Strid om nei til blodoverføring

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En rekke medlemmer av Jehovas vitner har et kort i lommen hvor det står at de nekter å motta blodoverføring. – Ikke juridisk bindende i akuttsituasjoner, sier overlege.

DEL

(Tønsbergs Blad) Trossamfunnet mener Bibelen forbyr blodoverføring, og flere av medlemmene har derfor en erklæring som gjør det klart at de ikke under noen omstendigheter må gis blod, skriver Vårt Land.

Denne oppfordringen sier overlege Ulf E. Kongsgaard ved Oslo universitetssykehus at de ikke kan ta hensyn til i akuttsituasjoner.

– I akuttsituasjoner, hvor vi ikke har hatt mulighet til å samtale med pasienten på forhånd, så vil vi gi blod hvis det er behov for det, sier han.

I pasientrettighetsloven gis det mulighet for å nekte å motta blod – også i akuttsituasjoner, men Kongsgaard mener dette ikke gjelder dersom pasienten er bevisstløs.

Rolf J. Furuli i Jehovas vitner, som i årevis har bistått medlemmene i møte med sykehus, reagerer på påstandene.

– Akkurat som et underskrevet testament bekreftet av to vitner er juridisk gyldig, er vårt underskrevne blodkort bekreftet av to vitner, juridisk gyldig. Hvis en lege ignorerer dette, kan det få rettslig etterspill, sier han.

Artikkeltags