Kommer ikke til å fôre rådyrene i vinter

INGEN FÔRING: Rådyrene i Horten kommune har bra tilgang på mat, ifølge Gunn-Henny Aasen som er styreleder i Borre grunneierlag.

INGEN FÔRING: Rådyrene i Horten kommune har bra tilgang på mat, ifølge Gunn-Henny Aasen som er styreleder i Borre grunneierlag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det skal mye til for at vi setter i gang fôring av rådyr i år, sier Gunn-Henny Aasen som er styreleder i Borre grunneierlag.

DEL

31. juli 2017 innførte Mattilsynet totalforbud over hele landet mot fôring av hjortedyr på grunn av faren for spredning av skrantesyken.

Ifølge NRK Vestfold har ti personer i Vestfold fått tillatelse til å fôre rådyr i vinter, men det er ikke noe Borre grunneierlag kommer til å søke om.

LES OGSÅ: Raser mot turgåere i skisporene: – Jeg forstår ikke hva de tenker med!

Ingen fôring

– Når vi har fôret tidligere, har det vært mye mer snø i februar måned, sier lederen i Borre grunneierlag, Gunn-Henny Aasen.

Hun tror derfor ikke det blir aktuelt i år, og de har heller ikke fått noen henvendelser fra folk om at rådyra ser ut til å lide.

– Det er høyest tetthet av rådyr på østsiden av Borrevannet og mot Nykirke, og der er det også minst snø. Dessuten er det godt med skiløyper og veier i skogen som de kan ferdes på, sier Aasen som mener rådyra i Horten ikke lider noen nød sammenlignet med i indre Vestfold, der det har kommet langt mer snø.

– Inne i skogen i vårt område er det ikke så mye snø, og det er jo der de fleste rådyra er, sier hun.

Vinterstid spiser rådyr blåbærlyng, røsslyng og kvister fra løvskog, og de bruker klovene til å sparke vekk snøen.

LES OGSÅ: Nå sikres trærne i Lystlunden

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORNØYD: Styreleder i Borre grunneierlag, Gunn-Henny Aasen, tror ikke det blir aktuelt å søke om fritak fra Mattilsynets fôringsforbud.

FORNØYD: Styreleder i Borre grunneierlag, Gunn-Henny Aasen, tror ikke det blir aktuelt å søke om fritak fra Mattilsynets fôringsforbud. Foto:

Holder seg nærmere folk

I forrige uke ble et rådyr reddet opp fra vannet i Solviken båthavn.

– Dagen etter ble også to rådyr reddet opp av kanalen på Karljohansvern, og det har nok med å gjøre at de trekker nærmere byen nå på vinteren, men de har godt med mat på Karljohansvern, sier Gunn-Henny Aasen som mener det er viktig å overholde fôringsforbudet.

– Mange synes nok det er hyggelig å fôre rådyra slik at de kan se på dem fra vinduet, men det ønsker vi ikke at folk skal gjøre, sier Aasen.

Fôringsplasser tiltrekker seg mange hjortedyr, og da kan en eventuell smitte spre seg.

– Vi har så langt ingen tilfeller av skrantesyke i Vestfold, men særlig unge hanndyr kan vandre langt. Vi har dessuten framgang av hjort her i fylket som har vandret hit, ifølge Aasen som ber folk utvise forsiktighet.

– Hvis man for eksempel tar med seg en saltslikkestein fra hytta og setter den opp i Horten, kan den spre smitte. Vi ønsker å ha en livskraftig stamme av hjortevilt, og da må vi ta forholdsregler, sier styrelederen i Borre grunneierlag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.