(Tønsbergs Blad)

Til sammen 51 menn er så langt kommet under etterforskning etter at Vest politidistrikt iverksatte Operasjon Dark Room i fjor høst. Analyser av databeslag gjort hos en 22 år gammel mann førte til funn av store mengder kontaktinfo til andre nettbrukere.

Videre analyser har så langt avdekket flere store nettverk av menn som produserer, deler og besitter overgrepsmateriale – og som selv forgriper seg på til dels svært små barn, skriver NTB.

LES OGSÅ: Dark Room-saker over hele landet

Operasjonen i Vest politidistrikt har ført til at politifolk over så å si hele landet nå etterforsker én eller flere saker som har sitt utspring i Operasjon Dark Room.

Ingen fra Vestfold

Bare Oslo og Agder politidistrikter er ifølge en oversikt fra Vest ikke omfattet.

Ser man på fylkene, er det ingen fra Vestfold som omfattes av denne etterforskningen.

De to personene som tilhører vårt politidistrikt Sør Øst, skal ha tilhørighet enten i Telemark eller Søndre Buskerud, ifølge opplysninger fra SO, politiets avsnitt for seksuelle overgrep.

Etterforskningen fortsetter

Etterforskningen pågår fortsatt og kan øke i omfang ettersom den retter seg mot kriminelle nettverk i det mørke nettet, hvor deltakerne kryptert og i skjul har drevet utstrakt distribusjon av overgrepsmateriale.

Flere av dem skal selv ha begått overgrep, andre har bestilt livesending av overgrep mot barn, mens ytterligere andre i stor utstrekning har fantasert om og planlagt voldtekter av små barn, skriver NTB.

I en chattelogg som politiet har offentliggjort, legger to menn en detaljert plan om å voldta en liten jente og forsikrer hverandre om viljen til å gjennomføre planen:

Person 1: «men er du like seriøs som meg om dette?»

Person 2: «jepp, altså det må planlegges ned til punkt og prikke, men hvis planen er så å si feilfri så er jeg med».

Her er oversikten:

Denne oversikten har NTB satt sammen. Listen viser personer som etterforskes eller er etterforsket i Dark Room-saken.

Foreløpig har ikke alle politidistriktene gått ut med informasjon.

Sør-Øst: 2

* Mann i 30-årene, fra drammensdistriktet. Sak oversendt i mai. Var allerede under etterforskning for andre forhold. Dømt før sommeren til fengsel i ett år og fire måneder for seksuell handling mot barn, og seksuell omgang med barn under 14 år.

Vest: 24

* Menn på 23, 24, 26, 28, 29, 32, 32, 36, 38, 39, 43, 44, 45, 50, 52 og 53 år, bosatt i Hordaland.

* Menn på 30 og 55 år, bosatt i Sogn og Fjordane.

* To saker er henlagt.

Trøndelag: 5

* En mann i 60-årene, bosatt i Trondheim. Pågrepet i november og siktet for seksuelt krenkende atferd overfor barn. Saken etterforskes.

* En mann i 20-årene, var bosatt i Trondheim. Siktet for deling og besittelse av overgrepsmateriale samt for forsøk på medvirkning til seksuelt misbruk av barn.

* En mann 50-årene, bosatt i en nabokommune til Trondheim. Ble pågrepet i juli og

siktet for deling og besittelse av overgrepsmateriale. Saken etterforskes, og politiet gjennomgår databeslag.

* Mann i 20-årene, bosatt i en kommune utenfor Trondheim. Siktet for besittelse av

overgrepsmateriale. Saken etterforskes.

* En mann i 20-årene. Saken er returnert til Bergen.

Innlandet: 3

* En mann, pågrepet i februar, allerede dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for deling av overgrepsmateriale.

* To menn i 30- og 40-årene. Begge siktet for deling av overgrepsmateriale. Sakene ble oversendt i høst og er under etterforskning.

Nordland: 2

* En mann i 30-årene, bosatt i Salten-området, offentlig ansatt, ikke egne barn. Pågrepet i mars og har erkjent straffskyld for besittelse av overgrepsmateriale. Etterforskningen antas å være ferdig om kort tid.

* En mann der etterforskningen er på et tidlig stadium.

Møre og Romsdal: 1

* En mann i 40-årene, fra romsdalsregionen. Mistenkt for befatning med materiale som fremstiller seksualisering av barn. Tidligere straffedømt for lignende forhold.

* Ytterligere en sak ble mandag 21. november oversendt politidistriktet.

Sør-Vest: 1

* En mann fra Rogaland. Siktet for nedlasting av overgrepsmateriale. Saken oversendt i mars. Soner for tiden en dom for lignende forhold.

Agder: (1)

* Person med status som mistenkt.

Øst: 7

Troms: 4

* En mann i 50-årene, pågrepet i april for besittelse av materiale som fremstiller barn i seksuelle situasjoner. Under etterforskning.

* En mann i 30-årene. To saker om mannen oversendt i mai og juni. Tidligere straffedømt to ganger for besittelse av overgrepsmateriale.

Finnmark: 1

* Politiet er i innledningsfasen av etterforskningen av en person.

Kripos: 1

* Saken skal oversendes til svensk politi.

(Kilde: De aktuelle politidistriktene, NRK, BT, DT, SMP, Aftenbladet, AN, TV 2, NTB) (©NTB)

FAKTA OM OPERASJON DARK ROOM

 • Etterforskningen startet i 2015 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av et større nettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen.
 • Operasjon Dark Room ble etablert, med mål om å stoppe pågående overgrep mot barn.
 • Det er snakk om flere aktive nettverk der personer viser stor interesse for barn og deler bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn.
 • Størrelsen på det samlede databeslaget er så langt på 150 terabyte, og er et av de største beslagene i norsk historie.
 • Politiet har identifisert over 5.000 brukerkontoer i de ulike chattekanalene det er snakk om.
 • 51 personer er involvert i sakene, alle er menn.
 • De involverte er fra «alle samfunnslag». Mange har høy utdannelse og IT-kompetanse.
 • 18 av de 51 personene er fra Hordaland. To av sakene er henlagt. Ytterligere 31 er under etterforskning i resten av landet, i tillegg til en person i utlandet.
 • Etterforskningen mot nettverket har pågått for fullt siden nyttår.
 • Politiets operasjon Dark Room består av om lag 25 etterforskere i Vest politidistrikt, som blant annet har hatt et tett samarbeid med Kripos, både i enkeltsaker og i metodeutvikling.
 • Spesialetterforskere fra datakrim, analytikere og etterforskere med spesialkompetanse på tilrettelagte avhør er også tilknyttet gruppen. (©NTB)