Respekten for Borreparken

Av

Jeg ble svært glad over Arianit Selmanis reportasjeartikkel «Gravrøver tatt på fersken på Borrehaugene» i fredagsavisen, ikke minst fordi journalisten omtaler parken som Borre Nasjonalpark.

DEL

MeningerGjennom de åtte årene jeg hadde jobben som formann i tilsynsutvalget for Borre Nasjonalpark, var vern mot gravrøveri og vern av parken som den enestående naturbiotop den er, høyt prioritert av det lokale tilsynet.

Les også (+): Gravrøver tatt på fersken på Borrehaugene: – Vi har anmeldt flere for plyndring av gravfelt

Problemet med «lykkejegere» som gikk løs på parken med alle slags metalldetektorer økte utover i 1970/80-årene. Både vi i den fylkeskommunale tilsynsnemnda, og den fast ansatte vaktmann – gartner Heine Larsen fra Horten – hadde en stri, men meningsfylt jobb med å veilede og rettlede de som ikke viste fornøden respekt for de regler som gjaldt og vel fortsatt gjelder for Nasjonalparken.

Jeg husker at jeg ved en anledning stoppet en kar som hadde vært ned i parken og forsynt seg to bæreposer breddfulle av nyutspungne blåveis! Da jeg stoppet ham forklarte han at markblomstene skulle bli til halvthundre buketter på like mange nattbord på Agnes Gjersøes Minde. Jeg anmeldte ham ikke, men fortalte ham om et sted på Hellandveien der det er like mye blåveis som i Nasjonalparken.

Jeg tror respekten for parken i Borre vil øke igjen hvis Gjengangeren og alle andre vil kalle det historiske Borrefeltet med det navn feltet fikk ved fredningen i l932: Borre Nasjonalpark. Det heter også boken jeg skrev om parken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags