene mine kom fortsatt til å være her når jeg kom tilbake. Å forlate vennene mine i York var verre, sier Tine.

Ikke som norske ungdommer

For å skaffe nye venner måtte hun legge fra seg sine sjenerte vaner hjemme.

– Jeg var nødt til å åpne meg for å bli kjent med nye mennesker. I Norge kan ungdommer virke dømmende på et vis. Vi snakker ikke med dem vi ikke kjenner, noe jeg synes er litt kjipt, uttaler attenåringen.

Til tross for at det var mange nordmenn på skolen i York, synes hun ikke ungdomsmiljøet blant den lille norske gruppen var likt som hjemme i Norge.

– Alle snakket med alle. Det ble som et eget lite norsk miljø i York, forteller Tine.

Året har vært merkverdig og gitt henne mange minner og erfaringer å ta med seg videre.

– Uten utvekslingsåret og disse erfaringene hadde jeg ikke vært den samme personen som jeg er i dag. Personligheten min har ikke forandret seg, men nå har jeg mot nok til å være meg selv, også foran mennesker jeg ikke kjenner så godt, sier Tine Johnsrud.

LES OGSÅ: Inviterer til utekino – Det er rett og slett magisk

Artikkeltags