Stein Bjørnsen (50) fra Horten er blind. Sist uke vant han TV2 Chess International som Hans Olav Lahlum var med å arrangere på Fagernes. Med den seieren havnet Bjørnsen i den aller ypperste norgeseliten.
Like etter seieren sa han blant annet dette til Gjengangeren på telefon fra Fagernes:
– For meg har dette vært en helg med en lang rekke oppturer.
– Dette har vært en turnering som er langt tøffere enn NM, og jeg er nesten litt overrasket – og ganske stolt – over meg selv. Jeg har virkelig fått det til å klaffe, og jeg vet jo at seieren her har blitt lagt merke til.
Og lagt merke til ble seieren, for nå kommer det anklager om juks, skriver sjakkbloggen.no. VG har også omtalt denne saken.
Nettstedet skriver at Bjørnsen skal ha spilt 66 turneringspartier der han ikke har tapt et eneste parti. I 2014 spilte han seg til en 4. plass med to poeng på fem partier under et mesterskap for synshemmede. Her deltok han i den laveste av tre klasser. Halvannet år etter slår Bjørnsen sterke mesterspillere.
– Det er fremgang uten sidestykke, skriver sjakkbloggen.no. Nettstedet siterer både anonyme og navngitte kilder som er skeptiske til suksessen.

Vant Lahlums sjakk-turnering
Bruker øreplugg
Bjørnsen som er blind, benytter seg av noen hjelpemidler. Han har et lite sjakkbrett som han bruker for å fullføre trekkene før han leser trekkene opp til en medhjelper som så utfører de på hovedbrettet.
I tillegg til dette benytter han seg av en øreplugg og en diktafon. Denne bruker han for å ta opp trekkene for så å kunne gå gjennom partiet senere. Det er spesielt ørepluggen og diktafonen som flere hevder brukes til juks.
Sjakkbloggen.no skriver at en av dommerne, Pål Nordquelle, som var til stede under turneringen, mener dette er juks.
Han sier blant annet: – Man trenger vel ikke en øreplugg for å ta opp lyd? På spørsmål om hvorfor han brukte plugg var svaret at han da kunne spole tilbake å høre på trekk repetert. Å gjøre dette synes totalt meningsløst. Han har en assistent som sjekker at stillingene på brettet og på blindebrettet er den samme og kan ved behov få lest trekkene av denne assistenten. Reglene er klare på at elektroniske hjelpemidler tilgjengelig for en sjakkspiller ikke er tillatt, sier han.

Stein Bjørnsen på TV2
– Spiller som en maskin
Nettstedet har snakket med flere kilder som mener Bjørnsen ikke foretar trekk som innebærer feil av betydning. Dermed mener flere at Bjørnsens trekk er regnet ut av en computer.
– Jeg hadde ikke tenkt i de baner før jeg fikk et velbegrunnet tips. Jeg fant fram litt bortglemte Rybka 4 (en sjakkmaskin. journ.anm.) – og bingo! Det var 96 prosent samsvar. Magnus Carlsen har rundt 90 prosent på sitt beste, sier journalist og sjakktrener Ole valaker. Han anser det som helt usannsynlig at dette er mulig uten å bruke maskin.
Bjørnsen avviser beskyldningene
Bjørnsen selv avviser alle beskyldninger om juks. Han forteller til Sjakkbloggen.no at han har trent mye.
– Jeg har trent enormt mye og spilt gjennom partier, mest mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen. Jeg tok for meg dem med ulike farger. Og jeg har fått det på mail fra andre og skaffet partier selv. Jeg har en telefon med voiceover som jeg går gjennom trekk-for-trekk på mitt eget blindebrett, sier Bjørnsen.
Om beskyldningene om juks med bruk av computer sier han blant annet:
– Jeg fikk høre det der oppe jeg også. Jeg ble utsatt for en «helsjekk» og jeg hadde en dommer ved siden av meg hele veien. Det er trist og ikke noe gøy med slike beskyldninger. De sjekket meg ordentlig, og det satt en dommer 20 centimeter unna meg.
På spørsmål om hvorfor han bruker øreplugg, forklarer Bjørnsen til bloggen det slik:
– Jeg har en gammel diktafon som jeg leser inn trekkene på. Jeg har jo ørepluggen til diktafonen, så jeg spiller gjennom partiene og de 5–6 siste trekkene for å gjøre bildet tydeligere og for å ta vare på partiet etterpå. Jeg har jo ingen glede av noteringsskjemaene. Det er slik jeg har jobbet hele veien. På slutten av turneringene begynner jeg å bli sliten, så da er det enda viktigere å få repetert partiene, sier han.
Han sier også at han skjønner at det reageres på resultatene og at det derfor ble så mange undersøkelser.
– Jeg spiller ikke med en vanlig høretelefon som går til diktafonen. Diktafonen er undersøkt opp og ned og fram og tilbake sånn at det ikke skal være noe mistanke. Det er en gammel diktafon, svarer han Sjakkbloggen.no.