Viktig med god psykisk helse: – Kroppen kan ikke fungere uten hodet

REKLAMERE: Mina Alette Pete (17) mener kommunen bør bli flinkere til å gi ut informasjon om sine psykisk helse tilbud.

REKLAMERE: Mina Alette Pete (17) mener kommunen bør bli flinkere til å gi ut informasjon om sine psykisk helse tilbud. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ifølge folkehelseinstituttet har omtrent 70 000 barn og unge psykiske lidelser som krever behandling. Mina Alette Pete (17) tror press og teknologi kan ha mye skyld i de mentale helseproblemene.

DEL

– Jeg har inntrykk av at psykisk helse problemer har blitt ett større problem de siste årene. Med den teknologien vi har i dag klarer vi aldri å kople helt av. Det kommer press fra alle kanter. Med sosiale medier følger dette presset oss, ungdommer, også etter skolen. Dette kan gå ut over den mentale helsa, forteller Mina Alette Pete (17).

Hun tror trygghet er viktig for å ha god mental helse.

– Om du ikke føler deg trygg på deg selv, hjemme eller på skolen tror jeg denne tvilen kan være noe som utløser psykisk ubalanse, fortsetter Mina. Hun har jobbet med temaet.

LES OGSÅ: – Den er umulig å stoppe

Tabu

Hun mener at mental helse er et tabubelagt tema som verken blir snakket nok om på skolen, eller i ungdomsmiljøet.

– Mental helse kan være vanskelig å snakke om, og stemningen kan fort endres i en vennegruppe om man tar opp et alvorlig tema som dette. Det er ikke rart ettersom mange synes psykiske utfordringer er vanskelig å forholde seg til. Det er enklere å forholde seg til et brukket bein, enn en syk hjerne. Jeg synes det er trist at det er et tema som er så vanskelig å snakke om, sier Mina.

LES OGSÅ: Ungdommer snakker ut: – Jeg satte et så stort press på meg selv at det påvirket meg psykisk

Hun synes at psykiske helse problemer bør informeres om, og forebygges, allerede fra barneskolen.

– Jeg tror det hadde vært smart å allerede lære barn fra barneskolen teknikker for å hjelpe dem å håndtere utfordrende følelser, tanker og situasjoner de møter gjennom livet. Hvor viktig hodet er, og at det er nødvendig å ta vare på det, er åpenbart. Derfor synes jeg det er rart at vi ikke lærer mer om mental helse på skolen. Mental helse er like viktig som fysisk helse. Kroppen kan ikke fungere uten hodet, forklarer Mina.

Vanskelig å skaffe hjelp

Hun var blant ungdommene som deltok i idefasen til kommunens nye nettside, «Ung i Horten», et tiltak for å bedre ungdomshelsen.

– Nettsiden er et veldig fint tilbud som skal gjøre det enklere for ungdommer å spørre om hjelp, sier Mina Alette Pete.

Samtidig mener hun det virker vanskelig å skaffe hjelp i lokalsamfunnet.

– Jeg vet at kommunen prøver å gi bedre helsetilbud til ungdom, men de må bli flinkere til å reklamere. Hjelpeapparatene har ingen funksjon om ingen vet om dem, sier Mina.

LES OGSÅ: Nestleder i elevrådet: – Karakterpress gir et dårlig selvbilde

Åpenhet

Mina Alette Pete tror det kan ha en positiv effekt å skape oppmerksomhet.

– Å belyse temaet kan forhåpentligvis skape mer åpenhet og gjøre at det ikke lenger er så tabubelagt som det er i dag, avslutter Mina.

Artikkeltags