Redningsmuseet i Horten ble nedlagt i 2002 etter en lang og smertefull prosess. Museet var en stund forespeilet nye lokaler i magasin B, men det satte Redningsselskapet selv foten ned for. Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning, som Redningsselskapet tidligere het, valgte ikke å prioritere museumsvirksomhet.

I stedet ble den private samlingen satt på lager hos Norsk Maritimt Museum på Bygdøy i Oslo. Der er det nå planer om å lage en permanent utstilling av en del av gjenstandene fra museet i Horten.

700 gjenstander

Dette forteller Henning Alme Siebke i Redningsselskapet til Gjengangeren da vi setter oss fore å spore opp samlingen fra det nedlagte Horten-museet.

 

– Planen er å bruke noen av tingene der, men ikke alt, sier Henning Alme Siebke.

Han har ikke selv sett lageret med samlingen fra Redningsmuseet på Bygdøy, men mener at det kan dreie seg om 700 gjenstander.

Det skal også være gjenstander fra andre bidragsytere til utstillingen som Norsk Maritimt Museum planlegger.

Også i Horten

Det er fra tidligere kjent at gjenstander fra Redningsmuseets gamle Horten-samling skal stilles ut i RS-Tunet som er under bygging på Langgrunn på Borre.

 

Det bekrefter Børre Jacobsen, direktør for senteret. Anlegget åpner i september neste år.

– Gjenstandene skal vises i et stort fellesareale, med en gang publikum kommer inn her. Vi kan ikke nå si hvilke ting som skal vises fram. Vi må finne en praktisk løsning underveis - se hva som passer inn, sier Jacobsen til Gjengangeren.

Kongelig åpning

Deler av Horten-samlingen er for tiden utstilt på Norsk Maritimt Museum, i forbindelse med Redningsselskapets 125-årsjubileum. Utstillingen ble åpnet 7. juni av kong Harald og statsminister Erna Solberg.

 

– Det er en fantastisk utstilling, med flere bidragsytere. Vi presenterer historien fram til i dag, hvor vi også har med gummibåter fra Middelhavet - med redningsvester i. Publikum kan med virtuelle briller bli med på redningsaksjoner. Jubileumutstillingen henger oppe i hvert fall ut året, men mest sannsynlig fram til april neste år, sier Alme Siebke, som har ansvaret for Redningsselskapets utstilling.

Ikke Borre-museum

– På RS-Tunet skal det også vises ting. Hvordan blir de presentert?

 

– De blir vist i montre, som vi gjør det her i våre egne lokaler på Lysaker, men Redningsselskapet kommer ikke til ha noen museumsvirksomhet på Langgrunn, svarer Siebke.