Slutt å klag din gamle gubbe – du var enda verre enn dagens ungdom!

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerHvert år hører vi det samme, med innspill og uttalelser som:

«Russefeiringen er en utdatert gjenlevning fra en tid da helt andre verdier gjaldt»

Og:

 «Nå har russen overtrådt alle former for grenser, så nå er det utskeielser, sex og vold og ødeleggelser som står på agendaen. Derfor er all sympati og forståelse for denne form for feiring blitt borte»

Det jeg finner interessant, er at dette ikke stemmer. Det er rett og slett løgn. Russen oppfører seg bedre og bedre. Forskjellen er at vi i dagens samfunn får greie på alt, med en gang.

I dag går alle rundt med kamera i lomma. Vi sprer ikke bare rykter, vi dokumenterer dem. Og ingen er så gode på å dokumentere hva som skjer i livene deres, som 18–19 åringer.

Vi i mediebransjen elsker å skrive om folk som ikke klarer å oppføre seg. Om det måtte være stortingspolitikere som danser litt for tett med noen på byen, eller om russ som raserer en bensinstasjon.

Vi skriver lite om folk som oppfører seg helt normalt. Grunnen til det er at ingen vil lese om det.

Ingen vil lese om «hjemme-alenefesten» hvor alt gikk bra og det var strøkent da foreldrene kom hjem. Men det er det som er realiteten, for hver ungdomsfest som går over styr er det hundrevis av fester hvor alt går bra. Men de festene får du ikke vite om.

Hvis du ikke gjorde noe dumt som ungdom, så gratulerer, du må være den eneste i verden. Men ikke kom her og fortell meg at din generasjon ikke oppførte seg som drittunger også.

Nå som jeg har begynt å lukte litt på det voksne livet selv, så har jeg fått et innblikk i alle historiene mine foreldres generasjon forteller om.

«Hei, kan vi skyte i stykker bilen din?» «Ja, bare ta ut stereoanlegget først». Hva tror du ville skjedd i dag, hvis en gjeng med 19-åringer sto ute på jordet og skøyt på en bil med hagle. Jeg ser for meg blålys og sirener fra sentrum til Nykirke.

«Jeg gikk i en klasse på ungdomsskolen der det satt elever og drakk hjemmebrent bakerst i klasserommet» Mann i 50-årene fortalte litt om hvordan det var da han gikk på skolen.

«Hun er kjent for å være hun som hadde sex midt på dansegulvet» Sagt om en dame som nå nærmer seg 60.

«Vi kasta dynamitt ut på jordet på nyttårsaften» Historiene er lange og mange, du har sikkert en del historier på lur du også, om alt det du fant på som ungdom.

Russen oppfører seg ikke dårligere i dag, det er du som har blitt så gammel at du ikke lenger husker alle pøbelstrekene, ulovlighetene og unnskyld uttrykket, faenskapet du selv fant på. Så kom deg ned fra din høye hest og prøv å tenk tilbake til da du var ungdom. Du oppførte deg akkurat like ille, og hvis vi skal tro på statistikken, så var du dårlige på skolen, du drakk mer, du røyka mer, du begikk mer hærverk og kriminalitet.

La ungdom få være ungdom, la dem feste og ha det gøy. Når jeg sier dette, så forstå at jeg også mener vi skal slå hardt ned på ulovligheter, som voldtekt og annen kriminalitet. Sett klare grenser, men ikke kom her å si at alt var bedre før, for det er løgn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags