Her er kortet som kan redde ferien din

NYTTIG: Hvis uhellet er ute, lønner det seg å ha skaffet seg dette kortet før man reiser på ferie i Europa.

NYTTIG: Hvis uhellet er ute, lønner det seg å ha skaffet seg dette kortet før man reiser på ferie i Europa. Foto:

Kortet som kan redde Europa-ferien, skaffer du deg enkelt og lett på nett. Men det lønner seg å være ute i god tid med noen tastetrykk på helsenorge.no.

DEL

Hvert år får tusenvis av norske turister bruk for Europeisk helsetrygdkort når de er på ferie i et EØS-land eller i Sveits.

– Hvis du må oppsøke offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på reise i EØS-området eller Sveits, sikrer helsetrygdkortet deg helsehjelpen du trenger for å kunne fortsette ferien. Ved å vise kortet, betaler du egenandel på linje med innbyggerne i det landet du besøker, sier avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester.

Bestill rett på nett

– Bestill Europeisk helsetrygdkort lettvint og gratis på helsenorge.no i god tid før du reiser. Der finner du også nyttig informasjon om bruk av kortet.

– Dersom du ikke har tilgang til å bestille digitalt på helsenorge.no, kan du ringe Veiledning helsenorge.no på 23 32 70 00, sier Kvaal Djupvik.

Hun legger til at dette telefonnummeret kan du også benytte om du trenger medisinsk hjelp i et EØS-land og oppdager at du ikke har med deg kortet. Da kan Helfo eventuelt sende en hasteblankett direkte til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på. Telefonen er betjent på hverdager fra kl. 8.00 til 15.30.

Sjekk utløpsdato

Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få Europeisk helsetrygdkort.

– Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller på nett, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn, sier avdelingsdirektør Kvaal Djupvik.

Har du allerede et helsetrygdkort, bør du sjekke at kortet fortsatt er gyldig. Datoen finner du på kortet. Når det nærmer seg utløpsdato, må du selv sørge for å bestille et nytt. Leveringstida for helsetrygdkort er normalt 10 virkedager.

Husk også reiseforsikring

Vær oppmerksom på at kortet, som gjelder i alle EØS-land og Sveits, ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

– Vi oppfordrer alle til uansett å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker behandling på privat sykehus eller hos privat lege. Kortet dekker heller ikke hjemtransport, understreker avdelingsdirektør Kvaal Djupvik.

GODE RÅD: – Med dette kortet betaler du egenandel på lik linje med landets innbyggere, forteller avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester

GODE RÅD: – Med dette kortet betaler du egenandel på lik linje med landets innbyggere, forteller avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester Foto:

Artikkeltags