Hadde lydisolert «barnerom» i kjelleren

«FORFERDELIG OG SKREMMENDE»: Politiet fant dette rommet i kjelleren da de etterforsket mannen som nå er dømt for overgrep. Nordre Vestfold tingrett betegner funnene hjemme hos ham som «forferdelige og skremmende» i dommen.

«FORFERDELIG OG SKREMMENDE»: Politiet fant dette rommet i kjelleren da de etterforsket mannen som nå er dømt for overgrep. Nordre Vestfold tingrett betegner funnene hjemme hos ham som «forferdelige og skremmende» i dommen. Foto:

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

En tidligere Horten-lærer er dømt til fem års fengsel for overgrep. Saken forhindret «en veldig alvorlig barnebortføringssak», mener offerets advokat.

DEL

En tidligere lærer ved en skole i Horten kommune er dømt til fem års fengsel for overgrep mot en mindreårig gutt.

Etterforskingen avslørte at mannen, etter at han byttet navn og flyttet til en annen kommune på Østlandet, hadde innredet et svært spesielt barnerom i kjelleren.

«Sett i sammenheng fremstår funnene både forferdelige og skremmende», heter det i dommen fra Nordre Vestfold tingrett.

– Neppe blitt tatt

Offerets bistandsadvokat, Kristin Hovden Norstedt, mener hennes klients anmeldelse har forhindret «en veldig alvorlig barnebortføringssak».

– Dersom han hadde gjennomført det han tilsynelatende hadde planlagt, tror jeg neppe han hadde blitt tatt noen gang. Han hadde jo ikke engang en bot fra tidligere, slik at det ikke hadde vært noen grunn for politiet å lete etter et forsvunnet barn hjemme hos ham, sier Hovden Norstedt til Gjengangeren.

Mannens forsvarer, Harald Stabell, forteller Gjengangeren at hans klient kommer til å anke dommen i sin helhet. Motpartens påstand om en planlagt bortføring har han ingen kommentar til, da han mener dette ikke var et tema verken i tingretten eller i dommen.

Den nå dømte mannen nektet i tingretten for at han har begått overgrep.

Politiet frafalt siktelsen for forsøk på barnebortføring grunnet bevisets stilling. Forholdet blir ikke lagt vekk på i straffeutmålingen.

Det skremmende funnet

LYDISOLERT: Barnerommet i kjelleren var blant annet innredet med lyddempende tepper på veggene.

LYDISOLERT: Barnerommet i kjelleren var blant annet innredet med lyddempende tepper på veggene. Foto:

Det aktuelle barnerommet som politiet fant da de ransaket boligen hans under etterforskningen av overgrepssaken i Horten, beskrives i detalj i dommen som ble forkynt for den domfelte fredag.

Rommet var «innredet, låsbart og vindusløst (…)». Rommet hadde ventilasjon, toalettløsning, kamera- og lydovervåkning, barneseng, kjeks og godteri og barnebøker.

Det ble også funnet finlandsmasker, sorte klær, hansker, skotrekk, pistol, elektrosjokkvåpen, batong, håndjern, plaststrips, anti-bjeffeapparat, fjernstyrt strømhalsbånd, førstehjelpsutstyr, samt falske bilskilt.

Fant barn på nett

Mannen hadde videre bilder av unge, avkledde gutter på nattbordet. Av satelittnavigasjonsutstyret hans fant de bevis for at mannen i en årrekke har søkt opp bilder av barn på Internett, avdekket deres identitet og oppsøkt deres hjemsteder om natten.

Dette erkjente mannen i retten, og forklarte at årsaken var hans savn etter et normalt familieliv, står det i dommen.

Dette «kan etter rettens syn bare til en viss grad forklare hans aktiviteter», bemerker retten.

Funnene i mannens hjem beviser hans «langvarige fokus på unge guttebarn», ifølge dommen.

Tilkjent erstatning

– STOPPET BORTFØRING: Advokat Kristin Hovden Norstedt mener saken forhindret barnebortføring.

– STOPPET BORTFØRING: Advokat Kristin Hovden Norstedt mener saken forhindret barnebortføring. Foto:

Dommen mot den tidligere læreren i 40-årene er i tråd med påtalemaktens påstand om straff: Fem års fengsels for gjentatte overgrep mot en mindreårig gutt som da var 7-12 år gammel.

Mannen må også betale sitt offer 200.000 kroner i erstatning. Domfelte jobbet som lærer ved guttens skole. Han nektet straffskyld.

– Min klient synes det er en stor lettelse å bli trodd av retten, sier offerets bistandsadvokat, Kristin Hovden Norstedt, til Gjengangeren.

Som lærer «må han ha hatt alle forutsetninger for å forstå hvilke skadevirkninger slike overgrep vil påføre barn».

Fra dommen i Nordre Vestfold tingrett

Overgrepene skjedde hjemme hos mannen og på turer. Offeret og andre barn han ble kjent med ham gjennom jobben han hadde på skolen. Barna ble lokket hjem til mannens bolig med film, leker og godteri.

Da overgrepene mot en av guttene startet, sa mannen at det måtte holdes hemmelig. Offeret oppfattet dette som en «vennlig trussel», ifølge dommen.

Utnyttet et særlig tillitsforhold

Offerets forklaring er av retten vurdert som troverdig, og styrkes av to vitner som også besøkte mannens hjem da de var smågutter. Et av vitnene har forklart at han ble utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet fra mannen. Det styrker offerets forklaring, etter rettens vurdering.

Det taler for streng straff, fastslår retten, at overgriperen «gjennom sitt arbeid (som lærer) har fått opparbeide et særlig tillitsforhold til barnet». Det er i tillegg anført som skjerpende at overgrepene skjedde ofte og over flere år.

«Det har vært et sammenhengende misbruksmønster», mener retten, der mannen med skjulte trusler og kjøp av gaver samt generell omtanke har lokket gutten til seg: Mannen «har på en kynisk måte utnyttet tillitsforholdet» til sitt offer, heter det i dommen. Som lærer «må han ha hatt alle forutsetninger for å forstå hvilke skadevirkninger slike overgrep vil påføre barn».

Les også: Dark Room-saker over hele landet 

Forvaring bare hvis nye overgrep

Psykiatrisk sakkyndige har konkludert med at den tidligere Horten-læreren fyller vilkårene for den psykiatriske diagnosen pedofili, uten å kunne si om det er fare for fremtidige overgrep. Mannen er tidligere ustraffet og fengselsstraff anses av retten «å være tilstrekkelig for å verne samfunnet» mot ham. Forvaring blir bare aktuelt dersom han etter endt soning, begår nye overgrep.

Den domfelte mannen er også dømt for ulovlig videoovervåking ved en skole på Østlandet. Dette har han tilstått. «Han monterte og hentet kameraet utenfor skolens åpningstid for å unngå at hans overvåking av barna skulle bli oppdaget», heter det i dommen.

Mannen er også fradømt to ulovlige slag- og elektrosjokkvåpen som han hadde kjøpt i utlandet.

Artikkeltags