Derfor må vi ikke flytte skatteoppkrevingen

SKATT: Får du restskatt, så er det nærmeste kemner som krever inn beløpet. Regjeringen vil endre på dette systemet. Innsenderen protesterer.

SKATT: Får du restskatt, så er det nærmeste kemner som krever inn beløpet. Regjeringen vil endre på dette systemet. Innsenderen protesterer. Foto:

Av

For tredje gang fremmer regjeringen forslag i statsbudsjettet om å legge ned 227 kommunale skatteoppkrevingskontor og erstatte dem med 56 regionale kontorer som vil bli underlagt Skatteetaten.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kemneren i Grenland, som er samlokalisert i Skien, for Porsgrunn, Skien, Siljan, og Arbeidsgiverkontrollen i Porsgrunn vil dermed bli borte samt alle kommunale kemnerkontor i Vestfold og Telemark. Regjeringen foreslår å overføre 918 av dagens 1279 årsverk i kommunen over til staten. Langt over 300 årsverk vil dermed bli overtallige i denne prosessen. I denne sentraliseringsprosessen vil Vestfold og Telemark sitte igjen med fire kontorer.

LES OGSÅ (+): 74-åringen troner øverst på formuetoppen: Jack er fortsatt helt konge

Besparelsen er estimert til å være cirka 370 millioner årlig, hovedsakelig ved å kutte i årsverkene som er overtallige. Idag skjer skatteinnkrevingen svært effektivt. Kemnerkontorene har vært gjennom flere vellykkede effektiviseringstiltak tidligere, og har i dag en innkrevingsprosent på 98,5-100.

Regjeringen begrunner overføringen med ønske om å slå ned på svart arbeid og sosial dumping. Dette blir helt feil medisin. I følge de ansatte på kemnerkontorene, er det nettopp i de lokale kontorene kunnskapen sitter.

Kemneren samarbeider med Mattilsynet, får tips om byggesaker, de samarbeider med politiet, bobestyrere, tollvesenet, skjenkebevillingsmyndigheter, NAV, arbeidstilsynet, næringslivet, nabokommunen og andre skatteoppkrevingskontor. Hvordan skal dette samarbeidet bli bedre ved å legge ned lokale kontorer?

LES OGSÅ (+): Nadia (55) er Hortens rikeste kvinne – ektemannen frykter for sikkerheten

I Danmark ble skatteoppkrevingen lagt til staten i 2005. Hvert år siden det, har Danmark mistet titalls milliarder i skattekroner fordi de statlige kontorene ikke klarer å følge opp. Kommunene mister rammetilskudd fra staten, som er langt mer enn det det koster å drive det kommunale kemnerkontoret i dag og får dermed redusert inntekten.

Statsminister Erna Solberg sa, ganske flåsete, at hun ikke tror Norges befolkning bryr seg om hvem skatten kreves inn av. Det er en ganske så nedlatende holdning til oss som skattebetalere og de verdiene velferdsstaten er bygd opp av. For velferdsstaten betyr hver krone at vi kan opprettholde gode velferdstjenester.

En nedleggelse av lokale kemnerkontor vil føre til færre skattekroner, færre inntekter til kommunene, færre arbeidsplasser i distriktene og mer sentralisering. Vi ber politikerne i regjering og storting, tenke seg grundig om før de stemmer for denne endringen 13. desember.

LES OGSÅ (+): Sjekk kjendis-lista: Nils Johan Semb tjente mest og har størst formue

Artikkeltags