Signalbyggene i Horten

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ingen vet hva et signalbygg er, men nå viser praksis oss hva det kan være!

Ingen har forklart oss hva de objektive kriteriene og krav er for å gi ett bygg karakteristikken «Signalbygg». I Horten er det administrasjonen som så langt har lagt premissene – massivt, høyt, utsiktsstjelende og fremmed og plassert så nær sjøen som mulig. Hvorfor godtar vi det?

I samsvar med «premissene» er det åpenbart en rekke «signalbygg» i Horten. En nyoppusset industripipe ved artilleriverkstedet skal fungere som et «signaltårn» i Hortensnatten. Den er visst nok synlig for store deler av byen.

Festningsforvalter Svartsund lanserte opprømt nyheten i 2019. For sikkerhets skyld ble vi opplyst om at estetikken og vernebestemmelsene er ivaretatt. Hvordan var byens befolkning varslet – ingen innsigelser? Pipa, som sies å være utstyrt med en kobberkrone, er lyssatt med alle verdens farger. Vi finner ikke veien til kulturen på KJV uten dette landemerket, påstås det.

Det er visst nok flere enn våre bys barn som kan være forvirret om natten. Nå skal det nye «signalladetårnet» til Bastø-Fosen gløde. Det skal overta for det kunstneriske uttrykket vi fikk av det tidligere funky ombordstigningstårnet til fergesambandet.

Vårt bys navn skal om natten, skinne sterkt og tydelig utover Oslofjorden. Årsaken er at noen mener det kan være i tvil om hvor de havner, når de tar ferga i Moss – da er det kanskje likevel for sent?

Til og med vår kommunedirektør Ragnar Sundklakk ga sin velsignelse, og han mener at dette er et viktig tiltak. Jeg trodde han skulle være nøytral og objektiv! Hvorfor la han inn hele sin tyngde nettopp i dette fenomenet?

«Signaltårnene» er slettes ikke alene i nattemørket. HAC-byggets «kunst» ble lyssatt for å gi liv i havna en stakket stund, Bygget faller snart for utbyggingen i Havna. En opplyst og flyttet fergeoppstillingsplass inne i sentrum, en Bratsberggruppens mastodont på tuppen i havna og andre krumspring ligger i kjømda.

Sammen med Snøhettabygget vil dette kunne fylle inn tomrommet mellom den lyssatte pipa på KJV og Havna. Kommunens ønske om en «helhet» i byens arealanvendelse blir således strålende oppfylt.

Siste gang vi opplevde noe lignende var da Linden Park lyste opp i Østbyens nattemørke. Spesielt var det å være utsatt for fargeauraen gjennom høstens tåkenetter. Ingen forutså det. Da skiftet husa i vid omkrets sin opprinnelige farge til reklamens rødt og grønt. Det var ikke særlig festlig, men det også kom til en ende.

Det er et men. Dispensasjonen fra kravene om skilt- og reklameinnretninger for areal- og sentrumsutvikling i Horten må være avklart. Den saksbehandlingen gikk nok greit når bukken passet havresekken!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.