Dark Room-saker over hele landet

Gunnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen, etterforskningsleder Hilde Reikrås og påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne holdt søndag pressekonferanse om politiets aksjon mot pedofile nettverk.

Gunnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen, etterforskningsleder Hilde Reikrås og påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne holdt søndag pressekonferanse om politiets aksjon mot pedofile nettverk. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Politifolk over hele Norge etterforsker saker som springer ut av Dark Room-operasjonen til Vest politidistrikt.

DEL

(Tønsbergs Blad) Ti av tolv politidistrikter, i tillegg til Kripos, har fått oversendt én eller flere saker fra Vest politidistrikt etter at Operasjon Dark Room ble iverksatt i fjor høst. Etterforskningen pågår fortsatt og kan øke i omfang.

Etter Vest politidistrikt, som har 24 saker som tilhører eller har sprunget ut av Operasjon Dark Room på sitt bord, er det Øst politidistrikt som har flest saker, med sju.

Bare Oslo og Agder politidistrikter er så langt ikke omfattet av som blir betegnet som norgeshistoriens største overgrepssak.

Kripos sitter med én sak som skal oversendes Sverige.

Fakta om operasjon Dark Room

* Etterforskningen startet i 2015 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av et større nettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen.

* Operasjon Dark Room ble etablert, med mål om å stoppe pågående overgrep mot barn.

* Det er snakk om flere aktive nettverk der personer viser stor interesse for barn og deler bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn.

* Størrelsen på det samlede databeslaget er så langt på 150 terabyte, og er et av de største beslagene i norsk historie.

* Politiet har identifisert over 5.000 brukerkontoer i de ulike chattekanalene det er snakk om.

* 51 personer er involvert i sakene, alle er menn.

* De involverte er fra «alle samfunnslag». Mange har høy utdannelse og IT-kompetanse.

*18 av de 51 personene er fra Hordaland. To av sakene er henlagt. Ytterligere 31 er under etterforskning i resten av landet, i tillegg til en person i utlandet.

* Etterforskningen mot nettverket har pågått for fullt siden nyttår.

* Politiets operasjon Dark Room består av om lag 25 etterforskere i Vest politidistrikt, som blant annet har hatt et tett samarbeid med Kripos, både i enkeltsaker og i metodeutvikling.

* Spesialetterforskere fra datakrim, analytikere og etterforskere med spesialkompetanse på tilrettelagte avhør er også tilknyttet gruppen. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.