(Tønsbergs Blad)

De to tilfellene ble oppdaget i Bodø og Ullensaker. Personer som får feber og dårlig allmenntilstand, blir bedt om å kontakte legevakt.

Ikke del drikke

Assisterende fylkeslege i Vestfold, Bjørg Klemetsdal, forteller at den generelle helseberedskapen i fylket står klar hvis det skulle bli påvist tilfeller av sykdommen i Vestfold. Hun sier russen kan følge gode råd som gjør det mindre sannsynlig å bli smittet.

– Smittsom hjernehinnebetennelse er en sykdom vi kjenner godt til. Russen blir anbefalt å vaksinere seg, men det er for sent for årets kull. For å unngå smitte bør russen ikke dele glass, flasker eller sigaretter og heller gi en klem enn å kysse. De er jo midt i en tid med mye festing, hyling og roping og lite søvn. Det gjør dem mer mottakelig for sykdom, også meningokokksykdom, sier hun.

LES OGSÅ: I natt fikk russen skryt

Fest passe mye

Klemetsdal anbefaler russen å ta godt vare på hverandre.

– De bør være litt på vakt. Hvis de får feber eller føler seg syke bør de oppsøke lege. Foreldre bør også prøve å følge litt med. Det beste rådet er kanskje å feste passe mye, sier hun.

Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av en bakterie og behandles med antibiotika. Sykdommen smitter via spytt og nærkontakter som kjæreste og personer man har delt flaske med skal følges ekstra opp med antibiotika og vaksine.

– Russ er særlig utsatt for sykdom. Når mange unge samles øker muligheten for smitte, og den fysiske påkjenningen ved lite søvn, mye alkohol, røyking og stress gjør at motstanden mot sykdommen er redusert, sier Didrik Vestrheim, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Russestyret lot seg teste for narkobruk, men ingen av russebussene stilte opp

Ved mistanke om sykdom er det viktig å ta snarlig kontakt med lege.

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom kan reduseres ved å følge disse rådene:

  • Forebygg dråpesmitte, blant annet ved ikke å drikke av samme flaske/boks/glass som andre og ikke dele sigaretter.
  • Husk at såre slimhinner er mer mottakelige for infeksjoner. Ta vare på stemmen og halsen din. Unngå aktiv og passiv røyking.
  • Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger hvile.
  • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.
  • Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er sløve (har nedsatt bevissthet) eller har feber.

SMITTSOM HJERNEHINNEBETENNELSE

  • Smittsom hjernehinnebetennelse skyldes meningokokkbakterier.
  • Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. En forklaring kan være at de er mer utsatt for smitte på grunn av tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn.
  • Sykdommen utvikler seg raskt og det er viktig å komme seg tidlig til behandling.
  • Risikoen for å utvikle meningokokksykdom er lavere hvis man ikke deler flasker og glass med andre, får nok søvn, har et lavt alkoholforbruk og unngår røyking eller passiv røyking. Det er også mulig å vaksinere seg.
  • Det blir stadig færre tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i Norge. I 2011, 2012 og 2013 registrerte man henholdsvis 38, 24 og 27 tilfeller av meningokokkinfeksjoner, mot cirka 100–150 tilfeller årlig i tidsrommet 1987–1997.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Apotek1