Er hun psykisk syk? Hjernevasket? Har hun overhodet greie på det hun snakker om? Og hva har hun i FN å gjøre, egentlig?

Det har gått sport i å mene noe om den unge, svenske miljøaktivisten Greta Thunberg den siste uka – helt siden TV-bildene viste talen hennes, der hun med tårer i øynene gikk i strupen på verdens ledere og anklaget dem for å ha ødelagt barndommen hennes med sin tafatthet i klimaspørsmålet.

Voksne folk har delt seg i to leire: De som heier på engasjementet hennes, og de som rister på hodet og himler med øynene.

Ikke alle skeptikere har nøyd seg med øyehimling heller, forresten. Det har vært noen hårreisende eksempler på at folk får seg til å kritisere utseendet hennes, og kalle Greta Thunberg stygg! Under fullt navn. Noen av disse meningsytrerne har til og med vært nokså kjente mennesker.

LES OGSÅ: Greta Thunberg ord for ord. Hva er fakta og hva er feil?

Er det greit å skrive nedsettende om folk som har inntatt en offentlig rolle? Også når de er 16 år gamle? Hvor går grensen mellom hets og kritikk? Hva ville du sagt direkte til Greta Thunberg, hvis hun en dag skulle finne på å besøke Horten og du fikk sjansen til å snakke med henne? Hvordan ville du ordlagt deg, og hva slags tone ville du tatt?

Mange har delt innlegg som er egnet til å gi Greta Thunberg riper i lakken, og som framstiller henne i et mindre heldig lys. «Se henne svare når hun ikke har et manuskript å lese fra», er det mange som har lagt ut.

En bekjent av meg la ut et bilde av den unge svenske jenta, i ferd med å spise en nokså hverdagslig lunsj. Bildet var ikke fra noen restaurant, men fra en togvogn. Noe av maten hun hadde foran seg, var fremdeles i plastemballasjen det var kjøpt i, sannsynligvis fra en automat på toget.

«Se her! Hun som preker om plastavfall, omgir seg med plast», lød teksten.

Innlegget hadde ikke ligget lenge ute, før min bekjentes datter kommenterte den: «Pappa! Serr! Ikke vær en av dem som henger ut Greta Thunberg på internett a! Skjerp deg!»

Kanskje vi trenger de unge mer enn vi liker å innrømme – ikke bare for å ta bedre vare på planeten vår, men også for å lære oss alminnelig folkeskikk på sosiale medier.