En formiddag sist i romjula ramlet Svein Roppestads bok om "Kroa" inn på mitt hjemmekontor. Jeg la alt annet til side. Begynte på den med det samme. Da jeg la boken bort, gjennomlest 48 timer senere, kom jeg i dype tanker. Dette er ei en helt unik lokalhistorisk bok, tenkte jeg. Ikke siden Baggethuns store byhistorie har Horten fått en rikere gave. Dette er kulturhistorie på sitt aller beste, utrolig flott designet av bokkunstneren Knut G. Bjerva.

Jeg regner med at "KROA alle tiders historie" får bred omtale i Gjengangeren. Her og nå skal jeg bare streife innom et par småfeil. I bokens register er over 100 bidragsytere nevnt.. Men side 84 er falt helt ut. Siden inneholder en beretning om en språklig og botanisk raritet ved Kroa. Den er, i all beskjedenhet, signert av meg - både teksten og bildet. Det kan jeg leve med.

Stoffet om Skippergatas sjeldne tre, fikk jeg i sin tid av Knut ”Dolby” Ellingsrud. Han fortalte at Kroa har vært Kroa eller Torvkafeen med nummer 20 A i alle år , men at det lå et hus nedenfor kafeen som var Skippergata 20. Her bodde Horten kommunes manntallsfører. Jeg pleide å kjøre” Dolby” til lørdagsbadstua, noen ganger den i parken, men som oftest til Svømmehallen. Der var det han fortalt fra Horten i gamle dager.

Gjengangeren og andre interesserte kan gjerne få alt stoff jeg har om Skippergata, sammen med alt jeg har skrevet om "Goalgata". Det er bare å si ifra, så kommer "Skippergata Blues" omgående.