Krever like regler for bruk av mobil på skolen

NYTTIG VERKTØY: Andrea Nyborg Berger, Stine Sørebø Fladseth og Mille Synøve Mikkelsen fra Borre ungdomsskole mener mobilen også kan være et nyttig verktøy i undervisningen. Samtidig bør lærerne slå ned på misbruk.

NYTTIG VERKTØY: Andrea Nyborg Berger, Stine Sørebø Fladseth og Mille Synøve Mikkelsen fra Borre ungdomsskole mener mobilen også kan være et nyttig verktøy i undervisningen. Samtidig bør lærerne slå ned på misbruk. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Elevene på ungdomsskolen vil bruke mobilen i friminutt og i situasjoner uten undervisning. I timen kan den være avslått i sekken eller i jakka.

DEL

Under debatten i ungdomsrådet fortalte Ove Berg Hansen fra Horten videregående skole at det der er fritt fram for bruk av mobil. Unntaket er anledninger der læreren ber spesielt om at mobilen blir lagt bort på grunn av undervisningen.

Totalforbud

Så enkelt er det ikke på ungdomsskolen, og i alle fall ikke på Holtan som har totalforbud mot bruk av mobiltelefon. Orerønningen og Borre har et regelverk tett opp mot friheten på videregående skole På Holtan har elevene protestert mot den strenge ordningen, og i ungdomsrådet fikk vi høre at 95 prosent av elevene ønsker samme ordning som på Borre- og Orerønningen.

Dessuten fører mobilnekt til slåssing og mer støy i friminuttene, og elevene opplever noen lærere på mobiljakt og andre ikke.

LES OGSÅ: Emilie og Merethe vil ikke ha mobilfri skole: – Skolen lovet aktiviteter og at vi skulle få mer å gjøre etter at de fjernet mobilene. Men det skjer ikke stort... 

Enklere på Borre

Andrea Nyborg Berger, Stine Sørebø Fladseth og Mille Synøve Mikkelsen representerte Borre i ungdomsrådet. De mener ordningen til Borre ungdomsskole fungerer godt, og de er enige i at elevene kan miste fokus på undervisningen dersom mobilen er åpen for bruk i timene.

– Ungdom bruker mobilen mye, men egentlig er mange voksne slett ikke bedre enn oss. I timene kan mobilen være både nyttig og rask i forhold til å innhente nødvendig informasjon. Vi opplever at noen lærere er veldig strenge i forhold til bruk av mobil i timene, mens andre igjen synes det er greit. Står du fast med for eksempel et spansk ord, er det enkelt å benytte mobilen framfor å koble til dataen. Lærerne bør følge de samme retningslinjene, mener de tre jentene.

De er enige i at lærere bør slå ned på situasjoner der elever sitter med mobilen framfor å følge med på undervisningen. Samtidig bør lærerne innse at mobilen kan være nyttig for å hente inn nødvendig informasjon.

LES OGSÅ: Mobilnekt skaper frustrasjon blant ungdom 

Kan bli hacket

– Kan lærerne være redde for at mobilen kan benyttes på feil måte, og har saken om håndballspiller Nora Mørk lært dere noe?

Misbruk kan skje både på skolen og andre steder. I åttende klasse fikk vi en innføring i bruk av mobil, og vi lærte at vi må tenke før vi gjør ting. Nora Mørk er et idol for mange jenter, og saken hennes forteller at vi kan bli hacket og at uønskede ting kan komme på avveie. I hovedsak er mobilen nyttig. Dersom vi må komme i kontakt med mor eller far raskt ved for eksempel sykdom, er mobilen helt nødvendig, sier Andrea, Stine og Mille Synøve.

Kun regulere bruken

Ifølge Utdanningsdirektoratet kan ikke skolens ordensreglement forby elevene å ha med mobiltelefonen på skolen, men kun regulere bruken av den. Det betyr at skolen kan beslutte at telefonen ligger avslått hele skoledagen og i aktiviteter utenfor skolen som er organisert av skolen.

LES OGSÅ: Ungdommer snakker ut: – Jeg satte et så stort press på meg selv at det påvirket meg psykisk 

Gratisprinsippet forhindrer lærerne å pålegge et mobiltelefoner skal benyttes som pedagogisk verktøy i undervisningen. Noen familier har ikke økonomisk mulighet til å kjøpe smarttelefon til barna sine. På ungdomstrinnet har alle elevene i Horten hver sin PC, noe som sikrer alle nødvendig digital kompetanse.

Ungdomsrådet vedtok mot en stemme lik bruk av mobil for alle de tre ungdomsskolene i Horten. Det betyr at elevene kan ha med seg mobilen på skolen og kunne benytte den i friminutt og ellers utenom i timen med undervisning. Saken skal til kommunestyret 13. februar.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken