Geir Wikse, Ludvig Juvodden og flere andre har vært i full sving hele torsdag. Det rigges utstyr. Det justeres lys. Og fra klokka 15 er opptakene i gang. Først i ilden: Finn Schjøll i samtale med sogneprest Carl Ove Fæster. De markerer julaften en uke på forhånd, nettopp fordi den skal spilles inn og lages til en profesjonell sending som blir tilgjengelig på Gjengangeren.no fra klokka 16, 24. desember.

Slik kan alle som ønsker det få høre julebudskapet, selv om bare et fåtall får plass i en av de 12 ordinære gudstjenestene som finner sted i Hortens mange kirker på julaften.

NRK er også til stede for å lage et innslag om den uvanlige måten å gjøre det på.

Samarbeid på tvers

Det var ennå lenge til jul da sogneprest Fæster innså at denne jula neppe ville bli slik vi er vant til den.

– Så kom jeg til å tenke på det fine samarbeidet vi hadde med å lage en digital markering av 17. mai, og dermed tok jeg telefonen og ringte til Gjengangerens redaktør, Torgeir Lorentzen.

Lorentzen var ikke vanskelig å be, og så begynte snøballen å rulle. Kommunen sa også ja til å være med på å sponse en slik produksjon.

– Kommunen bruker jo til vanlig en del midler på ulike kulturarrangementer. I år er det mye av det som er avlyst, så derfor velger vi å støtte denne digitale julesendingen i stedet, sier Are Karlsen.

– Og da var det bare å gå i gang med planleggingen, sier Fæster.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Det blir en rekke innslag, og mange som medvirker på små og store vis.

– Blant annet har vi plukket ut en del kjente hortensere som leser én setning hver fra juleevangeliet, forteller Fæster.

Noen av dem som bidrar er: Ordfører Are Karlsen, «fenrik» Geir Aker, Alfred Berg, Marte Amalie Johnsrud Kaardahl, Espen Aas fra NRK, 17. mai-general Wilfred Solberg, Linda Berglund, og selvsagt Finn Schjøll.

– Pynt deg, dekk bordet pent og tenn et lys

Finn Schjøll, vår alles «Blomster-Finn», bidrar med mer enn en enkelt setning fra juleevangeliet. I den cirka 45 minutter lange sendingen er han også med i en samtale med Fæster.

– Jeg ser på kirka som et møtepunkt. Jeg har bidratt ved gudstjenester før, men det er ikke noe jeg gjør ofte. Jeg vil jo ikke ta jobben fra prestene, humrer han.

– Pleier du selv å gå i kirken på julaften?

– Ikke på julaften. Vi hadde ikke tradisjon for det hjemme hos meg. Foreldrene mine var ikke ivrige kirkegjengere. Og på julaften kunne de ikke. De jobbet jo med å levere blomster til lenge etter at alle andre var i full gang med julefeiringen. Men jeg går i kirken av og til. Jeg regner meg som kulturelt kristen. De ti budene er grunnlaget i levesettet mitt.

– Du kaller kirka et møtepunkt, men i år blir det jo annerledes for mange …

– Ja. Men vi kan fortsatt holde kontakt med hverandre på telefon. Til å være ille, er det en ganske bra situasjon, synes jeg. Og hvis man må feire jul alene i år, har jeg ett råd å gi: Du skylder deg selv å pynte deg, dekke et pent bord og tenne et lys. Det synes jeg alle bør gjøre for seg selv.