Gå til sidens hovedinnhold

Ragnhild sørger for at du får besøkt dine kjære: – Jeg føler at det gir meg påfyll

Artikkelen er over 1 år gammel

Hver dag kommer folk til Braarudåsen for å tilbringe en liten stund med noen de er glad i. Men det er ikke bare å gå rett inn.

– Har du vært i rød sone, her i landet?

Svaret er faktisk ja. Denne journalisten har nylig tilbrakt noen våte dager i Bergen. Vestlandets hovedstad er senter for et større utbrudd av covid-19. Selv med utstrakt bruk av munnbind og håndsprit betyr det at man ikke bør bevege seg inn på en institusjon der det befinner seg syke og sårbare før det har gått minimum 10 dager. Man kan aldri være helt sikker …

På Braarudåsen blir du tatt imot av blide damer som stiller deg en rekke spørsmål før du får gjennomføre ærendet ditt. Ragnhild Bruserud er én av dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Omsorgsberedskap

Helt siden det igjen ble anledning til å besøke pasienter og beboere ved kommunens sykehjem har Sanitetskvinnene stilt opp. De har faste spørsmål som stilles til alle som kommer:

– Er du helt frisk?

– Har du vært i utlandet?

– Har du vært i «rød sone» i Norge?

– Har du vært i kontakt med noen som er syke?

Svarer du «ja» på det første og «nei» på de tre påfølgende er du klarert. Men det betyr ikke at kvinnene i velkomstkomiteen fra Sanitetskvinnene er ferdige med deg.

Les også

Gode tall for studentene i Horten – nå kan testtilbudet bli nedskalert

– Alle som kommer på besøk må registrere seg, forteller Ingrid Jevne Schmidt. I tillegg til å være medlem av Sanitetskvinnene på Falkensten er hun fylkesleder i N. K.S. Vestfold og Telemark-Øst.

– Besøkende blir bedt om å bruke håndsprit, og de får informasjon om at de enten må være på rommet til den enkelte pasient eller i bestemte soner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Givende oppgave

I Horten er det tre foreninger som utgjør Sanitetskvinnene; en på Borre, en i Åsgårdstrand og en på Falkensten.

– Da det ble åpnet for å besøke folk ved institusjonene i Horten i sommer, ville vi gjerne bidra. Vi tok kontakt med Therese Marheim Løe på Braarudåsen, forteller Ingrid. – Vi utarbeidet et forslag til hvilke rutiner og kontrollspørsmål vi burde ha, og lagde sammen en slags oppskrift på hva besøksvertene skal gjøre.

Det er visstnok bare to andre kommuner i Norge som har lignende ordninger: Asker og Trondheim.

Les også

Kreftsyk Torild er bekymret for smitte: – Det er ille at pleierne er nødt til å gå i sokkelesten

Sanitetskvinnene lager vaktlister for hver eneste dag, med ett skift på dagtid mellom klokka 12 og 14, og ett på kvelden fra 17 til 19. Med en fast gruppe frivillige har de klart å stille opp med folk hver eneste dag siden i juni. I løpet av disse to skiftene er det vanligvis mellom 25 og 30 besøkende som kommer. Noen kommer hver eneste dag.

– Hva har dere selv igjen for å stille opp gratis og ta en slik oppgave?

– Jeg føler det gir meg påfyll, sier Ragnhild. – Det gir meg noe å være her.

– Vi får mange gode tilbakemeldinger, både fra de besøkende og fra personalet her, supplerer Ingrid. – Og så blir vi jo sett. Her forleden var det en som spurte meg: Hvordan har du det?

Uvurderlig hjelp

Denne mandagen har varaordfører Christina Bratli tatt turen opp til Braarudåsen. Med seg på sykkelen har hun to store blomsterbuketter til to av de frivillige besøksvertene.

– Jeg skulle gjerne hatt med til alle, men det ville vært litt vanskelig å frakte på sykkel, sier hun.

For at innsatsen blir satt pris på er det ingen tvil om.

– Pasientene våre setter enorm pris på besøksvertene, sier Therese Marheim Løe.

– Det ville blitt veldig mange avbrudd i jobben for de ansatte her, om de skulle ta seg av dette selv, legger enhetsleder Vibeke Kristiansen til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Eddy Pettersen er en av dem som besøker noen på Braarudåsen hver eneste dag. Han har blitt godt kjent med damene som møter ham i lobbyen når han kommer.

– De gjør en kjempeflott jobb! skryter han. – De er alltid så positive og blide, og man får jo et forhold til dem når man er her hver dag.

Kommentarer til denne saken